PrzepisCiastaGenialny tort z mascarpone i oreo. Nie zostanie po nim ani jeden okruszek

Genialny tort z mascarpone i oreo. Nie zostanie po nim ani jeden okruszek

Chciałbyś przygotować domowy deser, który zachwyci całą rodzinę? Wykorzystaj poniższy przepis, a sukces masz gwarantowany już na samym starcie.

Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się na całe życie
Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się na całe życie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli zbliża się jakaś ważna okazja w twojej rodzinie, gdzie na stole musi pojawić się tort, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialny deser, który stanie się hitem w każdym domu

Przepis na domowy tort z dodatkiem kremowego mascarpone i kultowych ciasteczek oreo to prawdziwy strzał w 10. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — ciekawy pomysł, genialne smaki i łatwość w przygotowaniu. Nie ma więc co przedłużać, dlatego też od razu przechodzimy do sedna sprawy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort z mascarpone i oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu

Wystarczy jeden kawałek, aby domowy tort na bazie mascarpone i oreo stał się twoim faworytem. Po prostu nie ma innej opcji!

Składniki:

I warstwa:

  • 270 g serka śmietanowego,
  • 60 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 16 ciasteczek oreo. 

II warstwa: 

  • 2 płatki żelatyny,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 150 g mascarpone,
  • 50 g cukru,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym tortem rozpoczynam od przygotowania pierwszej warstwy. W tym celu łączę przy pomocy miksera: serek śmietankowy, cukier oraz jajka.

Zaczynam od przygotowania serowej warstwy
Zaczynam od przygotowania serowej warstwy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do jednolitej i gładkiej mieszanki dodaję następnie śmietankę oraz skrobię kukurydzianą. Po połączeniu składników wrzucam do środka podzielone na mniejsze kawałki ciasteczka oreo

W przepisie nie zabraknie ciasteczek oreo
W przepisie nie zabraknie ciasteczek oreo© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowaną mieszankę przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza.

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie zaczynam przygotowywać drugą warstwę. W tym celu łączę ze sobą ciepłe mleko oraz żelatynę w płatkach. Mieszankę odstawiam na bok.

Następnie przygotowuję żelatynę
Następnie przygotowuję żelatynę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W osobnej misce łączę ze sobą serek mascarpone, śmietankę oraz cukier. Składniki na tym etapie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Dopiero po dokładnym połączeniu składników można dodać wcześniej przygotowaną mieszankę z dodatkiem żelatyny

Druga warstwa jest już prawie gotowa
Druga warstwa jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po przygotowaniu kolejnej warstwy przelewam ją bezpośrednio na upieczonyostudzony sernik, po czym wkładam tort do lodówki do schłodzenia. Deser ma spędzić tam minimum 6 godzin

I do lodówki!
I do lodówki!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowy deser przed podaniem dekoruję przy pomocy kakao. Nie zapominam też o dodatkowej porcji ciasteczek oreo. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domowy deser. Wykorzystasz go niebawem w swojej kuchni?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideotort

Wybrane dla Ciebie