PoradyWłóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz

Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz

Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz
Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz
Źródło zdjęć: © YouTube
04.01.2024 08:30

Boczek w słoiku to pyszna i łatwa do przyrządzenia przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a smak jest naprawdę niezwykły.

Zanurzony w tradycji polskiej kuchni, boczek wieprzowy zyskuje nowy wymiar, stając się nie tylko doskonałą przekąską, ale też efektownym dodatkiem do wielu potraw. Zamiast sięgać po gotowe wędliny, sprawdź, jak łatwo i bez trudu przygotować swój własny peklowany boczek w słoiku. Trzeba na to trochę poczekać, ale rezultat wart jest każdego dnia oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczek: Klasyczna przekąska w nowej odsłonie

Boczek wieprzowy od lat króluje na polskich stołach. Jednak dzięki prostemu zabiegowi, możemy nadać mu nowego charakteru, który z pewnością zaskoczy i zachwyci podniebienia. Boczek w słoiku to nie tylko sposób na oryginalną przekąskę, ale także ciekawy element menu karnawałowej imprezy.

Przepis na peklowany boczek: Tradycja z nutą nowoczesności

Sekretem tej wyjątkowej przekąski jest dwuetapowe peklowanie boczku w aromatycznej solance. To prosta, ale skuteczna metoda, która sprawi, że boczek będzie miękki i soczysty.

Składniki:

  • 1,5 kg wędzonego boczku bez kości,
  • szklanka soli,
  • szklanka cukru,
  • dwie łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • liście laurowe,
  • suszone chili (może być w płatkach).

Składniki na marynatę ziołową:

  • czosnek,
  • papryka sproszkowana – słodka i ostra,
  • kmin rzymski starty w moździerzu,
  • majeranek,
  • dowolne inne przyprawy.

Przygotowanie boczku w słoiku krok po kroku

  1. Surowy boczek pokrój na duże kawałki w kształcie kostek. Ułóż je ciasno w słoikach.
  2. Przygotuj pierwszą solankę z pół szklanki soli, pół szklanki cukru i litra wody. Podgrzej solankę, aby składniki się rozpuściły, a następnie, gorącą lub zimną, zalej mięso. Tak przygotowany boczek odstaw na około dwa dni.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso, opłucz i ponownie ułóż w słoikach.
  4. Do drugiej solanki, oprócz soli i cukru, dodaj w trakcie podgrzewania liść laurowy, chili i pieprz. Mięso zalej solanką, upewniając się, że wszystkie przyprawy znalazły się w słoikach, nawet jeśli nie zużyjesz całej wody. Do słoików dodaj pokrojone ząbki czosnku.
  5. Tak przygotowane mięso odstaw ponownie na co najmniej dwa dni do lodówki.
  6. Wyjmij ze słoików, osusz i natrzyj mieszanką przypraw. Boczek zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce. Przed podaniem pokrój na cieniuteńkie plasterki.

Wskazówki:

  • Do przygotowania boczku w słoiku najlepiej użyć wędzonego boczku bez kości.
  • Im dłużej boczek będzie marynowany, tym będzie bardziej wyrazisty w smaku.
  • Do drugiej solanki możesz dodać również inne przyprawy, według własnego smaku.

Boczek w słoiku może być podawany na wiele różnych sposobów. Możemy go wykorzystać jako składnik sałatek, kanapek czy przekąsek. Możemy go również podawać samodzielnie, jako przystawkę lub dodatek do obiadu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także