Układam boczek na cieście francuskim i zwijam. W kwadrans mam chrupiącą przekąskę

Szukasz pomysłu na ciekawą i prostą w wykonaniu przekąskę? Po prostu wykorzystaj ciasto francuskie i boczek. To połączenie zawróci ci w głowie nie będziesz mógł powstrzymać się od jedzenia. Ja przygotowałam ją na sylwestra, a zapach jest obłędny.

Układam boczek na cieście francuskim i zawijamUkładam boczek na cieście francuskim i zawijam
Źródło zdjęć: © YouTube | To dobrze smakuje!
Paulina Hermann

Kiedy nie mam czasu przygotowywać skomplikowanych dań, robię szybkie przekąski. Ostatnio odkryłam taką, w której główne role grają boczek oraz ciasto francuskie, a całość dopełnia jeszcze kilka składników. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu - nie muszę się z niczym męczyć. Mogę powiedzieć, że przekąska przygotowuje się sama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Kładę boczek na ciasto francuskie i zawijam. Tak robię prostą przekąskę

Składniki:

  • jajko,
  • 150 g boczku,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 200 g sera żółtego,
  • pieprz,
  • majonez,
  • zioła prowansalskie,
  • keczup.
Przekąska
Przekąska © YouTube | To dobrze smakuje

Sposób przygotowania:

  1. Z keczupu, majonezu, ziół prowansalskich oraz pieprzu robię sos. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
  2. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Ciasto francuskie rozwijam i smaruje je sosem. Na to układam plastry boczku. Całość doprawiam pieprzem i zwijam. Powstały rulon skręcam tak, by powstała muszla ślimaka.
  4. Wierzch smaruję żółtkiem, następnie prószę startym serem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Przekąskę piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Tak przygotowana przystawka jest przepyszna i pulchna, a zapach ziół unosi się w całym mieszkaniu. Do tego roztopiony ser, który rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do sałatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadać ją samodzielnie z dodatkiem sosu lub bez niego. Jestem ogromną fanką tego przepisu, gdyż jest banalnie prosty, każdemu smakuje, a do tego bardzo tani w przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości