Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Pączki wychodzą pulchne i miękkie jak z cukierni
Nie kupuj pączków w sklepie, a przyrządź je samemu w domu. Z tym przepisem efekt będzie wprost wystrzałowy, a ty już nigdy nie zdecydujesz się przepłacać na mieście. Gwarantuję to — robię tak już od lat!
05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 11:02
Pączki to dla mnie smakołyk wyjątkowy. Nie jestem wielkim fanem słodyczy, ale akurat je (no dobrze, jeszcze faworki) mógłbym zajadać od rana do wieczora. I wiem, co sobie myślisz. Na szczęście już niedługo przyjdzie ten jeden dzień w roku, kiedy taka praktyka nie wzbudza u nikogo zdziwienia. Wyczekiwany przez wielu tłusty czwartek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wymienione święto oraz karnawał to dobry moment na przypomnienie sobie przepisu, który już nieraz wcielałem w życie i za każdy razem sprawdzał się doskonale. Powstałe na bazie jego wskazówek pączki są rewelacyjnie smaczne, pulchne i mięciutkie — dokładnie takie, jakie powinny być. Co roku zajadam się nimi nie tylko ja, ale również wszyscy członkowie mojej rodziny i współpracownicy.
Receptura jest prosta i klasyczna (po skróconą wersję kliknij tutaj). Odpowiednio przygotowany rozczyn drożdżowy, prawidłowe proporcje i kapka spirytusu (powstrzyma wsiąkanie tłuszczu) to wszystko, czego nam potrzeba. Sam zobacz, jakie to proste!
Tradycyjne, domowe pączki
Składniki:
- 5-6 żółtek,
- 2 łyżki cukru,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki spirytusu,
- 50 g masła.
Rozczyn:
- 50 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Następnie połącz składniki obu misek.
- Drożdże pokrusz i wymieszaj najpierw z cukrem, a następnie także mąką. Całość zalej letnim mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.
- Po około 20 minutach połącz zaczyn z mąką i żółtkami. Wlej jeszcze mleko, śmietanę oraz spirytus. Z tych składników zagnieć ciasto. Następnie dodaj do niego rozpuszczone i ostudzone masło i raz jeszcze zagnieć. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka i formuj je w pączki. Przed smażeniem odstaw je jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni po około 1,5 - 2 minuty na stronę. Nadziej ulubioną marmoladą i posyp cukrem pudrem. Smacznego!