Babcia zawsze dodaje do zasmażanej kapusty. Zyskuje wspaniały winny smak
Tak przygotowana kapusta zasmażana to najlepsza wersja tego dodatku do schabowego. Wystarczy jeden nietypowy składnik, by zyskała wiele na smaku i aromacie. I nagle, podczas gdy zawsze wydawało się, że kapusta ta nie może być już lepsza, perspektywa zmienia się o 180 stopni...
Z kapustą zasmażaną mam naprawdę duży problem. Można wręcz powiedzieć, że mam do niej pewien żal. Kiedy bowiem jestem na różnego rodzaju wyjazdach po Polsce, stołuję się na mieście i mam ochotę na kulinarne szaleństwo i eksperymenty, to widząc ją w menu — oczywiście w połączeniu ze schabowym i ziemniaczkami — nie mogę się jej oprzeć i w końcu i tak stawiam właśnie na tę potrawę. Oklepane? Być może. Ale jakie pyszne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie
Muszę jednak uczciwie zaznaczyć, że kilka razy zdarzyło mi się żałować tej decyzji. Kapusta zasmażana ewidentnie miała jakieś braki, coś było w niej nie tak. Czasem była to kwestia konsystencji, innym razem przypraw. Z drugiej strony wiem, że moja poprzeczka jest zawieszona naprawdę wysoko. A to za sprawą mojej babci, która przygotowywała po prostu genialną kapustę zasmażoną.
Poza standardowymi dodatkami do kapusty (a mowa tu o takiej przygotowywanej ze świeżego, a nie kiszonego warzywa), czyli koperkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, babcia dodawała do niej coś jeszcze: jabłka. Te owoce sprawiały, że potrawa zyskiwała nie tylko na smaku, ale również cudownym, nieco winnym aromacie. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak się to prezentuje w praktyce, to zapraszam do przepisu!
Najlepsza kapusta zasmażana
Składniki:
- 1/2 główki kapusty,
- 1 cebula,
- 2 jabłka,
- kawałek wędzonego boczku + masło,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki wody,
- sól,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Z kapusty wytnij głąb, a resztę poszatkuj. Oba składniki przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do momentu, w którym kapusta będzie już prawie miękka.
- Teraz dodaj do warzyw obrane i starte na tarce jabłka. Gotuj dalej.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Dodaj trochę masła i mąkę. Zasmażkę przełóż do kapusty. Całość zagotuj i gotowe. Na koniec posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!