Faworki w 15 minut! Patent mamy Lidki bez żmudnego wyrabiania ciasta

Oprócz najlepszych pączków, ulubionym przysmakiem większości Polaków są faworki. Ich tradycyjne przygotowanie, zajmuje trochę czasu. Jest jednak dużo prostsza metoda. To szybkie faworki, które zrobisz w 15 minut i bez konieczności wyrabiania ciasta. Zobacz, jakie to proste!

Faworki w 15 minut! Patent mamy Lidki bez żmudnego wyrabiania ciastaSzybkie faworki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Szybkie faworki - w czym tkwi ich wyjątkowość?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że faworki i pączki, które zostały przygotowane według tradycyjnych, domowych receptur, zawsze smakują najlepiej. Ich wadą jest jednak dość długi proces wyrabiania ciasta, od czego w pewnym momencie mogę boleć ręce. Na szczęście, jest dużo prostsza metoda przygotowania faworków, która pozwala zaoszczędzić czas i wysiłek. Już dziś przygotuj szybkie faworki, które idealnie sprawdzą się nie tylko na tłusty czwartek, ale również wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com
Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com

Największą zaletą ich przygotowania, jest przede wszystkim zastąpienie tradycyjnego wyrabiania ciasta, nieco sprytniejszym patentem. Pomocny będzie tu przyrząd w postaci maszynki do mięsa. Wystarczy, że założysz sitko o grubych oczkach i zmielisz ciasto 2-3 razy. Zajmie to chwilę, a uzyskasz dużo lepszy efekt. Ciasto będzie gładkie, elastyczne i idealnie napowietrzone. Podczas smażenia takich faworków, mogą pojawić się bąble. Jednak bez obaw - to znak, że faworki będą wyróżniać się maksymalną chrupkością.

Na czym najlepiej smażyć faworki?

Skoro już wiesz, jak przygotować szybkie faworki, to równie istotną rolą może być to, na jakim tłuszczu dobrze będzie je usmażyć. Okazuje się bowiem, że ma to decydujący wpływ na smak tych popularnych słodkości. Nawet to najlepsze ciasto może okazać się niewystarczające, jeśli usmażymy je na tłuszczu kiepskiej jakości. Dlatego też, najlepszym wyjściem będzie tu zastosowanie smalcu, który był używany przez nasze babcie i który charakteryzuje się wysokim punktem dymienia.

Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com
Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com

Smalec ma jednak swoje wady i zalety. Jeśli nie lubisz jego zapachu, to pewnego rodzaju alternatywą będzie tu olej rzepakowy. Pamiętaj o pewnej zasadzie, związanej z podgrzaniem tłuszczu - najlepiej, gdy osiągnie on temperaturę około 180 stopni. Nieco wyższe lub mniejsze wartości, mogą mieć niekorzystny wpływ na faworkowe ciasto.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować domowe Ferrero Rocher:

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła