Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika
Masz dość gotowania na okrągło tego samego? Szukasz jakiejś kulinarnej odskoczni? Genialna zapiekanka na bazie kurczaka z pewnością wniesie powiew świeżości do każdej kuchni.
Zapiekanka to bardzo szerokie pojęcie, dlatego też danie to może przywierać przeróżne formy. A co za tym idzie, taki obiad nigdy się nie znudzi. Kolejnym wielkim plusem zapiekanki jest fakt, że tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składników i włożyć je do piekarnika. Całą pracę wykona za nas kuchenny gadżet, a my w tym czasie możemy spędzić czas z rodziną lub po prostu odpocząć.
Jak sam więc widzisz, domowa zapiekanka ma zbyt wiele zalet, aby nie znalazła się w domowym menu przynajmniej raz w tygodniu. A, że ciekawych inspiracji nigdy nie jest za wiele, przychodzę z kolejną genialną perełką kulinarną. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w kuchni mega zakręconą i smaczną zapiekankę z kurczaka. Oczywiście nie zabraknie tu też kilku dodatków oraz aromatycznego sosu pomidorowego. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika
Fenomenalna zapiekanka z kurczakiem w zakręconym wydaniu ma w sobie to "coś". Jej po prostu nie sposób odmówić
Składniki:
Zapiekanka:
- 4 filety z piersi z kurczaka,
- 300 g boczku w plastrach,
- 2 duże ziemniaki,
- 3 duże pieczarki,
- 1 duża cebula.
Zalewa:
- 400 g passaty pomidorowej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 3 łyżki miodu,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw je oczyszczam i osuszam. Następnie każdą pierś z kurczaka dzielę na pół, po czym delikatnie rozbijam za pomocą tłuczka.
Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: passatę pomidorową, sos sojowy, olej, miód oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Następnie zanurzam w zalewie wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i odstawiam je do lodówki.
W międzyczasie przygotowuję pozostałe dodatki: a mianowicie: ziemniaki, pieczarki i cebulę. Warzywa najpierw obieram, po czym dzielę je na cienkie plastry.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia. Jej spód wykładam plastrami boczku. Następnie w środku zaczynam układać na przemian: ziemniaki, pieczarki, cebulę i zamarynowane mięso. Cały cykl powtarzam kilkakrotnie, aż forma będzie pełna.
Krok 5. To jednak nie koniec pracy. Gotową zapiekankę polewam pozostałą zalewą i przykrywam pokrywką. Dopiero w takiej formie może trafić ona do piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowanie danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!