Mama nacina ziemniaki i wkłada liść laurowy. Wszyscy zachwycają się jej trikiem

Mama nacina ziemniaki i wkłada liść laurowy. Wszyscy zachwycają się jej trikiem

Nowy patent na pieczenie ziemniaków stanie się prawdziwym hitem
Nowy patent na pieczenie ziemniaków stanie się prawdziwym hitem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
26.11.2023 11:09, aktualizacja: 26.11.2023 11:42

Znudziły ci się już ziemniaki w tradycyjnej formie? Szukasz ciekawej odmiany, która przegoniłaby z twojej kuchni nudę? Zostań ze mną do końca, a odkryjesz kultowe warzywa zupełnie na nowo.

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniaki to najbardziej popularny dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Świetnie pasuje zarówno do schabowego w panierce, kotletów mielonych, schabu w sosie czy rolady z dodatkami.

Nic więc dziwnego, że ziemniaki w naszych kuchniach goszczą bardzo często. Dlatego dziś mam dla ciebie zupełnie nowy pomysł na podanie ziemniaków do obiadu. W takiej wersji jeszcze ich nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysłów na ziemniaki nigdy za wiele

Zanim przejdę do samego patentu, chciałabym podkreślić jedną rzecz. Sama uwielbiam ziemniaki w postaci kremowego purée. Z drugiej strony warto jednak pamiętać, że nawet najlepsze danie, serwowane na okrągło w tej samej wersji, prędzej czy później się po prostu znudzi. Nie inaczej jest z ziemniakami, dlatego też nie polecam trzymać się tylko jednego przepisu.

Wręcz przeciwnie, eksperymentuj i szukaj nowych rozwiązań. Od czasu do czasu jak najbardziej podawaj je w wersji gotowanej, ale jednocześnie nie zapominaj, że można je jeszcze upiecusmażyć. Tym samym nabiorą zupełnie innego charakterusmaku!

Nie bój się eksperymentować w kuchni z ziemniakami
Nie bój się eksperymentować w kuchni z ziemniakami© Adobe Stock | Pixel-Shot

Ciekawy patent mamy na ziemniaki

A skoro o pomysłach na podanie ziemniaków już mowa, to moja mama ostatnio totalnie mnie zaskoczyła. Podczas niedzielnego obiadu podała ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu. I muszę przyznać, że był to prawdziwy strzał w 10! Tak dobrych ziemniaków, dawno nie jadłam.

W czym tkwi sekret mojej mamy? Otóż przygotowuje ziemniaki w pysznej marynacie, po czym zapieka je z dodatkiem liści laurowych. Jej patent tak mi się spodobał, że od razu poprosiłam o dokładną instrukcję.

Jak się okazuje, warto upiec ziemniaki z liściem laurowym
Jak się okazuje, warto upiec ziemniaki z liściem laurowym© Licencjodawca | Pyszności

Składniki:

  • kilka ziemniaków,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • liście laurowe (po jednym do każdego ziemniaka),
  • przyprawy w zmielonej wersji: czosnek granulowany, cebula granulowana, suszony rozmaryn, słodka papryka, sól oraz pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniadokładnego umycia ziemniaków.
  2. Następnie w każdym warzywie w centralnej części zrób głębokie nacięcie przez całą długość.
  3. W osobnej misce połącz i dokładnie wymieszaj: oliwę z oliwek, czosnek, cebulę, paprykę, pieprz, sól i rozmaryn.
  4. Mieszankę rozprowadź na każdym ziemniaku przy pomocy kuchennego pędzelka.
  5. Na koniec włóż do każdego otworu po jednym liściu laurowym.
  6. I tak naprawdę to wszystko. Teraz należy włożyć ziemniaki do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
  7. W międzyczasie przygotuj pozostałe elementy obiadu, po czym serwuj razem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także