PrzepisCiastaZapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej

Zapomnisz o zwykłym biszkopcie. Ciasto "trzy mleka" smakuje jeszcze lepiej

Proste ciasto
Proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.11.2023 15:51, aktual.: 17.01.2024 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Klasyczny bardzo różnie nam wychodzi. Wszystko zależy od najróżniejszych czynników, od temperatury produktów do możliwości piekarnika. Na szczęście istnieje prosty przepis na ciasto, dzięki któremu zapomnisz o tradycyjnym biszkopcie. Biegnij szybko na zakupy potrzebne do przygotowania ciasta "trzy mleka".

Ciasto "trzy mleka" pochodzi z Meksyku. Pan tres leches jest tam ogromnym hitem i niemalże wszyscy się nim zajadają. Pochodzenie nazwy nie jest owiane żadną tajemnicą. Po prostu związane jest z trzema rodzajami mlek, którymi smaruje się upieczone już ciacho, czyli mlekiem z puszki, klasycznym mlekiem oraz śmietaną kremówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto "trzy mleka" zawróci ci w głowie. Oto przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 110 g masła,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu,
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 300 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • łyżka cukru pudru.
Ciasto
Ciasto© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Wystudź miksturę.
  2. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, kardamonem, solą oraz gałką muszkatołową.
  3. Jajka ubij z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po kilku minutach masa powinna stać się odpowiednio puszysta. Dodawaj do niej suche składniki i miksturę mleczno-maślaną. Rób to stopniowo i na przemian. Nie zapominaj o tym, by wszystko dokładnie zmiksować.
  4. Surowe ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  5. W tym czasie wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę kremówkę oraz ekstrakt waniliowy.
  6. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i nakłuj w kilku miejscach drewnianym patykiem.
  7. Polewaj ciasto masą mleczną. Rób to za pomocą łyżeczki. Biszkopt wystudź i wstaw do lodówki.
  8. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połóż ją na wierzch ciasta. Całość posyp cynamonem lub płatkami migdałowymi.