Dodaj pod koniec gotowania. Inaczej barszcz straci kolor i będzie nieapetyczny

W Polsce święta Bożego Narodzenia nie są kompletne bez tradycyjnego czerwonego barszczu. Jest to jedna z dwunastu potraw, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Czasem jednak zdarza się, że kolor tej zupy nie jest tak intensywny, jak byśmy tego oczekiwali. Dlaczego barszcz czerwony blednie?

BarszczBarszcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz czerwony jest jedną z najbardziej ulubionych zup wśród Polaków. Na Wigilię, spożywamy go zazwyczaj z uszkami lub pasztecikami, które dodatkowo podkreślają jego wyrazisty smak. Każda rodzina ma swój własny, unikalny przepis na tę zupę, ale podstawą każdego barszczu jest wywar z buraków, doprawiany kwasem buraczanym. Zupa ta powinna charakteryzować się intensywnym, rubinowym kolorem. Jeśli zauważymy, że jest bladoróżowa, to najprawdopodobniej coś poszło nie tak podczas przygotowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Dlaczego barszcz czerwony blednie? To najczęściej popełniany błąd

Buraki zawierają betaninę, która odpowiada za ich intensywny kolor. Ten związek chemiczny ulega rozpadowi w wyniku nieprawidłowego gotowania. Musimy pamiętać, że zarówno czas, jak i moc gotowania są kluczowe. Jeśli będziemy gotować zupę zbyt długo lub doprowadzać wywar do wrzenia, barszcz czerwony zblednie.

Powinniśmy przygotowywać go w podobny sposób jak rosół, czyli ustawić palnik na bardzo niską moc, aby barszcz powoli się gotował i "mrugał". W ten sposób wszystkie składniki zupy oddadzą do wywaru to, co mają w sobie najlepsze.

Barszcz
Barszcz © pxhere

Jak przygotować barszcz, aby miał ładny kolor? Dodaj buraka pod koniec gotowania

Przyprawy odgrywają dużą rolę w przygotowaniu barszczu. Nie zapominaj o soli, pieprzu, majeranku, ziarenkach ziela angielskiego oraz liściach laurowych. Dzięki temu zupa będzie miała słodki, ale lekko pikantny posmak. Warzywa najlepiej gotować do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania, możesz wrzucić do barszczu czerwonego dodatkowego buraka. Zabarwi on wywar na mocniejszy kolor. Inną opcją jest dodanie na sam koniec 4 łyżek soku z cytryny lub odrobiny octu winnego. Taki mały kwaśny dodatek jest ważny nie tylko ze względu na kolor, ale także smak zupy.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟