Ciasto jesienna fantazja jest weekendową gwiazdą. W mig znika cała blaszka

Jeśli chcesz zachwycić podniebienia domowników smacznym, jesiennym deserem, to mamy dla ciebie idealny przepis. Ciasto Jesienna Fantazja to wyjątkowa kompozycja biszkoptu, jabłkowego musu i korzennych ciasteczek, która rozbudzi jesienne kulinarne marzenia. Warto dodać ten przepis do swojej kolekcji, ponieważ zniknie on z talerzy w mgnieniu oka.

Ciasto jesienna fantazjaCiasto jesienna fantazja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | noirchocolate
Marcin Michałowski

Ciasto jesienna fantazja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Biszkopt jest lekki i delikatny, mus jabłkowy jest słodki i aromatyczny, a krem budyniowy to kremowa rozkosz. Całość uzupełnia orzechowa polewa, która dodaje deserowi charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Ciasto jesienna fantazja - łatwy i szybki przepis

Ciasto jesienna fantazja jest proste w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie potrzebujesz wielu składników, a przygotowanie zajmie ci około 2 godzin.

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 litr mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 200 g jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  3. Przygotuj mus jabłkowy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich galaretki cytrynowe i sok z cytryny. Gotuj przez około 10 minut.
  4. Przygotuj krem budyniowy. Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego mleko, cukier waniliowy i budynie. Gotuj, mieszając, aż krem zgęstnieje.
  5. Przygotuj orzechową polewę. Orzechy podpraż na patelni. Dodaj do nich masło, miód i cukier puder. Mieszaj, aż polewa będzie gładka.
  6. Przestudzony biszkopt posmaruj musem jabłkowym. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wyłóż krem budyniowy. Na koniec rozprowadź orzechową polewę.
  7. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto jesienna fantazja to idealny deser na jesienne popołudnia. Jest pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej