Magda Gessler ostrzega. Pod żadnym pozorem nie dodawaj do sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole. Przepis jest prosty, ale każdy z nas przygotowuje ją trochę inaczej. Magda Gessler ma kilka wskazówek, jak ją przygotować, by smakowała najlepiej. Przestrzega przed dodawaniem jednego warzywa.

Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole. Sałatka jarzynowa zawsze pojawia się na świątecznym stole.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa to ulubione danie wielu Polaków, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych spotkań. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej, jednak istnieje jeden składnik, który zdaniem ekspertów, nie powinien się w niej znaleźć. To przez niego sałatka szybciej się psuje, a według wielu ekspertów, sałatka traci na smaku. Taką opinię podziela również Magda Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Zachowaj równowagę

Tradycyjne składniki sałatki jarzynowej to przede wszystkim warzywa korzeniowe takie jak marchew, seler, pietruszka oraz ziemniaki. Do tego dodaje się ogórki kiszone, jajka, a niektórzy też sięgają po warzywa z puszek. Kiedyś był to tylko zielony groszek, teraz w sałatce pojawia się także kukurydza. Całość łączy charakterystyczny smak majonezu. Niestety, zbyt często popełnia się błędy w proporcjach tych składników, co negatywnie wpływa na ostateczny smak potrawy. Zasadniczo powinno się zachować równowagę, składniki powinny być w podobnych proporcjach.

To warzywo psuje smak

Kluczowym błędem przy przygotowywaniu tej sałatki jest dodawanie cebuli, co wielokrotnie podkreślała Maga Gessler, a jej argumenty są bardzo mocne. Cebula fermentuje, wydzielając nieprzyjemny zapach, a po nocy w lodówce potrafi zdominować całą sałatkę swoim intensywnym aromatem. Jeżeli jednak nie można się jej obejść, Gessler zaleca przed dodaniem sparzyć cebulę lub zamienić ją na łagodniejszy szczypiorek czy pora.

Ważne krojenie

Aby sałatka była najsmaczniejsza, warto też pamiętać, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw, ich smak powinien być wyraźnie wyczuwalny. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟