Chrupiące faworki z dwóch składników. Nowoczesny sposób na zawijanie chruścików

Przepis na pyszne i chrupiące faworki idealne na Tłusty Czwartek. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.

Chrupiące faworki- PysznościChrupiące faworki- Pyszności
Ewa

Jak zrobić faworki?

Faworki to deser, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału i Tłustego Czwartku. Chrusty przygotowuje się najczęściej z ciasta śmietanowego i smaży na głębokim tłuszczu. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie jest czasochłonne i skomplikowane, ale dziś mamy dla ciebie recepturę na tradycyjne faworki w nowoczesnym wydaniu. Wystarczą dwa składniki i kilka chwil w kuchni. Te nowoczesne faworki pokochasz od pierwszego kęsa.

Mówi się, że faworki powstały przez przypadek- pewien cukierni miał wrzucić kawałek pączkowego ciasta na rozgrzany olej, które następnie się zwinęło na znany nam kształt. Trzeba przyznać- był to zdecydowanie pyszny przypadek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chrupiące faworki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 g soli

Sposób przygotowania:

W misie robota kuchennego umieść mąkę pszenną. Wbij do środka jajka i wsyp sól i wyrób ciasto przy pomocy haka. Możesz też od razu przejść do wyrabiania ciasta przy pomocy rąk. Jeśli ciasto się klei, podsyp stolnicę mąką. Powstałą masę uformuj w kulkę i odstaw 30 minut, aby odpoczęło.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Po tym czasie wyrób krótko ciasto, podsypując je mąką. Podziel na dwie części i rozwałkuj na długi prostokąt. Odetnij nierówne boki i podziel masę na prostokąty. Każdy z nich natnij w środku przy pomocy noża lub nożyka do pizzy.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowany kawałek ciasta złóż na pół i natnij na dole. Zawiń, natnij na górze i ponownie zawiń od góry. Brzmi skomplikowanie? Zerknij na filmik z przepisem, a przekonasz się, jakie to łatwe.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowane kształty zanurz w rozgrzanym oleju roślinnym. Nie wrzucaj zbyt dużo faworków na raz- obniżysz tym samym temperaturę tłuszczu i nasz deser zacznie go pochłaniać. Faworki smaż aż apetycznie się zarumienią. Wyciągnij na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć olej.

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Usmażone faworki udekoruj cukrem pudrem.

Smacznego!

Chrupiące faworki- Pyszności
Chrupiące faworki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze