Magda Gessler ostrzega. Pod żadnym pozorem nie dodawaj do sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole. Przepis jest prosty, ale każdy z nas przygotowuje ją trochę inaczej. Magda Gessler ma kilka wskazówek, jak ją przygotować, by smakowała najlepiej. Przestrzega przed dodawaniem jednego warzywa.

Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole. Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa to ulubione danie wielu Polaków, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych spotkań. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej, jednak istnieje jeden składnik, który zdaniem ekspertów, nie powinien się w niej znaleźć. To przez niego sałatka szybciej się psuje, a według wielu ekspertów, sałatka traci na smaku. Taką opinię podziela również Magda Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Zachowaj równowagę

Tradycyjne składniki sałatki jarzynowej to przede wszystkim warzywa korzeniowe takie jak marchew, seler, pietruszka oraz ziemniaki. Do tego dodaje się ogórki kiszone, jajka, a niektórzy też sięgają po warzywa z puszek. Kiedyś był to tylko zielony groszek, teraz w sałatce pojawia się także kukurydza. Całość łączy charakterystyczny smak majonezu. Niestety, zbyt często popełnia się błędy w proporcjach tych składników, co negatywnie wpływa na ostateczny smak potrawy. Zasadniczo powinno się zachować równowagę, składniki powinny być w podobnych proporcjach.

To warzywo psuje smak

Kluczowym błędem przy przygotowywaniu tej sałatki jest dodawanie cebuli, co wielokrotnie podkreślała Maga Gessler, a jej argumenty są bardzo mocne. Cebula fermentuje, wydzielając nieprzyjemny zapach, a po nocy w lodówce potrafi zdominować całą sałatkę swoim intensywnym aromatem. Jeżeli jednak nie można się jej obejść, Gessler zaleca przed dodaniem sparzyć cebulę lub zamienić ją na łagodniejszy szczypiorek czy pora.

Ważne krojenie

Aby sałatka była najsmaczniejsza, warto też pamiętać, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw, ich smak powinien być wyraźnie wyczuwalny. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości