PrzepisMaleńki słoiczek kosztuje krocie. W domu zrobisz za półdarmo

Maleńki słoiczek kosztuje krocie. W domu zrobisz za półdarmo

Za maleńki słoiczek cukru różanego trzeba zapłacić krocie. Ale po co przepłacać, skoro możemy zrobić go sami w domu? Cukier różany sprawi, że codzienne desery i napoje będą jeszcze smaczniejsze i nabiorą niepowtarzalnego aromatu.

Cukier różany to aromatyczny składnik. Fot. AdobeStock
Cukier różany to aromatyczny składnik. Fot. AdobeStock

Cukier różany jest niezwykle aromatyczny. I choć świetnie sprawdza się przede wszystkim w kuchni, to warto wypróbować go również jako domowy peeling do ust, twarzy czy całego ciała. W domu cukier różany można przygotować o wiele taniej, niż musimy zapłacić za niego w sklepie, więc zdecydowanie warto zakasać rękawy i zabrać się do pracy.

Cukier różany — właściwości. Jak wykorzystać go w kuchni?

Cukier różany doskonale sprawdza się w kuchni, ale też w kosmetyce. Płatki róży zawierają mnóstwo antyoksydantów, są również zastrzykiem młodości dla naszej cery. Nie warto jednak przesadzać, ponieważ wciąż jest to cukier, który spożywany w dużych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. W rozsądnych ilościach można jednak dodawać go do wypieków, ale też deserów z jogurtów czy serków. Nadaje się też do słodzenia herbaty, kawy, lemoniady oraz koktajli. Doskonale sprawdzi się też jako peeling — świetnie radzi sobie z usuwaniem martwego naskórka i zapewni gładką skórę.

Przepis na aromatyczny cukier z płatkami róży

Lista składników do przygotowania cukru różanego jest bardzo krótka. Co więcej, przygotowuje się go błyskawicznie, więc zdecydowanie warto poświęcić na to chwilę wolnego czasu.

Składniki:

  • 7 garści płatków dzikiej róży,
  • 1 kilogram cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki róży myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Płatki róży rozgniatamy w moździerzu. Możemy też użyć blendera lub po prostu je drobno posiekać.
  3. Do płatków róży dodajemy cukier, a następnie ucieramy, by składniki się połączyły.
  4. Cukier rozsypujemy na papierze śniadaniowym i czekamy, aż wyschnie. Następnie przesypujemy cukier do słoika i szczelnie zamykamy.
Cukier z płatkami róż. Fot. Pixabay
Cukier z płatkami róż. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie