Tylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Jednym z nieodłącznych elementów jest sałatka, która staje się ozdobą każdego stołu.

Sałatka z groszkiem i jajkami
Sałatka z groszkiem i jajkami
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Sałatka jarzynowa – klasyka z twistem

Na świąteczny stół często trafia sałatka jarzynowa, która jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Urozmaicenie jej ciekawym twistem w postaci dodatku kwaśnego jabłka, może nadać jej niepowtarzalnego smaku i świeżości. Sałatka jarzynowa jest często przygotowywana z wyprzedzeniem, co pozwala składnikom dobrze się "przegryźć". Przechowuje się ją w lodówce, a przed podaniem można ją udekorować natką pietruszki lub ugotowanym na twardo jajkiem. To danie, które zarówno smakuje, jak i wygląda efektownie na każdym świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Co zamiast jarzynowej?

Zamiast sałatki jarzynowej na świątecznym stole świetnie sprawdzi się sałatka z groszkiem konserwowym i jajkami, jaką proponuje autorka bloga "Królestwo garów". Lista składników jest bardzo krótka. Z pewnością wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w swojej kuchni. Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Możesz podkręcić jej smak odrobiną świeżo mielonego pieprzu lub posiekanym koperkiem.

"Prosta i bardzo szybka w wykonaniu sałatka. Idealna na śniadanie, na drugie śniadanie… czy w przypadku niezapowiedzianej wizyty" - pisze Joanna Krzewińska.

Sałatka z groszkiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duże twarde jabłko,
  • majonez oraz musztarda dijon - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania jabłka ze skórki i usunięcia gniazda nasiennego. Następnie jabłko pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka pokrój na większe kawałki, a groszek odsącz z zalewy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilości majonezu — wystarczy tyle, aby nie było go za dużo — oraz musztardy dijon, aby poprawić smak całego dania.
  4. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać idealnie połączoną sałatkę.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem