Upiekłam na obiad. Teraz rodzina nie chce nawet słyszeć o frytkach

Szczerze powiedziawszy, nie jest możliwe, by frytki się znudziły. Jednakże, gdy taka sytuacja ma miejsce, zaczynamy poszukiwać alternatywnych sposobów na to, jak przyrządzić ziemniaki. Tutaj mogą nas zainspirować Szwedzi, którzy stworzyli potrawę o nazwie á la hasselback.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ziemniaki hasselback to coś więcej niż zwykłe pyry. Chociaż to tylko dobrze znany nam ziemniak, to przygotowany w taki sposób prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że może stanowić samodzielne danie. Przygotowanie ziemniaków hasselback może na początku wydawać się nieco bardziej skomplikowane niż zrobienie frytek, ale jest to tylko kwestia opanowania odpowiedniej techniki krojenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Ziemniaki a la hasselback - przepis

Kluczowe jest nadanie odpowiedniego kształtu. Przyprawianie i pieczenie potrwa chwilę. Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • Ziemniaki – proporcje są obojętne,
  • oliwa z oliwek lub olej o neutralnym smaku,
  • szczypta soli,
  • tymianek, rozmaryn lub jakiekolwiek zioła.
Ziemniaki
Ziemniaki © YouTube | Uthra Srini kitchen

Sposób wykonania:

  1. Krojenie ziemniaków jest kluczowe dla przygotowania tego dania. Najpierw szoruję ziemniaki i zaczynam je kroić, nie przecinam jednak całego warzywa. Sekret tego polega na gęstym i drobnym nacinaniu ziemniaka tak, by wyglądał jak pokrojony w plasterki, ale by te plasterki były cały czas ze sobą zrośnięte. Najlepiej, jeśli plasterki będą miały grubość 2 mm, ale nie przejmuj się, jeśli ci to nie wyjdzie.
  2. Następnie mieszam oliwę z solą i ziołami, od razu po tym dokładnie albo smaruję miksturą każdego ziemniaka. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym i piekę w temperaturze 200 stopni pod przykryciem.
  3. Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywkę i zwiększam temperaturę nawet do 240 stopni, aby ziemniaki ładnie się przypiekły. Dobrym pomysłem jest posmarowanie ich pod koniec masłem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej