Najzdrowszy makaron. Prawie nie ma kalorii i węglowodanów, więc jest idealny dla cukrzyków
Masz ogromną słabość do makaronów, ale jednocześnie chciałbyś zgubić parę kilogramów? Okazuje się, że oba te tematy można połączyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy postawić na odpowiednią kombinację.
30.12.2023 18:07
Zanim przejdziemy do szczegółów, muszę ci coś zdradzić. Nie dość, że mam ogromną słabość do słodkości, to uwielbiam też makarony w każdej postaci. Po prostu mogłabym jeść je na okrągło. Wystarczy, że jakieś danie ma w składzie makaron, a już wiem, że na pewno mi posmakuje. Mogłabym żyć bez ziemniaków, ryżu czy kasz, ale egzystencji bez makaronu dosłownie sobie nie wyobrażam.
I wiem, że makarony zdaniem wielu osób nie służą szczupłej sylwetce. Ale co jeśli powiem ci, że wcale nie musi być to prawda? Okazuje się, że na rynku można znaleźć taki makaron. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wcale nie musisz rezygnować z makaronów
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam poznawać nowinki dotyczące świata kulinariów. Dlatego też nie powinien zdziwić cię fakt, że potrafię spędzić wiele godzin w sieci na wyszukiwaniu kulinarnych informacji, które mogłyby mnie zainteresować.
Podczas takiego buszowania w sieci natknęłam się na artykuł odnośnie konkretnego rodzaju makaronu, który nie dość, że posiada znikomą ilość kalorii i węglowodanów, jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków. A jeśli dodam do tego jeszcze fakt, że praca z nim jest bardzo prosta i za jego pośrednictwem można stworzyć wiele pysznych dań, jesteśmy w domu. Po prostu lepiej być nie może!
Zobacz także
Ten makaron można jeść bez wyrzutów sumienia
Czas przejść do sedna sprawy, a mianowicie zdradzić, o jaki rodzaj makaronu w ogóle chodzi. I w tym konkretnym przypadku mowa o makaronie konjac, który aż w 97% składa się z wody. Nazwa makaronu ściśle nawiązuje do rośliny, z której jest produkowany głównie w Azji.
Bohatera dzisiejszego artykułu cechuje głównie mała ilość kalorii i węglowodanów, jest więc odpowiednim wyborem, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. W 100 g produktu można znaleźć zaledwie 6 kcal. Co więcej, to świetnie źródło wapnia.
Nie znajdziesz w nim glutenu oraz cukrów. Dlatego jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z glutenem i celiakią. Z drugiej strony można znaleźć w nim sporo błonnika, a co za tym idzie, ma on korzystny wpływ na procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo makaron konjac może pomóc uregulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Małą wisienką na dzisiejszym torcie będzie na pewno fakt, że opisywany dzisiaj makaron można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Można spokojnie łączyć go z mięsem, owocami morza, warzywami oraz sosami. Tym samym produkt szybko się nie przeje. Co więcej, pozwoli stworzyć niejedną ucztę dla podniebienia.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy miałeś już okazję spróbować makaronu konjac. Jeśli tak, co o nim myślisz?