PrzepisZapiekankiMakaronowa zapiekanka w takim wydaniu prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki

Makaronowa zapiekanka w takim wydaniu prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki

Pyszna zapiekanka makaronowa
Pyszna zapiekanka makaronowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
20.01.2024 11:19, aktualizacja: 20.01.2024 11:31

Masz dość gotowania ziemniaków i smażenia mielonych? Zrób makaronową zapiekankę, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. Co więcej, sam będziesz świetnie się bawił, przygotowując to pyszne danie.

Genialnych pomysłów na smaczny obiad nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli możesz zaserwować domowy posiłek w ciekawym wydaniu. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Poznaj przepis na zapiekankę makaronową, która skrywa w sobie same rarytasy. Kremowy sos, mięsna mieszanka i delikatny makaron lasagne to gotowa receptura na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nikt nie będzie w stanie jej odmówić. Skąd to wiem? W moim domu ta zapiekanka znika w mgnieniu oka. I to za każdym razem. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • ½ szkl. bulionu,
  • 400 ml sosu beszamel,
  • 1 mozzarella w zalewie,
  • około 16 ugotowanych płatów lasagne,
  • 250 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Następnie przechodzę do przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu łączę na patelni mielone mięso wołowe oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tj. cebulę, seler naciowy oraz marchewkę. Smażę przez kilka minut.

Najpierw łączę mięso i warzywa
Najpierw łączę mięso i warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie dodaję passatę pomidorową i przyprawy: zioła prowansalskie, suszony czosnek, pieprz oraz sól. Na patelnię wlewam również domowej roboty bulion. Dokładnie mieszam i gotuję przez kilka minut. 

Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty
Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia, po czym umieszczam na niej ugotowany płat makaronu. Na jego środku układam startą na tarce mozzarellę. Płat makaronu składam najpierw na pół, po czym tworzę z niego małą harmonijkę.

I harmonijka gotowa!
I harmonijka gotowa!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mięsno-warzywną mieszankę przekładam na spód formy do pieczenia. W centralnej części układam odcedzoną z zalewy mozzarellę, zaś dookoła niej umieszczam makaronowe harmonijki

Danie jest już prawie gotowe
Danie jest już prawie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane danie zalewam domowej roboty sosem beszamelowym. Formę wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie serwuję z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także