PrzepisCiastaZapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej

Zapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej

Proste ciasto
Proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.11.2023 15:51, aktualizacja: 17.01.2024 14:00

Klasyczny bardzo różnie nam wychodzi. Wszystko zależy od najróżniejszych czynników, od temperatury produktów do możliwości piekarnika. Na szczęście istnieje prosty przepis na ciasto, dzięki któremu zapomnisz o tradycyjnym biszkopcie. Biegnij szybko na zakupy potrzebne do przygotowania ciasta "trzy mleka".

Ciasto "trzy mleka" pochodzi z Meksyku. Pan tres leches jest tam ogromnym hitem i niemalże wszyscy się nim zajadają. Pochodzenie nazwy nie jest owiane żadną tajemnicą. Po prostu związane jest z trzema rodzajami mlek, którymi smaruje się upieczone już ciacho, czyli mlekiem z puszki, klasycznym mlekiem oraz śmietaną kremówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto "trzy mleka" zawróci ci w głowie. Oto przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 110 g masła,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu,
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 300 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • łyżka cukru pudru.
Ciasto
Ciasto© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Wystudź miksturę.
  2. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, kardamonem, solą oraz gałką muszkatołową.
  3. Jajka ubij z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po kilku minutach masa powinna stać się odpowiednio puszysta. Dodawaj do niej suche składniki i miksturę mleczno-maślaną. Rób to stopniowo i na przemian. Nie zapominaj o tym, by wszystko dokładnie zmiksować.
  4. Surowe ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  5. W tym czasie wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę kremówkę oraz ekstrakt waniliowy.
  6. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i nakłuj w kilku miejscach drewnianym patykiem.
  7. Polewaj ciasto masą mleczną. Rób to za pomocą łyżeczki. Biszkopt wystudź i wstaw do lodówki.
  8. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połóż ją na wierzch ciasta. Całość posyp cynamonem lub płatkami migdałowymi.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także