Znany dietetyk wziął pod lupę gotowe barszcze. Niektórych nawet by nie tknął
Wigilijny barszcz czerwony to nieodłączny element świątecznego stołu. Jednak nie każdy ma czas i ochotę na jego samodzielne przygotowanie. Z pomocą przychodzą gotowe produkty, które dostępne są w dyskontach. Czy warto po nie sięgać? Dietetyk dr Michał Wrzosek przeanalizował ich składy.
Zbliża się czas Wigilii, a z nim kluczowy element - barszcz czerwony. Jednak wybór gotowego produktu może być trudny. Z pomocą przychodzi doświadczony dietetyk, dr Michał Wrzosek, który przygotował ranking gotowych barszczów. Niektóre z nich zdaniem eksperta nie zasługują nawet na uwagę. Czy twój ulubiony barszcz jest na tej liście?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć
Dietetyk Wrzosek zauważa, że nie tylko smak, ale także skład i wartość kaloryczna są ważne przy wyborze gotowego barszczu. Im krótszy skład i mniej kalorii, tym lepiej. Dlatego warto przyjrzeć się rankingowi dietetyka, by nie tylko zachwycić gości, ale także zadbać o zdrowie.
Jakie barszcze znalazły się na podium?
Na pierwszym miejscu ex aequo znalazły się dwa produkty: barszcz Nasze Smaki z lodówki oraz barszcz Babuni. Oba produkty mają bardzo prosty skład, w którym dominują buraki ćwikłowe.
Barszcz Nasze Smaki zawiera 43% buraków czerwonych, marchew, seler, czosnek, przyprawy i sól. Barszcz Babuni to natomiast ekstrakt z buraków kwaszonych, czosnku i soli. Oba produkty są niskokaloryczne, bogate w błonnik i mają niewiele cukru.
Na drugim miejscu znalazł się barszczyk Hortex. Ten produkt również ma prosty skład, w którym dominują soki z buraków, jabłek i warzyw.
Barszczyk Hortex zawiera 60% soku z buraków, 22% soku jabłkowego i 3,8% soku warzywnego z marchwi, selera i pietruszki. Produkt jest niskokaloryczny i ma niewiele cukru.
Na trzecim miejscu znalazły się dwa produkty: barszcz Krakus oraz barszcz czerwony z zakwasem z buraków Chef Select. Oba produkty zawierają około 60% soku z buraków, ale w ich składzie znajdziemy również cukier.
Barszcz Krakus zawiera 58% soku z buraków, 22% soku jabłkowego i 10% cukru. Barszcz Chef Select zawiera 44% soku z buraków, 20% soku jabłkowego, 10% zakwasu z buraków, 10% cukru i 6% bulionu warzywnego. Oba produkty są niskokaloryczne, ale mają więcej cukru niż produkty z pierwszego miejsca.
Na kolejnych pozycjach znalazły się:
- barszcz w proszku instant Culineo z Biedronki (19 kcal, 18,4% soku z buraków ćwikłowych, 28,4% cukru),
- barszcz czerwony instant AMINO z Biedronki (78 kcal, 13,8% soku z czerwonego buraka, 21,2% mieszanki smakowej z cukrem),
- barszcz czerwony Winiary w proszku (22 kcal, 15,9% soku z buraków, 21,1% maltodekstryny, 17,9% oleju słonecznikowego).
Okazuje się, że najlepsze barszcze to te, które mają prosty skład i zawierają dużo buraków. Warto wybierać produkty z jak najmniejszą ilością cukru. Jeśli szukasz zdrowego i smacznego barszczu czerwonego, warto wybrać jeden z produktów z pierwszego miejsca rankingu dr Wrzoska.