Makaronowa pizza z patelni to moje najnowsze odkrycie. Coś genialnego!
Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać zupełnie nowe smaki? Jeśli tak, dzisiejsza receptura powstała właśnie z myślą o tobie. Obok niej nie sposób przejść obojętnie.
21.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:23
Kuchnia to moje królestwo, w którym nigdy nie może pojawić się nuda. A wszystko to zasługa fenomenalnych przepisów, które łączą w sobie genialne smaki, ciekawy pomysł i zaskakującą formę podania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tym razem chciałabym udowodnić ci, że w jednym przepisie można połączyć dwa kultowe smaki, które na pozór wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Nie wierzysz? To koniecznie zostań ze mną do końca i sprawdź, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w swoim domu genialną makaronową pizzę. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!
Zobacz także
Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek. Pizza i makaron w jednym!
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g makaronu,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżka soli,
- około 800 ml domowego bulionu,
- 250 g tartej mozzarelli,
- 13 plasterków mini salami.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obroną i drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaję obrane i posiekane ząbki czosnku.
Kluczowe znaczenie w tym przepisie ma użycie odpowiedniej patelni. Otóż musi być ona przystosowana do użycia w piekarniku, ponieważ na koniec całe danie należy podpiec w rozgrzanym kuchennym gadżecie. Dlatego warto o tym pamiętać już na samym początku.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do środka surowy makaron oraz passatę pomidorową. Nie zapominam też o suszonym oregano oraz soli.
Krok 3. Na koniec na patelnię wlewam domowej roboty bulion. Do tego przepisu możesz użyć zarówno bulionu na bazie warzyw, jak i mięsa. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym gotuj mieszankę przez chwilę. W tym czasie makaron powinien dobrze napęcznieć.
Krok 4. Tak przygotowane danie posypuję na koniec startą na tarce mozzarellą. To jednak nie koniec pracy na dziś. Na samym wierzchu układam dodatkowo mini salami. Dopiero w takim wydaniu wkładam patelnię z zawartością do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. I to wszystko. Pyszny obiad w ciekawym wydaniu jest już gotowy. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na smaczny obiad. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak!