Chrupiące faworki z dwóch składników. Nowoczesny sposób na zawijanie chruścików

Przepis na pyszne i chrupiące faworki idealne na Tłusty Czwartek. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.

Chrupiące faworki- PysznościChrupiące faworki- Pyszności
Ewa

Jak zrobić faworki?

Faworki to deser, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału i Tłustego Czwartku. Chrusty przygotowuje się najczęściej z ciasta śmietanowego i smaży na głębokim tłuszczu. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie jest czasochłonne i skomplikowane, ale dziś mamy dla ciebie recepturę na tradycyjne faworki w nowoczesnym wydaniu. Wystarczą dwa składniki i kilka chwil w kuchni. Te nowoczesne faworki pokochasz od pierwszego kęsa.

Mówi się, że faworki powstały przez przypadek- pewien cukierni miał wrzucić kawałek pączkowego ciasta na rozgrzany olej, które następnie się zwinęło na znany nam kształt. Trzeba przyznać- był to zdecydowanie pyszny przypadek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chrupiące faworki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 g soli

Sposób przygotowania:

W misie robota kuchennego umieść mąkę pszenną. Wbij do środka jajka i wsyp sól i wyrób ciasto przy pomocy haka. Możesz też od razu przejść do wyrabiania ciasta przy pomocy rąk. Jeśli ciasto się klei, podsyp stolnicę mąką. Powstałą masę uformuj w kulkę i odstaw 30 minut, aby odpoczęło.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Po tym czasie wyrób krótko ciasto, podsypując je mąką. Podziel na dwie części i rozwałkuj na długi prostokąt. Odetnij nierówne boki i podziel masę na prostokąty. Każdy z nich natnij w środku przy pomocy noża lub nożyka do pizzy.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowany kawałek ciasta złóż na pół i natnij na dole. Zawiń, natnij na górze i ponownie zawiń od góry. Brzmi skomplikowanie? Zerknij na filmik z przepisem, a przekonasz się, jakie to łatwe.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowane kształty zanurz w rozgrzanym oleju roślinnym. Nie wrzucaj zbyt dużo faworków na raz- obniżysz tym samym temperaturę tłuszczu i nasz deser zacznie go pochłaniać. Faworki smaż aż apetycznie się zarumienią. Wyciągnij na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć olej.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Usmażone faworki udekoruj cukrem pudrem.

Smacznego!

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo