Nigdy nie przechowuj tak miodu. To zdecydowanie najgorszy z możliwych sposobów

Miód to bez wątpienia jeden z najbardziej fascynujących produktów naturalnych na naszej planecie. Posiada on niezwykłe właściwości, które niestety może stracić pod wpływem różnych czynników. Jak więc przechowywać miód, aby tak się nie stało? Na pewno nie w ten sposób, o którym zaraz opowiem.

Jak przechowywać miód?Jak przechowywać miód?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miód był ceniony już w starożytnym Egipcie. W tamtych czasach często mówiono o odkrywaniu tego słodkiego produktu w grobowcach faraonów. Dzisiaj jednak wiemy, że to nie jest najstarszy znany nam przykład spożywania produktu pszczół. Najstarszy dzban z miodem odkryto na terenie dzisiejszej Gruzji. Według informacji podanych przez portal eurasianet.org, naukowcy datują jego powstanie na 5500 lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Czytając o takich odkryciach, można odnieść wrażenie, że miód jest niezniszczalny. W pewnym sensie tak jest - miód jest bardzo trwały. Jednak jeżeli zależy nam nie tylko na jego smaku, ale również na zachowaniu jego zdrowotnych właściwości, musimy dbać o odpowiednie warunki jego przechowywania.

Dlaczego warto dbać o prawidłowe przechowywanie miodu?

Zadbanie o odpowiednie warunki przechowywania miodu to inwestycja, która zdecydowanie się opłaca. Gdybyśmy stracili jego właściwości, stracilibyśmy również wszystkie korzyści zdrowotne, jakie niesie ze sobą spożywanie tego naturalnego nektaru. Miód ma właściwości bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia organizm. Pomaga również w walce z przeziębieniem i przyspiesza gojenie ran.

Jeżeli chcielibyśmy wymienić wszystkie witaminy i minerały, które znajdują się w miodzie, lista byłaby bardzo długa. Warto jednak wspomnieć o acetylocholinie, która ma bardzo korzystny wpływ na serce.

Aby cieszyć się zdrowotnymi korzyściami płynącymi z miodu, musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, powinniśmy kupować miód tylko od zaufanych producentów. Produkty "podobne do miodu" nie dostarczą nam żadnej z wymienionych wyżej wartości. Po drugie, musimy wiedzieć, jak przechowywać miód. Szczególnie powinniśmy unikać pewnych błędów.

Miód
Miód © Pixabay

Jak więc prawidłowo przechowywać miód?

Najgorszym pomysłem na przechowywanie miodu jest trzymanie go w skrajnych warunkach temperaturowych. Często miód przechowuje się w lodówce. Nie jest to jednak dobry pomysł. Niskie temperatury powodują krystalizację nektaru, co zmienia jego właściwości. Nie jest to tak szkodliwe jak wysokie temperatury, ale może sprawić, że twardy, wysuszony miód nie będzie nadawał się do jedzenia. Dodatkowo miód łatwo wchłania zapachy, a w lodówce zazwyczaj jest ich wiele.

Innym popularnym miejscem przechowywania miodu jest szafka. Choć na pierwszy rzut oka może to wydawać się dobrym pomysłem, może okazać się błędem, jeśli szafka znajduje się nad źródłem ciepła. Wysokie temperatury mogą zniszczyć właściwości miodu. Dlatego pamiętaj, aby nie przechowywać go w szafce nad kuchenką, płytą indukcyjną czy czajnikiem elektrycznym.

Jak więc przechowywać miód? Najlepsza temperatura to 8-18 stopni. Produkt ten nie lubi również światła słonecznego, dlatego miejsce, w którym go przechowujemy, powinno być od niego chronione. Najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest piwnica.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie