PrzepisTłusty CzwartekZnalazłem przepis w zeszycie babci. Tak kruchych i chrupiących faworków nie ma w żadnej kawiarni

Znalazłem przepis w zeszycie babci. Tak kruchych i chrupiących faworków nie ma w żadnej kawiarni

Jeśli przepadasz za faworkami, to nie możesz przegapić tego artykułu. Zaprezentuję w nim doskonały, chociaż bardzo prosty przepis na te słodkie łakocie. Nikt — powtarzam: nikt — nie da rady się im oprzeć. Przyrządź je w ten tłusty czwartek i patrz, jak się rodzina zajada!

Idealnie chrupiące faworki? Tylko z tym przepisem
Idealnie chrupiące faworki? Tylko z tym przepisem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aneta Flis

11.01.2024 09:08

Zbliżający się tłusty czwartek sprawił, że pojawiła się u mnie pewna refleksja. Podczas gdy wiele osób próbuje własnych sił w przypadku domowego smażenia pączków, tak faworki nadal utrzymują wizerunek tajemniczego, skomplikowanego przysmaku, którego sposób przygotowania jest znany jedynie doświadczonym w bojach leciwym cukiernikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie przekonanie to błąd. Wszyscy jesteśmy w stanie przygotować własne, domowe faworki. Przepis nie jest wcale bardziej skomplikowany niż ten na pączki. Trzeba jednak zaznaczyć, że czas przyrządzania chruściku może się nieco wydłużyć, ponieważ dobry efekt to w przypadku faworków w dużej mierze prawidłowe wyrobienie ciasta.

Gdybyś nie miał na to czasu, to klikając tutaj, znajdziesz przepis na ekspresowe faworki gotowe w 15 minut. Jeśli jednak zarezerwowałeś sobie kilka chwil więcej, to zdecydowanie polecam poniższy, sprawdzony przepis. Specjalnie dla ciebie — prosto z zapisków babci!

Chrupiące, domowe faworki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki (około 300 g.)
  • 4 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka spirytusu,
  • cukier puder,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej).
Ciasto na faworki musi być długo wyrabiane i odpowiednio napowietrzone
Ciasto na faworki musi być długo wyrabiane i odpowiednio napowietrzone© Canva | Felicity Tai

Sposób przygotowania:

  1. Cukier utrzyj z masłem (oczywiście miękkim). Stopniowo dodaj do nich żółtka, a następnie śmietanę, kilka łyżeczek przesianej przez sito mąki i odrobinę spirytusu. Ten ostatni możesz zastąpić octem. To bardzo ważny element każdego przepisu na faworki. Dzięki spirytusowi ciasto nie będzie piło tłuszczu, a chruścik wyjdzie idealnie chrupiący.
  2. Masę wyłóż na blat lub stolnicę, dodaj sól i resztę mąki i wyrabiaj ciasto dłońmi. Skończ dopiero w momencie, w którym będzie ono bardzo gładkie. Może to trwać nawet kilkadziesiąt minut. Żeby ciasto było dobrze napowietrzone, uderzaj je co jakiś czas wałkiem.
  3. Na koniec podziel ciasto na kilka części. Musisz je teraz po kolei rozwałkować i wykroić z nich paski o długości około 8 cm. W każdym zrób nacięcie, a następnie przewiń przez nie jeden z końców paska.
  4. Smaż na złoto po kilka faworków naraz. Odsącz tłuszcz ręcznikiem papierowym, a faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie