Z kuchni biedoty prosto na salony. Przekąska, którą pokochali Włosi

Włoska kuchnia podbiła świat. Wszyscy kochamy pizze, tiramisu czy lasagne. To proste, pyszne i tanie dania, które wykonasz w kilka chwil. Włosi rozkochali się w przekąsce, która dopiero wchodzi na salony. Chodzi o panissę, która jeszcze niedawno serwowana była jedynie w tanich barach.

Panissa, przepis, który podbił Włochy.Panissa, przepis, który podbił Włochy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | genoapixel

Włosi rozkochali w swojej kuchni cały świat. Pizza, tiramisu czy lasagna to dania, które są znane w każdej szerokości geograficznej. Bazują na prostych, świeżych i ogólnodostępnych składnikach. Z łatwością można przyrządzić je samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Panissa, danie, które podbiło Włochy

Większość dań kuchni włoskiej wywodzi się z biedoty. Jednym z takich dań jest panissa, przekąska, która staje się coraz bardziej popularna. Jeszcze do niedawna podawano ją wyłącznie w tanich barach, a dziś coraz częściej gości w restauracjach. Za potrawą kryje się bardzo ciekawa historia.

Pierwsza wzmianka na temat panissy pojawiła się już w XIII wieku. Bonvesin de la Riva, pisarz, w jednej ze swoich prac wspomniał o daniu nazywanym "panicum", wykonywanej z taniego zboża, które cieszyło się popularnością wśród zubożałych mieszkańców. To właśnie z niego wytwarzano pannisę, przekąskę, która podbiła Włochy. Obecnie, przygotowuje się ją z mąki ciecierzycy, która nadaje daniu pożądanej chrupkości.

Panissa — przepis

Panissa to danie, które można porównać do frytek. Mąka z ciecierzycy nadaje daniu chrupkości, jednak środek jest miękki, delikatny i bardzo sycący. Przygotowanie panissy jest naprawdę proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę z ciecierzycy. Dostaniesz ją w większości marketów, a także w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 280 g mąki z ciecierzycy,
  • 1 l wody,
  • sok z całej cytryny,
  • łyżka soli,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlej wodę. Wstaw ją na gaz i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy woda zacznie wrzeć, stopniowo wsypuj do niej mąkę z ciecierzycy, nieustannie mieszając wodę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj wywar przez godzinę.
  4. Panissa jest gotowa, kiedy mąka zaczyna odchodzić od garnka. Na sam koniec dodaj do niej sól, pieprz i sok z cytryny.
  5. Gotowe danie wyłóż na talerz i pozwól mu ostygnąć. Kiedy stężeje, pokrój je na je na wzór frytek i usmaż je na głębokim tłuszczu przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie