Makaronowa zapiekanka a'la lasagne

Wraz z poniedziałkiem przychodzimy z przepisem na pyszną zapiekankę makaronową a'la lasagne. Po prostu palce lizać!❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana drobno
  2. 3 ząbki czosnek
  3. 250 g ricotta
  4. 50 g parmezan
  5. 130 g mozzarella
  6. 100 ml śmietanka 30%
  7. 2 łyżki natka pietruszki posiekana
  8. 400 g mięso wołowe
  9. 2 łyżki przecier pomidorowy
  10. 100 ml wino czerwone
  11. 500 ml passata pomidorowa
  12. 1 szczypta sól
  13. 1 szczypta pieprz
  14. 3 łyżeczki oregano
  15. 400 g makaron rurki ugotowany
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i mięso wołowe.

Obrazek

2. Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone oraz passatę pomidorową.

Obrazek

3. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstaw z palnika.

Obrazek

4. Do ugotowanego makaronu dodaj ricottę, pamezan i mozzarellę.

Obrazek

5. Jako ostatnie składniki dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. W formie do pieczenia ułóż kilka warstw z mięsnego farszu i mieszanki makaronowej. Na wierzchu posyp żółtym serem. Piecz przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie