Makaronowa pizza z patelni to moje najnowsze odkrycie. Coś genialnego!

Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać zupełnie nowe smaki? Jeśli tak, dzisiejsza receptura powstała właśnie z myślą o tobie. Obok niej nie sposób przejść obojętnie.

Ślinka cieknie od samego patrzeniaŚlinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Kuchnia to moje królestwo, w którym nigdy nie może pojawić się nuda. A wszystko to zasługa fenomenalnych przepisów, które łączą w sobie genialne smaki, ciekawy pomysł zaskakującą formę podania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Tym razem chciałabym udowodnić ci, że w jednym przepisie można połączyć dwa kultowe smaki, które na pozór wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Nie wierzysz? To koniecznie zostań ze mną do końca i sprawdź, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w swoim domu genialną makaronową pizzę. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek. Pizza i makaron w jednym!

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g makaronu,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżka soli,
  • około 800 ml domowego bulionu,
  • 250 g tartej mozzarelli,
  • 13 plasterków mini salami.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obroną i drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaję obrane i posiekane ząbki czosnku

Najpierw podsmażam cebulę i czosnek
Najpierw podsmażam cebulę i czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Kluczowe znaczenie w tym przepisie ma użycie odpowiedniej patelni. Otóż musi być ona przystosowana do użycia w piekarniku, ponieważ na koniec całe danie należy podpiec w rozgrzanym kuchennym gadżecie. Dlatego warto o tym pamiętać już na samym początku.

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do środka surowy makaron oraz passatę pomidorową. Nie zapominam też o suszonym oregano oraz soli.

Smak mieszanki podkręcam przy pomocy przypraw
Smak mieszanki podkręcam przy pomocy przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec na patelnię wlewam domowej roboty bulion. Do tego przepisu możesz użyć zarówno bulionu na bazie warzyw, jak i mięsa. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym gotuj mieszankę przez chwilę. W tym czasie makaron powinien dobrze napęcznieć

Do mieszanki dodaję też bulion domowej roboty
Do mieszanki dodaję też bulion domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane danie posypuję na koniec startą na tarce mozzarellą. To jednak nie koniec pracy na dziś. Na samym wierzchu układam dodatkowo mini salami. Dopiero w takim wydaniu wkładam patelnię z zawartością do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko. Pyszny obiad w ciekawym wydaniu jest już gotowy. Smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na smaczny obiad. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę