InspiracjePolacy je pokochali. Nic dziwnego, są smaczniejsze niż ziemniaki

Polacy je pokochali. Nic dziwnego, są smaczniejsze niż ziemniaki

Pochodzące z tropików bataty to wyjątkowo zdrowe oraz pożywne warzywo. Dzięki delikatnemu miąższowi można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – z tych niezwykłych bulw przyrządzimy zarówno dania wytrawne, jak i desery. Oto kilka pomysłów na słodkie ziemniaki…

Kandyzowane bataty
Kandyzowane bataty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

23.11.2023 13:15

Gnocchi z batatów

Polacy mają kopytka, a Włosi od wieków zajadają się gnocchi, czyli kluseczkami przyrządzanymi zwykle z ziemniaków, choć warto je zastąpić choćby batatami. Taki specjał świetnie komponuje się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można go również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.

Potrzebujemy dwóch średniej wielkości batatów, które nakłuwamy widelcem, po czym pieczemy w piekarniku (90 stopni) do miękkości, przez około godzinę. Gdy ostygną, obieramy je i przeciskamy przez praskę. Następnie łączymy z mąką pszenną (2 szklanki) wymieszaną z solą (2 łyżeczki). Gdy uzyskamy gładką masę, formujemy wałki, kroimy na małe kawałki. Wyrabiamy z nich kluseczki, dociskając widelcem, by uzyskać ładny wzór. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wrzucamy partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, odcedzając, gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kandyzowane bataty

Masz ochotę na zdrowe łakocie? Przyrządź kandyzowane bataty.

W teflonowym garnku rozgrzewamy miód (2 łyżki) i olej rzepakowy (1,5 łyżki), dodajemy pokrojonego w kostkę batata, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 5 minut, aż słodki ziemniak zacznie puszczać soki. Następnie dokładamy skórkę świeżo startą z cytryny i starty imbir (po pół łyżeczki), dusimy kwadrans pod przykryciem, ale uważając, by nie rozgotować batata (powinien być lekko twardawy). Zdejmujemy pokrywkę, posypujmy szczyptą soli i dusimy jeszcze 5 minut, aż ziemniak pokryje się glazurą.

Frytki z batatów

Jak przetworzyć bataty na słodko-pikantne frytki, które będą pyszną przekąską albo dodatkiem do warzywnego burgera czy tradycyjnego kotleta schabowego?

Zadanie jest proste. Bataty obieramy i kroimy na słupki podobnej wielkości. Frytki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy emulsją z oliwy, suszonej papryki (słodkiej i ostrej), płatków chili i soli. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Faszerowane bataty

Pyszna przekąska, która stanie się przebojem każdej domowej imprezy.

Bataty (ze skórką) nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, kroimy na połówki i wydrążamy miąższ (nie uszkadzając łupiny), który przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki), trochę oleju i masła, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i cukru. Całość blendujemy, powstałą masą wypełniamy łupiny, pieczemy kwadrans w 160 st., następnie posypujemy orzechami pekan i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Gulasz z batatów i dyni

Batat świetnie komponuje się z dynią, dlatego oba warzywa warto przetwarzać wspólnie, choćby na smaczny i pożywny gulasz.

Niewielką dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak dwa średniej wielkości bataty. Dodajemy je do cebuli podsmażonej z plasterkami marchewki, doprawiamy papryką (słodką i wędzoną), suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy, a potem dodajemy pomidory z puszki. Dusimy 15-20 minut, pod koniec wzbogacając potrawę koncentratem pomidorowym (łyżka) i doprawiając solą oraz pieprzem. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz z batatów i dyni świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Gulasz z batatów
Gulasz z batatów© Adobe Stock

Muffiny z batatów

Wielkim miłośnikiem słodkich ziemniaków Jamie Oliver, jeden z najsłynniejszych telewizyjnych kucharzy. Jego ulubioną przekąską są wytrawne muffinki.

Do ich przygotowania potrzebujemy startych batatów (600 g), mąki razowej (250 g), jajek (6), serka śmietankowego (3 łyżki), startego parmezanu (pół szklanki), drobno pokrojonego szczypiorku, posiekanej papryczki chili i proszku do pieczenia (2 łyżeczki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstałą masą wypełniamy formę na muffinki wyłożoną papilotkami, zaś wierzch posypujemy parmezanem, pestkami słonecznika i makiem. Babeczki pieczemy przez ok. 45-50 minut, aż staną się rumiane.

Chipsy z batatów

Trudno znaleźć bardziej popularną przekąskę niż ziemniaczane chipsy, jednak ich skład często pozostawia sporo do życzenia. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą są chrupki przygotowane w domu, np. z batatów.

Wystarczy pokroić słodkie ziemniaki na cienkie plasterki, nasmarować je oliwą z solą, rozmarynem i mielonym kminem rzymskim, a następnie piec w piekarniku, w temperaturze 170 st., po 10 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i staną się chrupiące.

Brownie z batatów

Słodkie ziemniaki warto wykorzystywać do przygotowania zdrowych łakoci. Takich jak np. brownie z przepisu Marty Dymek.

W rondelku podgrzewamy tabliczkę gorzkiej czekolady i olej kokosowy (1/3 szklanki). Równocześnie w wysokim naczyniu blendujemy banana, miąższ z upieczonego batata (szklanka), syrop z agawy (1/4 szklanki) i sok z cytryny (łyżeczka). Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do miski z przesianą mąką pszenną (1/3 szklanki), kakao (1/4 szklanki), proszkiem do pieczenia (łyżeczka) i szczyptą soli. Wszystko mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto polewamy musem ze zblendowanej połówki upieczonego batata, masła orzechowego (2-3 łyżki), syropu klonowego (2 łyżki), ekstraktu waniliowego (łyżeczka) i odrobiny soli.

Wybrane dla Ciebie