WideoMakaronowa pizza z patelni to moje najnowsze odkrycie. Coś genialnego!

Makaronowa pizza z patelni to moje najnowsze odkrycie. Coś genialnego!

Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać zupełnie nowe smaki? Jeśli tak, dzisiejsza receptura powstała właśnie z myślą o tobie. Obok niej nie sposób przejść obojętnie.

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia to moje królestwo, w którym nigdy nie może pojawić się nuda. A wszystko to zasługa fenomenalnych przepisów, które łączą w sobie genialne smaki, ciekawy pomysł zaskakującą formę podania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tym razem chciałabym udowodnić ci, że w jednym przepisie można połączyć dwa kultowe smaki, które na pozór wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Nie wierzysz? To koniecznie zostań ze mną do końca i sprawdź, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w swoim domu genialną makaronową pizzę. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek. Pizza i makaron w jednym!

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g makaronu,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżka soli,
  • około 800 ml domowego bulionu,
  • 250 g tartej mozzarelli,
  • 13 plasterków mini salami.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam na złocisty kolor obroną i drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaję obrane i posiekane ząbki czosnku

Najpierw podsmażam cebulę i czosnek
Najpierw podsmażam cebulę i czosnek© Licencjodawca | Pyszności

Kluczowe znaczenie w tym przepisie ma użycie odpowiedniej patelni. Otóż musi być ona przystosowana do użycia w piekarniku, ponieważ na koniec całe danie należy podpiec w rozgrzanym kuchennym gadżecie. Dlatego warto o tym pamiętać już na samym początku.

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do środka surowy makaron oraz passatę pomidorową. Nie zapominam też o suszonym oregano oraz soli.

Smak mieszanki podkręcam przy pomocy przypraw
Smak mieszanki podkręcam przy pomocy przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec na patelnię wlewam domowej roboty bulion. Do tego przepisu możesz użyć zarówno bulionu na bazie warzyw, jak i mięsa. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym gotuj mieszankę przez chwilę. W tym czasie makaron powinien dobrze napęcznieć

Do mieszanki dodaję też bulion domowej roboty
Do mieszanki dodaję też bulion domowej roboty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane danie posypuję na koniec startą na tarce mozzarellą. To jednak nie koniec pracy na dziś. Na samym wierzchu układam dodatkowo mini salami. Dopiero w takim wydaniu wkładam patelnię z zawartością do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

I do piekarnika
I do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko. Pyszny obiad w ciekawym wydaniu jest już gotowy. Smacznego!

Pyszności przez duże P!
Pyszności przez duże P!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na smaczny obiad. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoobiad jednogarnkowy