Zamiast zwykłej pomidorówki robię solferino. Nawet dzieci proszą o dokładki

Zupa pomidorowa to klasyk, który w wielu domach pojawia się standardowo w poniedziałek. Ja jednak przygotowuję ją w nieco inny sposób. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko nie poprosić o dokładkę.

Solferino - PysznościSolferino - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupę pomidorową lubią niemal wszyscy. Solferino to danie na kształt naszej pomidorówki, ale wzbogacone o groszek, mozzarellę (w końcu musi być po włosku) oraz ziemniaki. Dzięki tym dodatkom zupa jest niesamowicie sycąca i pyszna, idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne, zimowe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Solferino

Przygotowanie tej zupy jest bajecznie proste, dzięki czemu na stałe zagościła w moim menu. Kiedy podałam ją po raz pierwszy, moi domownicy podchodzili do niej z pewną rezerwą - w końcu nie była to klasyczna pomidorówka z makaronem. Po pierwszej łyżce przepadli. Od tego momentu gotuję podwójną porcję, bo każdy chętnie zjada ją nie tylko na obiad, ale też na kolację.

Solferino - Pyszności
Solferino - Pyszności © Canva | ShyMan

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 pory,
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  2. Białą część pora kroję w półplasterki, cebulę w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam olej wraz z masłem, dodaję sól i wrzucam pora oraz cebulę. Podsmażam chwilę, co jakiś czas mieszając.
  4. Dorzucam ziemniaki i zalewam całość bulionem. Gotuję do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  5. Dorzucam groszek i gotuję do miękkości.
  6. Na koniec wlewam passatę pomidorową lub dodaję pomidory z puszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagotowuję.
  7. Zabielam zupę śmietanką i nakładam na talerze.
  8. Gorące solferino podaję z kawałki sera mozzarelli. Dla dekoracji dodać można również listki świeżej bazylii.

Zupa jest pyszna i rozgrzewająca, a kawałki mozzarelli apetycznie topią się pod wpływem temperatury. Jeśli lubisz, to dodatkowo całość możesz posypać parmezanem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku