Konkurencja dla faworków. Przysmak, który robiły nasze babcie
Róże karnawałowe, mimo że smakują prawie tak samo jak faworki, są od nich sto razy efektowniejsze. Jeśli chcesz popisać się przed znajomymi czymś prostym, ale z efektem "wow", dobrze trafiłeś. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
19.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 17:59
Ręka do góry, kto pamięta tłusty czwartek z różami karnawałowymi na stole obok faworków? To specjał naszych mam i babć. Niby nic odkrywczego, niby nic nowego, a efekt jest piorunujący. Karnawałowe róże prezentują się tak dobrze, że aż szkoda przechodzić do konsumpcji. Ta natomiast, z różami karnawałowymi w roli głównej, zawsze jest udana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealne róże karnawałowe?
Róże karnawałowe potrzebują niemalże takiego samego traktowania jak faworki. To samo ciasto, a więc te same składniki i ten sam sposób przygotowania - nie obędzie się więc bez zbijania ciasta (dzięki zbijaniu ciasto staje się jednolite i elastyczne, a po usmażeniu będzie kruche i z dużą ilością bąbelków).
W poniższym przepisie proponujemy stworzenie róży z trzech kółeczek, natomiast jeśli masz tylko chęć, możesz złożyć chrupiące kwiatki z czterech, a nawet pięciu kawałków ciasta. Im więcej, tym bardziej spektakularny efekt uzyskasz. Nie zapomnij o wisience na torcie, czyli niewielkiej "plamce" dżemu pośrodku różanego faworka.
Róże karnawałowe. Przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- łyżka spirytusu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej lub smalec do smażenia,
- ulubiona konfitura,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cukrem i solą.
- Do suchych produktów dodaj żółtka i śmietanę. Zacznij zagniatać ciasto, w międzyczasie dodaj spirytus (nie dodawaj spirytusu przed żółtkami).
- Kiedy ciasto będzie jednolite, uformuj z niego kulę i zacznij ubijać wałkiem prze ok. 15 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko na blacie podsypanym niewielką ilością maki.
- Z ciasta wytnij kółeczka o trzech różnych średnicach. Następnie natnij krążki w kilku miejscach tak, by powstały płatki.
- Krążki z ciasta ułóż jeden na drugim, po trzy na jedną różę. Całość dociśnij mocno w środku.
- Róże karnawałowe smaż na rozgrzanym tłuszczu, wkładając je do garnka małym kółkiem do dołu.
- Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Gdy róże ostygną, udekoruj je konfiturą i oprósz cukrem pudrem.