Upiekłam na obiad. Teraz rodzina nie chce nawet słyszeć o frytkach

Upiekłam na obiad. Teraz rodzina nie chce nawet słyszeć o frytkach

Ziemniaki
Ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.12.2023 08:04

Szczerze powiedziawszy, nie jest możliwe, by frytki się znudziły. Jednakże, gdy taka sytuacja ma miejsce, zaczynamy poszukiwać alternatywnych sposobów na to, jak przyrządzić ziemniaki. Tutaj mogą nas zainspirować Szwedzi, którzy stworzyli potrawę o nazwie á la hasselback.

Ziemniaki hasselback to coś więcej niż zwykłe pyry. Chociaż to tylko dobrze znany nam ziemniak, to przygotowany w taki sposób prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że może stanowić samodzielne danie. Przygotowanie ziemniaków hasselback może na początku wydawać się nieco bardziej skomplikowane niż zrobienie frytek, ale jest to tylko kwestia opanowania odpowiedniej techniki krojenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki a la hasselback - przepis

Kluczowe jest nadanie odpowiedniego kształtu. Przyprawianie i pieczenie potrwa chwilę. Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • Ziemniaki – proporcje są obojętne,
  • oliwa z oliwek lub olej o neutralnym smaku,
  • szczypta soli,
  • tymianek, rozmaryn lub jakiekolwiek zioła.
Ziemniaki
Ziemniaki© YouTube | Uthra Srini kitchen

Sposób wykonania:

  1. Krojenie ziemniaków jest kluczowe dla przygotowania tego dania. Najpierw szoruję ziemniaki i zaczynam je kroić, nie przecinam jednak całego warzywa. Sekret tego polega na gęstym i drobnym nacinaniu ziemniaka tak, by wyglądał jak pokrojony w plasterki, ale by te plasterki były cały czas ze sobą zrośnięte. Najlepiej, jeśli plasterki będą miały grubość 2 mm, ale nie przejmuj się, jeśli ci to nie wyjdzie.
  2. Następnie mieszam oliwę z solą i ziołami, od razu po tym dokładnie albo smaruję miksturą każdego ziemniaka. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym i piekę w temperaturze 200 stopni pod przykryciem.
  3. Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywkę i zwiększam temperaturę nawet do 240 stopni, aby ziemniaki ładnie się przypiekły. Dobrym pomysłem jest posmarowanie ich pod koniec masłem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także