Do zupy owocowej dodaję ziemniaki i podaję na Wigilię. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Każdy region Polski ma swoje potrawy i zwyczaje świąteczne, które u niektórych mogą budzić zdumienie. Jednym z takich dań jest bez wątpienia garus. Owocowa zupa z ziemniakami to przysmak, który pokochała cała moja rodzina.

fruit soupfruit soup
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Malinowska

Chociaż z Wigilią i Bożym Narodzeniem kojarzy się przede wszystkim barszcz, grzybowa czy rybna, to w województwie świętokrzyskim oraz w Małopolsce ustępują one często garusowi. Ta tradycyjna zupa owocowa, przygotowywana z rozgotowanych gruszek, jabłek i śliwek to zaskakujący przysmak, który podaje się nie z makaronem, a z ziemniakami okraszonymi boczkiem. Brzmi nietypowo, ale smakuje naprawdę bardzo dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Garus z ziemniakami

Zupy owocowe dla jednych są przysmakiem z dzieciństwa, dla innych z kolei traumą ze szkolnych stołówek. W kuchni staropolskiej zupa owocowa pojawia się jednak jako wigilijny przysmak, chociaż w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Zaprawka z mąki zagęszcza zupę.

Zupa owocowa to przysmak, który ma tyle samo fanów, co przeciwników
Zupa owocowa to przysmak, który ma tyle samo fanów, co przeciwników © Canva | Issaurinko

Garus, czyli grusconka, to tradycyjna polska zupa owocowa, która pochodzi prawdopodobnie z obszarów Śląska, Małopolski i Kielecczyzny. Garus jest popularnym daniem wigilijnym, ale można go podawać również na inne okazje. Jest to sycąca i pożywna zupa, która może być podawana na gorąco lub na zimno.

Składniki:

  • 200 g obranych jabłek,
  • 200 g obranych gruszek,
  • 200 g śliwek, bez pestek,
  • cukier- do smaku, ok. 4 łyżek.

Zaprawka:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Myję wszystkie owoce.
  2. Obieram je ze skórki i usuwam pestki.
  3. Kroję je na kawałki i przekładam do garnka. Wlewam 800 ml wody.
  4. Gotuję na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują, czyli około 20 minut. Przecieram je wówczas przez sito.
  5. W szklance zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.
  6. Wlewam ją do gorącej zupy i szybko mieszam. Dodaję tyle wody, aby zupa miała konsystencję gęstej zupy. Zagotowuję.
  7. Do garusa podaję ugotowane ziemniaki utłuczone z roztopionymi skwarkami.

Cukier dodaję stopniowo, w zależności od słodkości owoców. Nie może być zbyt słodka, więc jeśli przesłodzę, dodaję sok z cytryny. Doprawiam według własnego gustu, aby smak był pomiędzy smakiem kisielu a kompotu. Najlepiej, jeśli owoce są dojrzałe, wtedy lepiej się rozgotują i mają bardziej aromatyczny smak.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat