PrzepisDeseryKonkurencja dla faworków. Przysmak, który robiły nasze babcie

Konkurencja dla faworków. Przysmak, który robiły nasze babcie

Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.01.2024 19:52, aktualizacja: 22.01.2024 17:59

Róże karnawałowe, mimo że smakują prawie tak samo jak faworki, są od nich sto razy efektowniejsze. Jeśli chcesz popisać się przed znajomymi czymś prostym, ale z efektem "wow", dobrze trafiłeś. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Ręka do góry, kto pamięta tłusty czwartek z różami karnawałowymi na stole obok faworków? To specjał naszych mam i babć. Niby nic odkrywczego, niby nic nowego, a efekt jest piorunujący. Karnawałowe róże prezentują się tak dobrze, że aż szkoda przechodzić do konsumpcji. Ta natomiast, z różami karnawałowymi w roli głównej, zawsze jest udana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić idealne róże karnawałowe?

Róże karnawałowe potrzebują niemalże takiego samego traktowania jak faworki. To samo ciasto, a więc te same składniki i ten sam sposób przygotowania - nie obędzie się więc bez zbijania ciasta (dzięki zbijaniu ciasto staje się jednolite i elastyczne, a po usmażeniu będzie kruche i z dużą ilością bąbelków).

W poniższym przepisie proponujemy stworzenie róży z trzech kółeczek, natomiast jeśli masz tylko chęć, możesz złożyć chrupiące kwiatki z czterech, a nawet pięciu kawałków ciasta. Im więcej, tym bardziej spektakularny efekt uzyskasz. Nie zapomnij o wisience na torcie, czyli niewielkiej "plamce" dżemu pośrodku różanego faworka.

Róże karnawałowe
Róże karnawałowe© Pixabay

Róże karnawałowe. Przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • ulubiona konfitura,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cukrem i solą.
  2. Do suchych produktów dodaj żółtka i śmietanę. Zacznij zagniatać ciasto, w międzyczasie dodaj spirytus (nie dodawaj spirytusu przed żółtkami).
  3. Kiedy ciasto będzie jednolite, uformuj z niego kulę i zacznij ubijać wałkiem prze ok. 15 minut.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko na blacie podsypanym niewielką ilością maki.
  5. Z ciasta wytnij kółeczka o trzech różnych średnicach. Następnie natnij krążki w kilku miejscach tak, by powstały płatki.
  6. Krążki z ciasta ułóż jeden na drugim, po trzy na jedną różę. Całość dociśnij mocno w środku.
  7. Róże karnawałowe smaż na rozgrzanym tłuszczu, wkładając je do garnka małym kółkiem do dołu.
  8. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  9. Gdy róże ostygną, udekoruj je konfiturą i oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także