Z tego przepisu korzystała babcia. Nieważne, ile usmażysz, i tak będzie mało

Racuchy to słodkości z naszego dzieciństwa. Są obłędnie puszyste i pyszne, więc kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te z przepisu naszych babć nie mogą równać się z żadnymi innymi. Jak zrobić racuchy z przepisu babci? Wypróbuj ten przepis, a znikną z talerza w mgnieniu oka. 

Racuchy z przepisu babci są najlepsze. Fot. AdobeStockRacuchy z przepisu babci są najlepsze. Fot. AdobeStock

Racuchy, które obecnie przygotowujemy, zapewne wcale nie smakują tak jak w dzieciństwie. Odtworzenie przepisu z pamięci jest bowiem niemożliwe. Ten przepis, który pochodzi z zeszytu mojej babci, sprawi jednak, że znów cofniesz się w czasie. Gwarantujemy, że nieważne, ile racuchów usmażysz, i tak będzie mało. Rozsmakuje się w nich cała twoja rodzina.

Racuchy — przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na racuchy babci jest banalnie prosty. I właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret smaku. Choć mogłoby się wydawać, że gdy sklepowe półki uginają się od różnorodnych słodyczy, nikt nie będzie chciał ich jeść, to zdecydowanie jest to mylne myślenie. Gwarantujemy, że dzieci i dorośli będą się nimi zajadać w najlepsze. Jak przygotować racuchy z przepisu babci? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • drożdże,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Choć przygotowanie racuchów z przepisu babci wymaga więcej czasu, to zdecydowanie warto poświęcić się, by zyskać pyszną słodką przekąskę.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy szczyptę soli. Składniki mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
  2. 15 g droższy suchych mieszamy z mąką. Jeśli jednak używamy drożdży świeżych, to wkruszamy je do mąki, wbijamy jajko, a następnie dodajemy pół szklanki ciepłego mleka.
  3. Miskę z mąką i drożdżami przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na kwadrans.
  4. Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodajemy szklankę ciepłego mleka, jedno jajko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Aby ciasto było idealne, musi być dość gęste.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę, by drożdże mogły w spokoju "pracować".
  6. Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej na patelni i formujemy racuchy łyżką. Smażymy, aż będą złociste z obu stron. Smacznego!
Obrazek
Racuchy z przepisu babci. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie