PrzepisZ tego przepisu korzystała babcia. Nieważne, ile usmażysz, i tak będzie mało

Z tego przepisu korzystała babcia. Nieważne, ile usmażysz, i tak będzie mało

Racuchy z przepisu babci są najlepsze. Fot. AdobeStock
Racuchy z przepisu babci są najlepsze. Fot. AdobeStock
23.06.2023 08:30, aktualizacja: 15.09.2023 15:33

Racuchy to słodkości z naszego dzieciństwa. Są obłędnie puszyste i pyszne, więc kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te z przepisu naszych babć nie mogą równać się z żadnymi innymi. Jak zrobić racuchy z przepisu babci? Wypróbuj ten przepis, a znikną z talerza w mgnieniu oka. 

Racuchy, które obecnie przygotowujemy, zapewne wcale nie smakują tak jak w dzieciństwie. Odtworzenie przepisu z pamięci jest bowiem niemożliwe. Ten przepis, który pochodzi z zeszytu mojej babci, sprawi jednak, że znów cofniesz się w czasie. Gwarantujemy, że nieważne, ile racuchów usmażysz, i tak będzie mało. Rozsmakuje się w nich cała twoja rodzina.

Racuchy — przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na racuchy babci jest banalnie prosty. I właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret smaku. Choć mogłoby się wydawać, że gdy sklepowe półki uginają się od różnorodnych słodyczy, nikt nie będzie chciał ich jeść, to zdecydowanie jest to mylne myślenie. Gwarantujemy, że dzieci i dorośli będą się nimi zajadać w najlepsze. Jak przygotować racuchy z przepisu babci? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • drożdże,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Choć przygotowanie racuchów z przepisu babci wymaga więcej czasu, to zdecydowanie warto poświęcić się, by zyskać pyszną słodką przekąskę.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy szczyptę soli. Składniki mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
  2. 15 g droższy suchych mieszamy z mąką. Jeśli jednak używamy drożdży świeżych, to wkruszamy je do mąki, wbijamy jajko, a następnie dodajemy pół szklanki ciepłego mleka.
  3. Miskę z mąką i drożdżami przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na kwadrans.
  4. Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodajemy szklankę ciepłego mleka, jedno jajko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Aby ciasto było idealne, musi być dość gęste.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę, by drożdże mogły w spokoju "pracować".
  6. Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej na patelni i formujemy racuchy łyżką. Smażymy, aż będą złociste z obu stron. Smacznego!
Racuchy z przepisu babci. Fot. Pixabay
Racuchy z przepisu babci. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także