Ta sałatka jest inspirowana daniem z McDonald's. Ze stołu w sylwestra zniknie jako pierwsza
Jeśli nie wiesz, co przygotować na sylwestrową imprezę, to ta inspirowana fastfoodowym klasykiem sałatka idealnie wpisze się w imprezowe menu. Smakuje obłędnie, a podana w warstwowej wariacji stanie się doskonałą ozdobą stołu. Sprawdź ten przepis.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 12:23
Nieoklepana i nienudna sałatka wyjęta niczym z menu McDonald's posmakuje nie tylko fanom fastfoodowych rozwiązań. To również gratka dla sałatkowych freaków i ciekawostka dla sympatyków klasycznego gyrosa. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka sałatka na sylwestra? Wypróbuj warstwową sałatkę à la Bic Mac
Warstwowa sałatka z mieloną wołowiną, chrupiącymi grzankami i warzywami doskonale sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska. Spoglądając na listę składników, łatwo domyślić się, że jest wariacją na temat słynnego burgera, tyle że inaczej skomponowaną. Taką sałatką z pewnością zaskoczysz wszystkich.
Do zrobienia sałatki sylwestrowej à la Bic Mac najlepiej wybrać mięso wołowe, ale niezbyt chude. Może to być udziec, antrykot, łopatka lub rostbef. Mięso należy zmielić - można to zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mięso mielone. Jeśli chodzi o bułki, może to być dowolne pieczywo, jednakże najlepiej będą smakować domowej roboty bułki do hamburgerów.
Jeśli nie lubisz sałaty lodowej, możesz wykorzystać inne kruche i soczyste liście. Doskonale sprawdzi się sałata rzymska, kapusta pekińska, ewentualnie szpinak czy poszatkowana biała lub czerwona kapusta, które dodadzą sałatce chrupkości. Natomiast w przypadku sera postaw na produkty półtwarde (gouda, edam lub ementaler). Sprawdzi się również wędzony ser żółty.
Sałatka sylwestrowa à la Bic Mac. Przepis
Składniki:
- 3 bułki,
- 1 sałata lodowa,
- 400 g mięsa mielonego wołowego,
- 200 g sera żółtego,
- 120 g ogórków konserwowych,
- 3 duże łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 75 g jogurtu naturalnego,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- słodka papryka i papryka ostra mielona,
- suszony czosnek,
- tymianek suszony,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką mieloną, a także czosnkiem granulowanym i tymiankiem suszonym do smaku. Całość smaż, aż wyparuje cała woda.
- Bułki pokrój w duże kostki i podpiecz na suchej patelni tak, aby równomiernie się zarumieniły.
- Sałatę lodową umyj i dokładnie osusz (to bardzo ważne, ponieważ woda z sałaty może sprawić, że sałatka szybciej się zepsuje i nabierze wilgoci). Następnie porwij kawałki sałaty na mniejsze części.
- Ogórki konserwowe pokrój w półplasterki. Jeden posiekaj w drobną kostkę (do sosu).
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj ją w posiekanym ogórkiem konserwowym. Dodaj majonez, musztardę, ketchup i jogurt naturalny. Wymieszaj dokładnie sos i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na dnie salaterki umieść połowę z przygotowanych grzanek, następnie wyłóż sałatę (zostaw 1/3 na koniec), kolejny jest sos - dodaj połowę przygotowanej porcji, następne są: mięso, ogórek, ser, pozostały sos, reszta sałaty i grzanki.