PrzepisPrzekąskiUkładam boczek na cieście francuskim i zwijam. W kwadrans mam chrupiącą przekąskę

Układam boczek na cieście francuskim i zwijam. W kwadrans mam chrupiącą przekąskę

Układam boczek na cieście francuskim i zawijam
Układam boczek na cieście francuskim i zawijam
Źródło zdjęć: © YouTube | To dobrze smakuje!
31.12.2023 14:04

Szukasz pomysłu na ciekawą i prostą w wykonaniu przekąskę? Po prostu wykorzystaj ciasto francuskie i boczek. To połączenie zawróci ci w głowie nie będziesz mógł powstrzymać się od jedzenia. Ja przygotowałam ją na sylwestra, a zapach jest obłędny.

Kiedy nie mam czasu przygotowywać skomplikowanych dań, robię szybkie przekąski. Ostatnio odkryłam taką, w której główne role grają boczek oraz ciasto francuskie, a całość dopełnia jeszcze kilka składników. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu - nie muszę się z niczym męczyć. Mogę powiedzieć, że przekąska przygotowuje się sama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kładę boczek na ciasto francuskie i zawijam. Tak robię prostą przekąskę

Składniki:

  • jajko,
  • 150 g boczku,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 200 g sera żółtego,
  • pieprz,
  • majonez,
  • zioła prowansalskie,
  • keczup.
Przekąska
Przekąska© YouTube | To dobrze smakuje

Sposób przygotowania:

  1. Z keczupu, majonezu, ziół prowansalskich oraz pieprzu robię sos. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
  2. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Ciasto francuskie rozwijam i smaruje je sosem. Na to układam plastry boczku. Całość doprawiam pieprzem i zwijam. Powstały rulon skręcam tak, by powstała muszla ślimaka.
  4. Wierzch smaruję żółtkiem, następnie prószę startym serem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Przekąskę piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Tak przygotowana przystawka jest przepyszna i pulchna, a zapach ziół unosi się w całym mieszkaniu. Do tego roztopiony ser, który rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do sałatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadać ją samodzielnie z dodatkiem sosu lub bez niego. Jestem ogromną fanką tego przepisu, gdyż jest banalnie prosty, każdemu smakuje, a do tego bardzo tani w przygotowaniu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także