Teściowa wylewa trochę miodu na palec. Rzut oka i wie, że jest prawdziwy

Jesień to czas, kiedy wiele osób kupuje miód. Jest to produkt, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego warto wybierać go z głową. Jak sprawdzić, czy miód, który kupujemy, jest prawdziwy?

Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl
Marcin Michałowski

Podczas jesieni, kiedy nadejdzie czas na infekcje i słodkie wypieki, wielu z nas decyduje się na uzupełnienie zapasów miodu. Czy zdarzyło się wam kiedykolwiek nabyć fałszywy miód? Tego typu "niespodzianki" często spotykają osoby niezaznajomione z tematem, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, lub które wcześniej nie zwracały uwagi na jakość miodu. Możecie zastanawiać się, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Na szczęście istnieje kilka metod, które pomogą nam to ustalić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Różnica między prawdziwym a podrabianym miodem

Istnieje kilka rodzajów miodu, które można spotkać na rynku. Najbardziej wartościowy jest prawdziwy miód, który powstaje z nektaru kwiatów. Podrabiany miód to miód, do którego dodano cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Sztuczny miód to z kolei produkt miodopodobny, który powstaje z cukru stołowego z dodatkiem syropu skrobiowego.

Jak wykorzystać sztuczny miód?

Niektórzy dodają go do piernika, miodownika, marlenki i innych ciast czy deserów, a czasami nawet do mięs. Zanim zaczniecie krytykować takie osoby, warto zrozumieć ich powody. Głównym powodem jest to, że sztuczny miód jest zamiennikiem dla osób uczulonych na prawdziwy miód i inne produkty pszczele. Alergicy często mają z nimi problem. Aby nie pozbawiać ich możliwości skosztowania pysznego piernika, lepiej jest użyć sztucznego miodu. Wtedy nikt nie będzie pokrzywdzony przy stole.

Jak odróżnić prawdziwy miód od podrabianego?

Prawdziwy miód możecie rozpoznać jeszcze w sklepie. Wystarczy obrócić zakręcony słoik do góry dnem i obserwować. Prawdziwy miód powoli spłynie w dół. Miód chrzczony cukrem, będzie natomiast kapał - ma zupełnie inną konsystencję.

Innym testem, który możecie przeprowadzić na już zakupionym miodzie, jest próba opuszka. Najpierw umyjcie dokładnie ręce. Następnie umieśćcie na palcu kroplę miodu w temperaturze pokojowej. Jeśli kropla szybko spłynie z palca, macie do czynienia z podrabianym miodem. Prawdziwy miód jest gęstszy niż sztuczny i ma inną strukturę. Zachowa konsystencję i kształt, który powstał w momencie wylania. Nie rozleje się jak olej czy woda.

Jeśli chcecie być pewni na 100 proc., wykonajcie dodatkowo jeszcze próbę ognia. Zanurzcie łebek zapałki w miodzie i podpalcie o draskę - jak zwykle. Jeśli przy zapalaniu zapałki pojawi się iskra, kupiliście prawdziwy miód.

Pamiętajcie, że prawdziwy miód ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i antyoksydanty. Pomaga wzmocnić odporność, poprawić trawienie i zachować dobrą kondycję skóry. Warto więc wybierać miód, który jest prawdziwy i pochodzi z pewnego źródła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀