Genialny tort z mascarpone i oreo. Nie zostanie po nim ani jeden okruszek
Chciałbyś przygotować domowy deser, który zachwyci całą rodzinę? Wykorzystaj poniższy przepis, a sukces masz gwarantowany już na samym starcie.
19.01.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:33
Jeśli zbliża się jakaś ważna okazja w twojej rodzinie, gdzie na stole musi pojawić się tort, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialny deser, który stanie się hitem w każdym domu.
Przepis na domowy tort z dodatkiem kremowego mascarpone i kultowych ciasteczek oreo to prawdziwy strzał w 10. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — ciekawy pomysł, genialne smaki i łatwość w przygotowaniu. Nie ma więc co przedłużać, dlatego też od razu przechodzimy do sedna sprawy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy jeden kawałek, aby domowy tort na bazie mascarpone i oreo stał się twoim faworytem. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
I warstwa:
- 270 g serka śmietanowego,
- 60 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 16 ciasteczek oreo.
II warstwa:
- 2 płatki żelatyny,
- 50 ml ciepłego mleka,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 150 g mascarpone,
- 50 g cukru,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym tortem rozpoczynam od przygotowania pierwszej warstwy. W tym celu łączę przy pomocy miksera: serek śmietankowy, cukier oraz jajka.
Krok 2. Do jednolitej i gładkiej mieszanki dodaję następnie śmietankę oraz skrobię kukurydzianą. Po połączeniu składników wrzucam do środka podzielone na mniejsze kawałki ciasteczka oreo.
Krok 3. Tak przygotowaną mieszankę przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie zaczynam przygotowywać drugą warstwę. W tym celu łączę ze sobą ciepłe mleko oraz żelatynę w płatkach. Mieszankę odstawiam na bok.
Krok 5. W osobnej misce łączę ze sobą serek mascarpone, śmietankę oraz cukier. Składniki na tym etapie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Dopiero po dokładnym połączeniu składników można dodać wcześniej przygotowaną mieszankę z dodatkiem żelatyny.
Krok 6. Po przygotowaniu kolejnej warstwy przelewam ją bezpośrednio na upieczony i ostudzony sernik, po czym wkładam tort do lodówki do schłodzenia. Deser ma spędzić tam minimum 6 godzin.
Krok 7. Gotowy deser przed podaniem dekoruję przy pomocy kakao. Nie zapominam też o dodatkowej porcji ciasteczek oreo. I to wszystko, smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domowy deser. Wykorzystasz go niebawem w swojej kuchni?