Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz

Boczek w słoiku to pyszna i łatwa do przyrządzenia przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a smak jest naprawdę niezwykły.

Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz Włóż boczek do słoika i odstaw na dwa dni. Zobaczysz efekt i zaniemówisz
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Zanurzony w tradycji polskiej kuchni, boczek wieprzowy zyskuje nowy wymiar, stając się nie tylko doskonałą przekąską, ale też efektownym dodatkiem do wielu potraw. Zamiast sięgać po gotowe wędliny, sprawdź, jak łatwo i bez trudu przygotować swój własny peklowany boczek w słoiku. Trzeba na to trochę poczekać, ale rezultat wart jest każdego dnia oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Boczek: Klasyczna przekąska w nowej odsłonie

Boczek wieprzowy od lat króluje na polskich stołach. Jednak dzięki prostemu zabiegowi, możemy nadać mu nowego charakteru, który z pewnością zaskoczy i zachwyci podniebienia. Boczek w słoiku to nie tylko sposób na oryginalną przekąskę, ale także ciekawy element menu karnawałowej imprezy.

Przepis na peklowany boczek: Tradycja z nutą nowoczesności

Sekretem tej wyjątkowej przekąski jest dwuetapowe peklowanie boczku w aromatycznej solance. To prosta, ale skuteczna metoda, która sprawi, że boczek będzie miękki i soczysty.

Składniki:

  • 1,5 kg wędzonego boczku bez kości,
  • szklanka soli,
  • szklanka cukru,
  • dwie łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • liście laurowe,
  • suszone chili (może być w płatkach).

Składniki na marynatę ziołową:

  • czosnek,
  • papryka sproszkowana – słodka i ostra,
  • kmin rzymski starty w moździerzu,
  • majeranek,
  • dowolne inne przyprawy.

Przygotowanie boczku w słoiku krok po kroku

  1. Surowy boczek pokrój na duże kawałki w kształcie kostek. Ułóż je ciasno w słoikach.
  2. Przygotuj pierwszą solankę z pół szklanki soli, pół szklanki cukru i litra wody. Podgrzej solankę, aby składniki się rozpuściły, a następnie, gorącą lub zimną, zalej mięso. Tak przygotowany boczek odstaw na około dwa dni.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso, opłucz i ponownie ułóż w słoikach.
  4. Do drugiej solanki, oprócz soli i cukru, dodaj w trakcie podgrzewania liść laurowy, chili i pieprz. Mięso zalej solanką, upewniając się, że wszystkie przyprawy znalazły się w słoikach, nawet jeśli nie zużyjesz całej wody. Do słoików dodaj pokrojone ząbki czosnku.
  5. Tak przygotowane mięso odstaw ponownie na co najmniej dwa dni do lodówki.
  6. Wyjmij ze słoików, osusz i natrzyj mieszanką przypraw. Boczek zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce. Przed podaniem pokrój na cieniuteńkie plasterki.

Wskazówki:

  • Do przygotowania boczku w słoiku najlepiej użyć wędzonego boczku bez kości.
  • Im dłużej boczek będzie marynowany, tym będzie bardziej wyrazisty w smaku.
  • Do drugiej solanki możesz dodać również inne przyprawy, według własnego smaku.

Boczek w słoiku może być podawany na wiele różnych sposobów. Możemy go wykorzystać jako składnik sałatek, kanapek czy przekąsek. Możemy go również podawać samodzielnie, jako przystawkę lub dodatek do obiadu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować