Kucharki trzymają ten trik w tajemnicy. Faworki wychodzą idealnie kruche i delikatne

Z zewnątrz chrupkie, a w środku miękkie i puszyste, mimo że bez dodatku spulchniaczy - takie właśnie są idealne faworki. By uzyskać taki efekt, trzeba zgłębić tajniki przyrządzania tego tłustoczwartkowego specjału.

Jak zrobić idealne faworki? Jak zrobić idealne faworki?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jak udoskonalić przepis na faworki? Pewne triki znane są wyłącznie "starym wyjadaczom". Znajoma kucharka podzieliła się ze mną tradycyjnym przepisem na chruściki na kwaśnej śmietanie. Do ciasta jednak, zamiast spirytusu, dodaje inny składnik. Sama bym na to nie wpadła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Sekret puszystych faworków. Poznaj trik kucharek

W przypadku faworków dodatek kwaśnej śmietany nie jest niezbędny, jednak wiele przepisów zawiera ten składnik, ponieważ śmietana nada puszystości chruścikom. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego. Jednak to nie śmietana jest tym sekretnym dodatkiem, a... piwo.

Wiele kucharek dodaje piwo do ciasta na faworki zamiast spirytusu. Piwo przede wszystkim sprawi, że chruściki wyjdą bardziej pulchne oraz będą miały na powierzchni więcej charakterystycznych bąbelków. Ponadto będą rozpływać się w ustach, a dzięki zawartości alkoholu w piwie, tak przygotowane faworki nie będą chłonąć tłuszczu i na dłużej utrzymają świeżość.

Puszyste faworki na piwie i śmietanie
Puszyste faworki na piwie i śmietanie © Pixabay

Faworki na śmietanie i piwie. Przepis

Składniki:

  • 1,1 kg mąki pszennej tortowej,
  • 250 ml piwa pszenicznego,
  • 8 żółtek,
  • 8 łyżek śmietany kwaśnej 12- lub 8-proc.,
  • 8 łyżek cukru,
  • 100 g roztopione masła,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, następnie dodaj roztopione masło, piwo i śmietanę oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, np. za pomocą miksera.
  2. Gdy masa będzie jednolita, dodaj do niej przesianą przez sito mąkę. Zamieszaj najpierw całość, a następnie przejdź do zagniatania ciasta.
  3. Ciasto na faworki z reguły jest ciężkie w zagniataniu, dlatego trzeba włożyć sporo czasu i siły, żeby dobrze je zagnieść.
  4. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i zacznij wybijać. Wybijanie ciasta polega na uderzaniu w niego np. wałkiem do ciasta lub podrzucaniu i uderzaniu o blat. Takie wybijanie ciasta powinno trwać około 4-5 minut.
  5. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je do leżakowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części (tak będzie łatwiej wałkować)
  7. Pierwszą część rozwałkuj cienko (maks. 1,5 mm), pokrój na pasy, a pasy na małe prostokąty. Każdy prostokąt natnij na środku i zawiń.
  8. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia na średnim ogniu (w takiej ilości, by wrzucone na tłuszcz faworki mogły w nim swobodnie pływać).
  9. Kiedy tłuszcz będzie gotowy, zacznij smażyć w nim faworki na bladozłoty kolor. Faworki nie powinny się stykać podczas smażenia. Wkładaj je do tłuszczu partiami.
  10. Po usmażeniu układaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  11. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥