Układam boczek na cieście francuskim i zwijam. W kwadrans mam chrupiącą przekąskę

Szukasz pomysłu na ciekawą i prostą w wykonaniu przekąskę? Po prostu wykorzystaj ciasto francuskie i boczek. To połączenie zawróci ci w głowie nie będziesz mógł powstrzymać się od jedzenia. Ja przygotowałam ją na sylwestra, a zapach jest obłędny.

Układam boczek na cieście francuskim i zawijamUkładam boczek na cieście francuskim i zawijam
Źródło zdjęć: © YouTube | To dobrze smakuje!
Paulina Hermann

Kiedy nie mam czasu przygotowywać skomplikowanych dań, robię szybkie przekąski. Ostatnio odkryłam taką, w której główne role grają boczek oraz ciasto francuskie, a całość dopełnia jeszcze kilka składników. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu - nie muszę się z niczym męczyć. Mogę powiedzieć, że przekąska przygotowuje się sama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Kładę boczek na ciasto francuskie i zawijam. Tak robię prostą przekąskę

Składniki:

  • jajko,
  • 150 g boczku,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 200 g sera żółtego,
  • pieprz,
  • majonez,
  • zioła prowansalskie,
  • keczup.
Przekąska
Przekąska © YouTube | To dobrze smakuje

Sposób przygotowania:

  1. Z keczupu, majonezu, ziół prowansalskich oraz pieprzu robię sos. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
  2. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Ciasto francuskie rozwijam i smaruje je sosem. Na to układam plastry boczku. Całość doprawiam pieprzem i zwijam. Powstały rulon skręcam tak, by powstała muszla ślimaka.
  4. Wierzch smaruję żółtkiem, następnie prószę startym serem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Przekąskę piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Tak przygotowana przystawka jest przepyszna i pulchna, a zapach ziół unosi się w całym mieszkaniu. Do tego roztopiony ser, który rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do sałatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjadać ją samodzielnie z dodatkiem sosu lub bez niego. Jestem ogromną fanką tego przepisu, gdyż jest banalnie prosty, każdemu smakuje, a do tego bardzo tani w przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć