Ciasto jesienna fantazja jest weekendową gwiazdą. W mig znika cała blaszka

Jeśli chcesz zachwycić podniebienia domowników smacznym, jesiennym deserem, to mamy dla ciebie idealny przepis. Ciasto Jesienna Fantazja to wyjątkowa kompozycja biszkoptu, jabłkowego musu i korzennych ciasteczek, która rozbudzi jesienne kulinarne marzenia. Warto dodać ten przepis do swojej kolekcji, ponieważ zniknie on z talerzy w mgnieniu oka.

Ciasto jesienna fantazjaCiasto jesienna fantazja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | noirchocolate
Marcin Michałowski

Ciasto jesienna fantazja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Biszkopt jest lekki i delikatny, mus jabłkowy jest słodki i aromatyczny, a krem budyniowy to kremowa rozkosz. Całość uzupełnia orzechowa polewa, która dodaje deserowi charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Ciasto jesienna fantazja - łatwy i szybki przepis

Ciasto jesienna fantazja jest proste w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie potrzebujesz wielu składników, a przygotowanie zajmie ci około 2 godzin.

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 litr mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 200 g jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  3. Przygotuj mus jabłkowy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich galaretki cytrynowe i sok z cytryny. Gotuj przez około 10 minut.
  4. Przygotuj krem budyniowy. Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego mleko, cukier waniliowy i budynie. Gotuj, mieszając, aż krem zgęstnieje.
  5. Przygotuj orzechową polewę. Orzechy podpraż na patelni. Dodaj do nich masło, miód i cukier puder. Mieszaj, aż polewa będzie gładka.
  6. Przestudzony biszkopt posmaruj musem jabłkowym. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wyłóż krem budyniowy. Na koniec rozprowadź orzechową polewę.
  7. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto jesienna fantazja to idealny deser na jesienne popołudnia. Jest pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇