PrzepisCiastaZapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej
Zapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej
Proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock13.11.2023 15:51, aktualizacja: 17.01.2024 14:00
Klasyczny bardzo różnie nam wychodzi. Wszystko zależy od najróżniejszych czynników, od temperatury produktów do możliwości piekarnika. Na szczęście istnieje prosty przepis na ciasto, dzięki któremu zapomnisz o tradycyjnym biszkopcie. Biegnij szybko na zakupy potrzebne do przygotowania ciasta "trzy mleka".
Ciasto "trzy mleka" pochodzi z Meksyku. Pan tres leches jest tam ogromnym hitem i niemalże wszyscy się nim zajadają. Pochodzenie nazwy nie jest owiane żadną tajemnicą. Po prostu związane jest z trzema rodzajami mlek, którymi smaruje się upieczone już ciacho, czyli mlekiem z puszki, klasycznym mlekiem oraz śmietaną kremówką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto "trzy mleka" zawróci ci w głowie. Oto przepis
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mleka,
- 110 g masła,
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu,
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
- 300 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- łyżka cukru pudru.
Sposób wykonania:
- Rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Wystudź miksturę.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, kardamonem, solą oraz gałką muszkatołową.
- Jajka ubij z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po kilku minutach masa powinna stać się odpowiednio puszysta. Dodawaj do niej suche składniki i miksturę mleczno-maślaną. Rób to stopniowo i na przemian. Nie zapominaj o tym, by wszystko dokładnie zmiksować.
- Surowe ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- W tym czasie wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę kremówkę oraz ekstrakt waniliowy.
- Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i nakłuj w kilku miejscach drewnianym patykiem.
- Polewaj ciasto masą mleczną. Rób to za pomocą łyżeczki. Biszkopt wystudź i wstaw do lodówki.
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połóż ją na wierzch ciasta. Całość posyp cynamonem lub płatkami migdałowymi.