Dodaj pod koniec gotowania. Inaczej barszcz straci kolor i będzie nieapetyczny

W Polsce święta Bożego Narodzenia nie są kompletne bez tradycyjnego czerwonego barszczu. Jest to jedna z dwunastu potraw, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Czasem jednak zdarza się, że kolor tej zupy nie jest tak intensywny, jak byśmy tego oczekiwali. Dlaczego barszcz czerwony blednie?

BarszczBarszcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz czerwony jest jedną z najbardziej ulubionych zup wśród Polaków. Na Wigilię, spożywamy go zazwyczaj z uszkami lub pasztecikami, które dodatkowo podkreślają jego wyrazisty smak. Każda rodzina ma swój własny, unikalny przepis na tę zupę, ale podstawą każdego barszczu jest wywar z buraków, doprawiany kwasem buraczanym. Zupa ta powinna charakteryzować się intensywnym, rubinowym kolorem. Jeśli zauważymy, że jest bladoróżowa, to najprawdopodobniej coś poszło nie tak podczas przygotowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Dlaczego barszcz czerwony blednie? To najczęściej popełniany błąd

Buraki zawierają betaninę, która odpowiada za ich intensywny kolor. Ten związek chemiczny ulega rozpadowi w wyniku nieprawidłowego gotowania. Musimy pamiętać, że zarówno czas, jak i moc gotowania są kluczowe. Jeśli będziemy gotować zupę zbyt długo lub doprowadzać wywar do wrzenia, barszcz czerwony zblednie.

Powinniśmy przygotowywać go w podobny sposób jak rosół, czyli ustawić palnik na bardzo niską moc, aby barszcz powoli się gotował i "mrugał". W ten sposób wszystkie składniki zupy oddadzą do wywaru to, co mają w sobie najlepsze.

Barszcz
Barszcz © pxhere

Jak przygotować barszcz, aby miał ładny kolor? Dodaj buraka pod koniec gotowania

Przyprawy odgrywają dużą rolę w przygotowaniu barszczu. Nie zapominaj o soli, pieprzu, majeranku, ziarenkach ziela angielskiego oraz liściach laurowych. Dzięki temu zupa będzie miała słodki, ale lekko pikantny posmak. Warzywa najlepiej gotować do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania, możesz wrzucić do barszczu czerwonego dodatkowego buraka. Zabarwi on wywar na mocniejszy kolor. Inną opcją jest dodanie na sam koniec 4 łyżek soku z cytryny lub odrobiny octu winnego. Taki mały kwaśny dodatek jest ważny nie tylko ze względu na kolor, ale także smak zupy.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie