Babcia ze Śląska przygotowała mi zupę. Od razu prosiłam ją o przepis

Kuchnia polska skrywa w sobie mnóstwo pyszności, które do tej pory pozostały przez wiele osób nieodkryte. Jednym z przepisów, który zasługuje na większą popularność jest oberiba, czyli śląska zupa z kalarepą. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy, przepadła.

Zupa oberiba - PysznościZupa oberiba - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Kalarepa to warzywo, które nieco traktowane jest po macoszemu. Najczęściej ląduję w sałatkach lub jako prosta przekąska, jednak Ślązacy potrafią zrobić z niego pożytek. Oberiba, bo tak po śląsku mówi się na kalarepę, to zupa, którą pokochałam od pierwszej łyżki. Gdy przygotowała ją po raz pierwszy znajoma babcia, byłam nastawiona nieco sceptycznie. Po spróbowaniu wszystkie wątpliwości zniknęły. Chociaż każda gospodyni przygotowuje ją nieco inaczej, to mają wspólne składniki: kalarepki, ziemniaki, wywar z jarzyn oraz koperek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Zupa oberiba

Zupa ta kojarzy mi się z letnimi obiadami, pełnymi warzyw i delikatnego smaku. Kalarepę dostać można w sklepach niemal przez cały rok, więc oberibę je się nie tylko w krótkim okresie lata. Przepis jest prosty i całkiem szybki w przygotowaniu.

Zupa oberiba - Pyszności
Zupa oberiba - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 2-3 kalarepy z liśćmi,
  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki smalcu,
  • 100 ml śmietany,
  • 1,4 l bulionu warzywnego,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz kalarepę obieram.
  2. Liście kalarepy szatkuję. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki, ziemniaki i kalarepę w kostkę.
  3. W rondlu rozgrzewam smalec, masło lub olej roślinny i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojone warzywa i przesmażam całość, podlewając odrobiną bulionu.
  4. Dorzucam kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i zalewam całość pozostałym bulionem. Zagotowuję. Na koniec dorzucam posiekany drobno koperek.
  5. Gdy zupa się zagotuje, dorzucam poszatkowane liście kalarepy i doprawiam całość solą oraz pieprzem.

Zupę zagęszczam śmietaną. Odlewam do kubeczka wywar i mieszam ze śmietaną tak, aby zahartować całość. Wlewam do zupy, mieszam i gotuję chwilę. Śmietanę lub gęsty jogurt naturalny możesz dodać również bezpośrednio na talerz. Smacznego!

Jeśli chcesz zobaczyć, jak dokładnie przygotować tę pyszną zupę, koniecznie zobacz film na kanale: Dieta rozdzielna.

Przepis na ZUPĘ z KALAREPY - Oberiba warzywna zupa z kalarepy -420

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi