Ta sałatka jest inspirowana daniem z McDonald's. Ze stołu w sylwestra zniknie jako pierwsza

Jeśli nie wiesz, co przygotować na sylwestrową imprezę, to ta inspirowana fastfoodowym klasykiem sałatka idealnie wpisze się w imprezowe menu. Smakuje obłędnie, a podana w warstwowej wariacji stanie się doskonałą ozdobą stołu. Sprawdź ten przepis.

Sałatka warstwowa na sylwestra Sałatka warstwowa na sylwestra (fot. Paweł Kacperek)
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nieoklepana i nienudna sałatka wyjęta niczym z menu McDonald's posmakuje nie tylko fanom fastfoodowych rozwiązań. To również gratka dla sałatkowych freaków i ciekawostka dla sympatyków klasycznego gyrosa. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jaka sałatka na sylwestra? Wypróbuj warstwową sałatkę à la Bic Mac

Warstwowa sałatka z mieloną wołowiną, chrupiącymi grzankami i warzywami doskonale sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska. Spoglądając na listę składników, łatwo domyślić się, że jest wariacją na temat słynnego burgera, tyle że inaczej skomponowaną. Taką sałatką z pewnością zaskoczysz wszystkich.

Do zrobienia sałatki sylwestrowej à la Bic Mac najlepiej wybrać mięso wołowe, ale niezbyt chude. Może to być udziec, antrykot, łopatka lub rostbef. Mięso należy zmielić - można to zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mięso mielone. Jeśli chodzi o bułki, może to być dowolne pieczywo, jednakże najlepiej będą smakować domowej roboty bułki do hamburgerów.

Jeśli nie lubisz sałaty lodowej, możesz wykorzystać inne kruche i soczyste liście. Doskonale sprawdzi się sałata rzymska, kapusta pekińska, ewentualnie szpinak czy poszatkowana biała lub czerwona kapusta, które dodadzą sałatce chrupkości. Natomiast w przypadku sera postaw na produkty półtwarde (gouda, edam lub ementaler). Sprawdzi się również wędzony ser żółty.

Sałatka inspirowana hamburgerem
Sałatka inspirowana hamburgerem © Adobe Stock

Sałatka sylwestrowa à la Bic Mac. Przepis

Składniki:

  • 3 bułki,
  • 1 sałata lodowa,
  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 120 g ogórków konserwowych,
  • 3 duże łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 75 g jogurtu naturalnego,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka i papryka ostra mielona,
  • suszony czosnek,
  • tymianek suszony,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką mieloną, a także czosnkiem granulowanym i tymiankiem suszonym do smaku. Całość smaż, aż wyparuje cała woda.
  2. Bułki pokrój w duże kostki i podpiecz na suchej patelni tak, aby równomiernie się zarumieniły.
  3. Sałatę lodową umyj i dokładnie osusz (to bardzo ważne, ponieważ woda z sałaty może sprawić, że sałatka szybciej się zepsuje i nabierze wilgoci). Następnie porwij kawałki sałaty na mniejsze części.
  4. Ogórki konserwowe pokrój w półplasterki. Jeden posiekaj w drobną kostkę (do sosu).
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj ją w posiekanym ogórkiem konserwowym. Dodaj majonez, musztardę, ketchup i jogurt naturalny. Wymieszaj dokładnie sos i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Na dnie salaterki umieść połowę z przygotowanych grzanek, następnie wyłóż sałatę (zostaw 1/3 na koniec), kolejny jest sos - dodaj połowę przygotowanej porcji, następne są: mięso, ogórek, ser, pozostały sos, reszta sałaty i grzanki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć