Błyskawiczna kremowa zapiekanka makaronowa z sosem śmietankowo-serowym. Obiad w 15 minut
Zapiekanka makaronowa to prosty i szybki przepis na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Makaron, kurczak i sos śmietanowo-serowy to połączenie idealne.
01.09.2022 13:00
Szybka i prosta zapiekanka
Obiady w ciągu tygodnia muszą być szybkie, proste i smaczne. Kiedy brakuje nam czasu w codziennej bieganinie, to sięgamy po sprawdzone przepisy. Tą zapiekanką zajadają się nawet dzieci- w końcu kto nie lubi sera? Taka zapiekanka to również świetny sposób na wykorzystanie makaronu, który został z poprzedniego dnia. Umówmy się- chyba każdemu z nas zdarzyło się ugotować go zbyt dużo.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
300 g serka śmietankowego
400 g makaronu - ugotowany
500 g fileta z piersi z kurczaka - ugotowanego
300 ml pikantnego sosu salsa
200 ml mleka
200 ml bulionu
200 g tartego żółtego sera - mix
Sposób przygotowania:
Przygotuj dużą i głęboką blaszkę lub naczynie żaroodporne. Na środku umieść serek śmietankowy i rozsyp ugotowany wcześniej makaron. Następnie dodaj kawałki gotowanej piersi z kurczaka. Wystarczy ugotować ją w wodzie lub bulionie (będzie miała więcej smaku) i przy pomocy rąk podzielić na mniejsze części.
Całość polej pikantnym sosem salsa. Możesz sięgnąć po gotowy sos lub zrobić go samodzielnie z połączenia passaty pomidorowej i przypraw. Sos musi być wyrazisty, żeby dodać charakteru całej potrawie.
Następnie polej całość mlekiem oraz bulionem warzywnym lub drobiowym. Dodaj starty żółty ser. Najlepiej sprawdzi się miks różnych serów: mozzarelli, goudy i cheddaru. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Dzięki temu, że zarówno makaron, jak i kurczak był wcześniej przygotowany, to na dzisiejszy obiad nie trzeba czekać długo.
Po zaledwie 10 minutach w piekarniku nasza zapiekanka jest już gotowa. Posyp ją dodatkowo posiekaną natką pietruszki- nie dość, że wygląda wtedy ładniej, to jeszcze przemycasz porcję witamin. Zapiekankę serwuj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!