PrzepisProste przepisyTylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół

Tylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Jednym z nieodłącznych elementów jest sałatka, która staje się ozdobą każdego stołu.

Sałatka z groszkiem i jajkami
Sałatka z groszkiem i jajkami
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

24.11.2024 | aktual.: 24.11.2024 14:47

Sałatka jarzynowa – klasyka z twistem

Na świąteczny stół często trafia sałatka jarzynowa, która jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Urozmaicenie jej ciekawym twistem w postaci dodatku kwaśnego jabłka, może nadać jej niepowtarzalnego smaku i świeżości. Sałatka jarzynowa jest często przygotowywana z wyprzedzeniem, co pozwala składnikom dobrze się "przegryźć". Przechowuje się ją w lodówce, a przed podaniem można ją udekorować natką pietruszki lub ugotowanym na twardo jajkiem. To danie, które zarówno smakuje, jak i wygląda efektownie na każdym świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast jarzynowej?

Zamiast sałatki jarzynowej na świątecznym stole świetnie sprawdzi się sałatka z groszkiem konserwowym i jajkami, jaką proponuje autorka bloga "Królestwo garów". Lista składników jest bardzo krótka. Z pewnością wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w swojej kuchni. Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Możesz podkręcić jej smak odrobiną świeżo mielonego pieprzu lub posiekanym koperkiem.

"Prosta i bardzo szybka w wykonaniu sałatka. Idealna na śniadanie, na drugie śniadanie… czy w przypadku niezapowiedzianej wizyty" - pisze Joanna Krzewińska.

Sałatka z groszkiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duże twarde jabłko,
  • majonez oraz musztarda dijon - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania jabłka ze skórki i usunięcia gniazda nasiennego. Następnie jabłko pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka pokrój na większe kawałki, a groszek odsącz z zalewy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilości majonezu — wystarczy tyle, aby nie było go za dużo — oraz musztardy dijon, aby poprawić smak całego dania.
  4. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać idealnie połączoną sałatkę.
Wybrane dla Ciebie