Zamiast zwykłej pomidorówki robię solferino. Nawet dzieci proszą o dokładki

Zupa pomidorowa to klasyk, który w wielu domach pojawia się standardowo w poniedziałek. Ja jednak przygotowuję ją w nieco inny sposób. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko nie poprosić o dokładkę.

Solferino - PysznościSolferino - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupę pomidorową lubią niemal wszyscy. Solferino to danie na kształt naszej pomidorówki, ale wzbogacone o groszek, mozzarellę (w końcu musi być po włosku) oraz ziemniaki. Dzięki tym dodatkom zupa jest niesamowicie sycąca i pyszna, idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne, zimowe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Solferino

Przygotowanie tej zupy jest bajecznie proste, dzięki czemu na stałe zagościła w moim menu. Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi domownicy podchodzili do niej z pewną rezerwą - w końcu nie była to klasyczna pomidorówka z makaronem. Po pierwszej łyżce przepadli. Od tego momentu gotuję podwójną porcję, bo każdy chętnie zjada ją nie tylko na obiad, ale też na kolację.

Solferino - Pyszności
Solferino - Pyszności © Canva | ShyMan

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 pory,
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  2. Białą część pora kroję w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam olej wraz z masłem, dodaję sól i wrzucam pora oraz cebulę. Podsmażam chwilę, co jakiś czas mieszając.
  4. Dorzucam ziemniaki i zalewam całość bulionem. Gotuję do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  5. Dorzucam groszek i gotuję do miękkości.
  6. Na koniec wlewam passatę pomidorową lub dodaję pomidory z puszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagotowuję.
  7. Zabielam zupę śmietanką i nakładam na talerze.
  8. Gorące solferino podaję z kawałki sera mozzarelli. Dla dekoracji dodać można również listki świeżej bazylii.

Zupa jest pyszna i rozgrzewająca, a kawałki mozzarelli apetycznie topią się pod wpływem temperatury. Jeśli lubisz, to dodatkowo całość możesz posypać parmezanem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀