Z kuchni biedoty prosto na salony. Przekąska, którą pokochali Włosi

Włoska kuchnia podbiła świat. Wszyscy kochamy pizze, tiramisu czy lasagne. To proste, pyszne i tanie dania, które wykonasz w kilka chwil. Włosi rozkochali się w przekąsce, która dopiero wchodzi na salony. Chodzi o panissę, która jeszcze niedawno serwowana była jedynie w tanich barach.

Panissa, przepis, który podbił Włochy.Panissa, przepis, który podbił Włochy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | genoapixel

Włosi rozkochali w swojej kuchni cały świat. Pizza, tiramisu czy lasagna to dania, które są znane w każdej szerokości geograficznej. Bazują na prostych, świeżych i ogólnodostępnych składnikach. Z łatwością można przyrządzić je samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Panissa, danie, które podbiło Włochy

Większość dań kuchni włoskiej wywodzi się z biedoty. Jednym z takich dań jest panissa, przekąska, która staje się coraz bardziej popularna. Jeszcze do niedawna podawano ją wyłącznie w tanich barach, a dziś coraz częściej gości w restauracjach. Za potrawą kryje się bardzo ciekawa historia.

Pierwsza wzmianka na temat panissy pojawiła się już w XIII wieku. Bonvesin de la Riva, pisarz, w jednej ze swoich prac wspomniał o daniu nazywanym "panicum", wykonywanej z taniego zboża, które cieszyło się popularnością wśród zubożałych mieszkańców. To właśnie z niego wytwarzano pannisę, przekąskę, która podbiła Włochy. Obecnie, przygotowuje się ją z mąki ciecierzycy, która nadaje daniu pożądanej chrupkości.

Panissa — przepis

Panissa to danie, które można porównać do frytek. Mąka z ciecierzycy nadaje daniu chrupkości, jednak środek jest miękki, delikatny i bardzo sycący. Przygotowanie panissy jest naprawdę proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę z ciecierzycy. Dostaniesz ją w większości marketów, a także w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 280 g mąki z ciecierzycy,
  • 1 l wody,
  • sok z całej cytryny,
  • łyżka soli,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlej wodę. Wstaw ją na gaz i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy woda zacznie wrzeć, stopniowo wsypuj do niej mąkę z ciecierzycy, nieustannie mieszając wodę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj wywar przez godzinę.
  4. Panissa jest gotowa, kiedy mąka zaczyna odchodzić od garnka. Na sam koniec dodaj do niej sól, pieprz i sok z cytryny.
  5. Gotowe danie wyłóż na talerz i pozwól mu ostygnąć. Kiedy stężeje, pokrój je na je na wzór frytek i usmaż je na głębokim tłuszczu przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie