PrzepisKuchnia polskaDo zupy owocowej dodaję ziemniaki i podaję na Wigilię. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Do zupy owocowej dodaję ziemniaki i podaję na Wigilię. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

fruit soup
fruit soup
Źródło zdjęć: © Getty Images
19.12.2023 07:59, aktualizacja: 19.12.2023 12:26

Każdy region Polski ma swoje potrawy i zwyczaje świąteczne, które u niektórych mogą budzić zdumienie. Jednym z takich dań jest bez wątpienia garus. Owocowa zupa z ziemniakami to przysmak, który pokochała cała moja rodzina.

Chociaż z Wigilią i Bożym Narodzeniem kojarzy się przede wszystkim barszcz, grzybowa czy rybna, to w województwie świętokrzyskim oraz w Małopolsce ustępują one często garusowi. Ta tradycyjna zupa owocowa, przygotowywana z rozgotowanych gruszek, jabłek i śliwek to zaskakujący przysmak, który podaje się nie z makaronem, a z ziemniakami okraszonymi boczkiem. Brzmi nietypowo, ale smakuje naprawdę bardzo dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Garus z ziemniakami

Zupy owocowe dla jednych są przysmakiem z dzieciństwa, dla innych z kolei traumą ze szkolnych stołówek. W kuchni staropolskiej zupa owocowa pojawia się jednak jako wigilijny przysmak, chociaż w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Zaprawka z mąki zagęszcza zupę.

Zupa owocowa to przysmak, który ma tyle samo fanów, co przeciwników
Zupa owocowa to przysmak, który ma tyle samo fanów, co przeciwników© Canva | Issaurinko

Garus, czyli grusconka, to tradycyjna polska zupa owocowa, która pochodzi prawdopodobnie z obszarów Śląska, Małopolski i Kielecczyzny. Garus jest popularnym daniem wigilijnym, ale można go podawać również na inne okazje. Jest to sycąca i pożywna zupa, która może być podawana na gorąco lub na zimno.

Składniki:

  • 200 g obranych jabłek,
  • 200 g obranych gruszek,
  • 200 g śliwek, bez pestek,
  • cukier- do smaku, ok. 4 łyżek.

Zaprawka:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Myję wszystkie owoce.
  2. Obieram je ze skórki i usuwam pestki.
  3. Kroję je na kawałki i przekładam do garnka. Wlewam 800 ml wody.
  4. Gotuję na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują, czyli około 20 minut. Przecieram je wówczas przez sito.
  5. W szklance zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.
  6. Wlewam ją do gorącej zupy i szybko mieszam. Dodaję tyle wody, aby zupa miała konsystencję gęstej zupy. Zagotowuję.
  7. Do garusa podaję ugotowane ziemniaki utłuczone z roztopionymi skwarkami.

Cukier dodaję stopniowo, w zależności od słodkości owoców. Nie może być zbyt słodka, więc jeśli przesłodzę, dodaję sok z cytryny. Doprawiam według własnego gustu, aby smak był pomiędzy smakiem kisielu a kompotu. Najlepiej, jeśli owoce są dojrzałe, wtedy lepiej się rozgotują i mają bardziej aromatyczny smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także