Warzywne sakiewki w cieście francuskim. Im nie sposób powiedzieć nie

Dziś przychodzę z prawdziwym hitem. Tak pięknej, smacznej i pomysłowej przekąski nie znajdziesz nigdzie indziej. Po prostu coś niesamowitego!

Sakiewki w takim wydaniu to prawdziwe arcydziełoSakiewki w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Lubisz eksperymentować w kuchni i testować nowe rozwiązania? Jeśli tak, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Nie dość, że nie będziesz się nudził, a wręcz przeciwnie - czeka cię ciekawa podróż kulinarna, to jeszcze w szybki i prosty sposób wyczarujesz coś pysznego dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawiają się na stole, nikt nie chce jeść nic innego

W genialnych sakiewkach z ciasta francuskiego możesz ukryć najpyszniejsze rarytasy. Co więcej, przy pomocy odpowiednich dodatków podkręcisz ich smaki maksymalnie. Oryginalne danie świetnie sprawdzi się zarówno w roli kolacji na ciepło, jak i ciekawej przekąski, kiedy odwiedzą cię goście. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

W uroczych sakiewkach z ciasta francuskiego czeka na ciebie warzywna uczta. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 mała cukinia,
  • ½ bakłażana,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 g ziołowej passaty pomidorowej,
  • 40 g sera fety,
  • 275 g ciasta francuskiego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. Najpierw je myję i osuszam, po czym kroję w drobną kostkę. Następnie umieszam na palniku patelnię z oliwą. Kiedy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, wrzucam do urządzenia kawałki selera naciowego, czerwoną cebulę, cukinię, bakłażana oraz czerwoną paprykę. 

To będzie iście warzywna uczta
To będzie iście warzywna uczta © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki i smażę w ten sposób przez kilka minut. 

Krok 2. Po chwili na patelnię trafiają obrane i drobno posiekane ząbki czosnku. Nie zapominam też o soli oraz passacie pomidorowej. Po dokładnym wymieszaniu składników całość gotuję jeszcze ok. 5 minut

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie dzielę arkusz ciasta francuskiego na 4 prostokąty tej samej wielkości. Każdy taki element trafia do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia. W centralnej części każdego prostokąta układam część mieszanki z patelni.

Na ciasto francuskie trafia część warzywnego farszu
Na ciasto francuskie trafia część warzywnego farszu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec składam wystające końcówki w taki sposób, aby uzyskać efekt kieszonki. Obie końcówki zabezpieczam przy pomocy zwykłej natki pietruszki

Każdą końcówkę zabezpieczam przy pomocy natki pietruszki
Każdą końcówkę dodatkowo zabezpieczam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To jednak nie koniec pracy na dziś. W każdej sakiewce rozprowadzam dodatkowo porcję pokruszonej fety.

Jako ostatni dodatek wykorzystuję fetę
Jako ostatni dodatek do przepisu wykorzystuję fetę © Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takim wydaniu sakiewki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika. Mają spędzić tam 20 minut. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Krok 6. I to wszystko, gotowe sakiewki serwuję na ciepło z dodatkową porcją natki pietruszki. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji