PrzepisProste przepisyTylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół

Tylko cztery składniki, a smakuje lepiej niż jarzynowa. Idealna na co dzień i na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Jednym z nieodłącznych elementów jest sałatka, która staje się ozdobą każdego stołu.

Sałatka z groszkiem i jajkami
Sałatka z groszkiem i jajkami
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Sałatka jarzynowa – klasyka z twistem

Na świąteczny stół często trafia sałatka jarzynowa, która jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Urozmaicenie jej ciekawym twistem w postaci dodatku kwaśnego jabłka, może nadać jej niepowtarzalnego smaku i świeżości. Sałatka jarzynowa jest często przygotowywana z wyprzedzeniem, co pozwala składnikom dobrze się "przegryźć". Przechowuje się ją w lodówce, a przed podaniem można ją udekorować natką pietruszki lub ugotowanym na twardo jajkiem. To danie, które zarówno smakuje, jak i wygląda efektownie na każdym świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Co zamiast jarzynowej?

Zamiast sałatki jarzynowej na świątecznym stole świetnie sprawdzi się sałatka z groszkiem konserwowym i jajkami, jaką proponuje autorka bloga "Królestwo garów". Lista składników jest bardzo krótka. Z pewnością wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w swojej kuchni. Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Możesz podkręcić jej smak odrobiną świeżo mielonego pieprzu lub posiekanym koperkiem.

"Prosta i bardzo szybka w wykonaniu sałatka. Idealna na śniadanie, na drugie śniadanie… czy w przypadku niezapowiedzianej wizyty" - pisze Joanna Krzewińska.

Sałatka z groszkiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duże twarde jabłko,
  • majonez oraz musztarda dijon - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania jabłka ze skórki i usunięcia gniazda nasiennego. Następnie jabłko pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka pokrój na większe kawałki, a groszek odsącz z zalewy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilości majonezu — wystarczy tyle, aby nie było go za dużo — oraz musztardy dijon, aby poprawić smak całego dania.
  4. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać idealnie połączoną sałatkę.

Wybrane dla Ciebie