PrzepisZupyZamiast zwykłej pomidorówki robię solferino. Nawet dzieci proszą o dokładki

Zamiast zwykłej pomidorówki robię solferino. Nawet dzieci proszą o dokładki

Solferino - Pyszności
Solferino - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.01.2024 12:29

Zupa pomidorowa to klasyk, który w wielu domach pojawia się standardowo w poniedziałek. Ja jednak przygotowuję ją w nieco inny sposób. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko nie poprosić o dokładkę.

Zupę pomidorową lubią niemal wszyscy. Solferino to danie na kształt naszej pomidorówki, ale wzbogacone o groszek, mozzarellę (w końcu musi być po włosku) oraz ziemniaki. Dzięki tym dodatkom zupa jest niesamowicie sycąca i pyszna, idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne, zimowe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Solferino

Przygotowanie tej zupy jest bajecznie proste, dzięki czemu na stałe zagościła w moim menu. Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi domownicy podchodzili do niej z pewną rezerwą - w końcu nie była to klasyczna pomidorówka z makaronem. Po pierwszej łyżce przepadli. Od tego momentu gotuję podwójną porcję, bo każdy chętnie zjada ją nie tylko na obiad, ale też na kolację.

Solferino - Pyszności
Solferino - Pyszności© Canva | ShyMan

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 pory,
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  2. Białą część pora kroję w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam olej wraz z masłem, dodaję sól i wrzucam pora oraz cebulę. Podsmażam chwilę, co jakiś czas mieszając.
  4. Dorzucam ziemniaki i zalewam całość bulionem. Gotuję do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  5. Dorzucam groszek i gotuję do miękkości.
  6. Na koniec wlewam passatę pomidorową lub dodaję pomidory z puszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagotowuję.
  7. Zabielam zupę śmietanką i nakładam na talerze.
  8. Gorące solferino podaję z kawałki sera mozzarelli. Dla dekoracji dodać można również listki świeżej bazylii.

Zupa jest pyszna i rozgrzewająca, a kawałki mozzarelli apetycznie topią się pod wpływem temperatury. Jeśli lubisz, to dodatkowo całość możesz posypać parmezanem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także