Znany dietetyk wziął pod lupę gotowe barszcze. Niektórych nawet by nie tknął

Wigilijny barszcz czerwony to nieodłączny element świątecznego stołu. Jednak nie każdy ma czas i ochotę na jego samodzielne przygotowanie. Z pomocą przychodzą gotowe produkty, które dostępne są w dyskontach. Czy warto po nie sięgać? Dietetyk dr Michał Wrzosek przeanalizował ich składy.

Znam dietetyk wziął pod lupę gotowe barszcze. Niektórych by nawet nie tknąłZnam dietetyk wziął pod lupę gotowe barszcze. Niektórych by nawet nie tknął
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Zbliża się czas Wigilii, a z nim kluczowy element - barszcz czerwony. Jednak wybór gotowego produktu może być trudny. Z pomocą przychodzi doświadczony dietetyk, dr Michał Wrzosek, który przygotował ranking gotowych barszczów. Niektóre z nich zdaniem eksperta nie zasługują nawet na uwagę. Czy twój ulubiony barszcz jest na tej liście?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Dietetyk Wrzosek zauważa, że nie tylko smak, ale także skład i wartość kaloryczna są ważne przy wyborze gotowego barszczu. Im krótszy skład i mniej kalorii, tym lepiej. Dlatego warto przyjrzeć się rankingowi dietetyka, by nie tylko zachwycić gości, ale także zadbać o zdrowie.

Jakie barszcze znalazły się na podium?

Na pierwszym miejscu ex aequo znalazły się dwa produkty: barszcz Nasze Smaki z lodówki oraz barszcz Babuni. Oba produkty mają bardzo prosty skład, w którym dominują buraki ćwikłowe.

Barszcz Nasze Smaki zawiera 43% buraków czerwonych, marchew, seler, czosnek, przyprawy i sól. Barszcz Babuni to natomiast ekstrakt z buraków kwaszonych, czosnku i soli. Oba produkty są niskokaloryczne, bogate w błonnik i mają niewiele cukru.

Na drugim miejscu znalazł się barszczyk Hortex. Ten produkt również ma prosty skład, w którym dominują soki z buraków, jabłek i warzyw.

Barszczyk Hortex zawiera 60% soku z buraków, 22% soku jabłkowego i 3,8% soku warzywnego z marchwi, selera i pietruszki. Produkt jest niskokaloryczny i ma niewiele cukru.

Na trzecim miejscu znalazły się dwa produkty: barszcz Krakus oraz barszcz czerwony z zakwasem z buraków Chef Select. Oba produkty zawierają około 60% soku z buraków, ale w ich składzie znajdziemy również cukier.

Barszcz Krakus zawiera 58% soku z buraków, 22% soku jabłkowego i 10% cukru. Barszcz Chef Select zawiera 44% soku z buraków, 20% soku jabłkowego, 10% zakwasu z buraków, 10% cukru i 6% bulionu warzywnego. Oba produkty są niskokaloryczne, ale mają więcej cukru niż produkty z pierwszego miejsca.

Na kolejnych pozycjach znalazły się:

  • barszcz w proszku instant Culineo z Biedronki (19 kcal, 18,4% soku z buraków ćwikłowych, 28,4% cukru),
  • barszcz czerwony instant AMINO z Biedronki (78 kcal, 13,8% soku z czerwonego buraka, 21,2% mieszanki smakowej z cukrem),
  • barszcz czerwony Winiary w proszku (22 kcal, 15,9% soku z buraków, 21,1% maltodekstryny, 17,9% oleju słonecznikowego).

Okazuje się, że najlepsze barszcze to te, które mają prosty skład i zawierają dużo buraków. Warto wybierać produkty z jak najmniejszą ilością cukru. Jeśli szukasz zdrowego i smacznego barszczu czerwonego, warto wybrać jeden z produktów z pierwszego miejsca rankingu dr Wrzoska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku