Maleńki słoiczek kosztuje krocie. W domu zrobisz za półdarmo
23.06.2023 15:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Za maleńki słoiczek cukru różanego trzeba zapłacić krocie. Ale po co przepłacać, skoro możemy zrobić go sami w domu? Cukier różany sprawi, że codzienne desery i napoje będą jeszcze smaczniejsze i nabiorą niepowtarzalnego aromatu.
Cukier różany jest niezwykle aromatyczny. I choć świetnie sprawdza się przede wszystkim w kuchni, to warto wypróbować go również jako domowy peeling do ust, twarzy czy całego ciała. W domu cukier różany można przygotować o wiele taniej, niż musimy zapłacić za niego w sklepie, więc zdecydowanie warto zakasać rękawy i zabrać się do pracy.
Cukier różany — właściwości. Jak wykorzystać go w kuchni?
Cukier różany doskonale sprawdza się w kuchni, ale też w kosmetyce. Płatki róży zawierają mnóstwo antyoksydantów, są również zastrzykiem młodości dla naszej cery. Nie warto jednak przesadzać, ponieważ wciąż jest to cukier, który spożywany w dużych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. W rozsądnych ilościach można jednak dodawać go do wypieków, ale też deserów z jogurtów czy serków. Nadaje się też do słodzenia herbaty, kawy, lemoniady oraz koktajli. Doskonale sprawdzi się też jako peeling — świetnie radzi sobie z usuwaniem martwego naskórka i zapewni gładką skórę.
Przepis na aromatyczny cukier z płatkami róży
Lista składników do przygotowania cukru różanego jest bardzo krótka. Co więcej, przygotowuje się go błyskawicznie, więc zdecydowanie warto poświęcić na to chwilę wolnego czasu.
Składniki:
- 7 garści płatków dzikiej róży,
- 1 kilogram cukru.
Sposób przygotowania:
- Płatki róży myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Płatki róży rozgniatamy w moździerzu. Możemy też użyć blendera lub po prostu je drobno posiekać.
- Do płatków róży dodajemy cukier, a następnie ucieramy, by składniki się połączyły.
- Cukier rozsypujemy na papierze śniadaniowym i czekamy, aż wyschnie. Następnie przesypujemy cukier do słoika i szczelnie zamykamy.