Dodaj do brzoskwiń czarny bez i zamknij w słoiku. Podziękujesz zimą
Przygotowanie kompotu to najlepszy sposób na zachowanie smaku brzoskwiń. W mojej kuchni dodaję do niego również czarny bez, aby smakował jeszcze lepiej i dodatkowo był zdrowszy.
Kompot to w kuchni polskiej nieodzowny dodatek do obiadu. Moja babcia w swoje piwniczce ma ich cały regał i wyciąga jeden ze słoików za każdym razem, gdy wpadam do niej na obiad. To właśnie ona pokazała mi, jak zrobić kompot z brzoskwini inni niż zwykle. Sekretem jest dodatek syropu z czarnego bzu, który nie tylko podkręca smak, ale też sprawia, że kompot jest jeszcze zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać
Skąd wziął się kompot?
Chociaż mogłoby się wydawać, że kompot to wybitnie polski wynalazek, to niektóre źródła podają, że wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd dotarł do nas kilkaset lat temu. W Imperium Bizantyjskim kompot traktowany był jako deser, nie jako napitek do jedzenia.
W Polsce kompot był prawdziwym symbolem PRLu. Napojów na sklepowych półkach po prostu nie było, więc zaradne gospodynie wykorzystywały ogródkowe i działkowe dary, zamieniając je w słodki napój do obiadu. Kompot pojawiał się nie tylko w domach, ale również w barach mlecznych czy też na szkolnych i pracowniczych stołówkach. Wiele osób mówi, że żaden butelkowany napój nie może równać się ze słoikiem domowego kompotu. I ja się z tym zgadzam, więc w ślad po mojej babci i mamie przygotowuję latem i jesienią słoiki z pysznym kompotem.
Kompot brzoskwiniowy z bzem
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń,
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie dokładnie myję, obieram i kroję w kawałki, usuwając oczywiście znajdującą się w środku pestkę.
- Przekładam owoce do garnka, dodaję syrop z czarnego bzu, cukier, oraz sok z cytryny. Zalewam całość wodą i gotuję na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Przekładam zawartość garnka do czystych, wyparzonych słoików. Owoce powinny być całkowicie zanurzone.
- Wstawiam słoiki do garnka wyłożonego czystą ściereczką. Wlewam wodę do 2/3 wysokości i pasteryzuję słoiki przez 25-30 minut.
- Odstawiam do wystygnięcia. Przechowuję w suchym i chłodnym miejscu.