Tylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Jednym z nieodłącznych elementów jest sałatka, która staje się ozdobą każdego stołu.
24.11.2024 | aktual.: 24.11.2024 14:47
Sałatka jarzynowa – klasyka z twistem
Na świąteczny stół często trafia sałatka jarzynowa, która jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Urozmaicenie jej ciekawym twistem w postaci dodatku kwaśnego jabłka, może nadać jej niepowtarzalnego smaku i świeżości. Sałatka jarzynowa jest często przygotowywana z wyprzedzeniem, co pozwala składnikom dobrze się "przegryźć". Przechowuje się ją w lodówce, a przed podaniem można ją udekorować natką pietruszki lub ugotowanym na twardo jajkiem. To danie, które zarówno smakuje, jak i wygląda efektownie na każdym świątecznym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast jarzynowej?
Zamiast sałatki jarzynowej na świątecznym stole świetnie sprawdzi się sałatka z groszkiem konserwowym i jajkami, jaką proponuje autorka bloga "Królestwo garów". Lista składników jest bardzo krótka. Z pewnością wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w swojej kuchni. Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Możesz podkręcić jej smak odrobiną świeżo mielonego pieprzu lub posiekanym koperkiem.
"Prosta i bardzo szybka w wykonaniu sałatka. Idealna na śniadanie, na drugie śniadanie… czy w przypadku niezapowiedzianej wizyty" - pisze Joanna Krzewińska.
Sałatka z groszkiem i jajkiem
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 duże twarde jabłko,
- majonez oraz musztarda dijon - wedle uznania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania jabłka ze skórki i usunięcia gniazda nasiennego. Następnie jabłko pokrój w drobną kostkę.
- Jajka pokrój na większe kawałki, a groszek odsącz z zalewy.
- Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilości majonezu — wystarczy tyle, aby nie było go za dużo — oraz musztardy dijon, aby poprawić smak całego dania.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać idealnie połączoną sałatkę.