Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Masz dość gotowania na okrągło tego samego? Szukasz jakiejś kulinarnej odskoczni? Genialna zapiekanka na bazie kurczaka z pewnością wniesie powiew świeżości do każdej kuchni.

Obok tak pysznej zapiekanki nie sposób przejść obojętnieObok tak pysznej zapiekanki nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zapiekanka to bardzo szerokie pojęcie, dlatego też danie to może przywierać przeróżne formy. A co za tym idzie, taki obiad nigdy się nie znudzi. Kolejnym wielkim plusem zapiekanki jest fakt, że tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składników i włożyć je do piekarnika. Całą pracę wykona za nas kuchenny gadżet, a my w tym czasie możemy spędzić czas z rodziną lub po prostu odpocząć. 

Jak sam więc widzisz, domowa zapiekanka ma zbyt wiele zalet, aby nie znalazła się w domowym menu przynajmniej raz w tygodniu. A, że ciekawych inspiracji nigdy nie jest za wiele, przychodzę z kolejną genialną perełką kulinarną. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w kuchni mega zakręconąsmaczną zapiekankę z kurczaka. Oczywiście nie zabraknie tu też kilku dodatków oraz aromatycznego sosu pomidorowego. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Fenomenalna zapiekanka z kurczakiem w zakręconym wydaniu ma w sobie to "coś". Jej po prostu nie sposób odmówić

Składniki:

Zapiekanka:

  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • 300 g boczku w plastrach,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3 duże pieczarki,
  • 1 duża cebula.

Zalewa:

  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw je oczyszczam i osuszam. Następnie każdą pierś z kurczaka dzielę na pół, po czym delikatnie rozbijam za pomocą tłuczka. 

Najpierw przygotowuję filety z kurczaka
Najpierw przygotowuję filety z kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: passatę pomidorową, sos sojowy, olej, miód oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową

Passatę pomidorową łączę z aromatycznymi przyprawami
Passatę pomidorową łączę z aromatycznymi przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie zanurzam w zalewie wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i odstawiam je do lodówki

Wcześniej przygotowane mięso zanurzam w zalewie
Wcześniej przygotowane mięso zanurzam w zalewie © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję pozostałe dodatki: a mianowicie: ziemniaki, pieczarki cebulę. Warzywa najpierw obieram, po czym dzielę je na cienkie plastry.

Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Jej spód wykładam plastrami boczku. Następnie w środku zaczynam układać na przemian: ziemniaki, pieczarki, cebulę i zamarynowane mięso. Cały cykl powtarzam kilkakrotnie, aż forma będzie pełna. 

Formę wypełniam po brzegi samymi rarytasami
Formę wypełniam po brzegi samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To jednak nie koniec pracy. Gotową zapiekankę polewam pozostałą zalewą i przykrywam pokrywką. Dopiero w takiej formie może trafić ona do piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

I do piekarnika!
I do piekarnika! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowanie danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥