Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika
Masz dość gotowania na okrągło tego samego? Szukasz jakiejś kulinarnej odskoczni? Genialna zapiekanka na bazie kurczaka z pewnością wniesie powiew świeżości do każdej kuchni.
29.01.2024 08:37
Zapiekanka to bardzo szerokie pojęcie, dlatego też danie to może przywierać przeróżne formy. A co za tym idzie, taki obiad nigdy się nie znudzi. Kolejnym wielkim plusem zapiekanki jest fakt, że tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składników i włożyć je do piekarnika. Całą pracę wykona za nas kuchenny gadżet, a my w tym czasie możemy spędzić czas z rodziną lub po prostu odpocząć.
Jak sam więc widzisz, domowa zapiekanka ma zbyt wiele zalet, aby nie znalazła się w domowym menu przynajmniej raz w tygodniu. A, że ciekawych inspiracji nigdy nie jest za wiele, przychodzę z kolejną genialną perełką kulinarną. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w kuchni mega zakręconą i smaczną zapiekankę z kurczaka. Oczywiście nie zabraknie tu też kilku dodatków oraz aromatycznego sosu pomidorowego. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fenomenalna zapiekanka z kurczakiem w zakręconym wydaniu ma w sobie to "coś". Jej po prostu nie sposób odmówić
Składniki:
Zapiekanka:
- 4 filety z piersi z kurczaka,
- 300 g boczku w plastrach,
- 2 duże ziemniaki,
- 3 duże pieczarki,
- 1 duża cebula.
Zalewa:
- 400 g passaty pomidorowej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 3 łyżki miodu,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw je oczyszczam i osuszam. Następnie każdą pierś z kurczaka dzielę na pół, po czym delikatnie rozbijam za pomocą tłuczka.
Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: passatę pomidorową, sos sojowy, olej, miód oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Następnie zanurzam w zalewie wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i odstawiam je do lodówki.
W międzyczasie przygotowuję pozostałe dodatki: a mianowicie: ziemniaki, pieczarki i cebulę. Warzywa najpierw obieram, po czym dzielę je na cienkie plastry.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Jej spód wykładam plastrami boczku. Następnie w środku zaczynam układać na przemian: ziemniaki, pieczarki, cebulę i zamarynowane mięso. Cały cykl powtarzam kilkakrotnie, aż forma będzie pełna.
Krok 5. To jednak nie koniec pracy. Gotową zapiekankę polewam pozostałą zalewą i przykrywam pokrywką. Dopiero w takiej formie może trafić ona do piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowanie danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!