Wlej do gotujących się ziemniaków. Będą mieć piękny kolor i nie rozpadną się

Jest coś prostszego w kuchni niż ugotowanie ziemniaków? Z tym zadaniem poradzi sobie każdy. Jednak jest kilka trików, które mogą jeszcze je ułatwić i sprawić, że warzywa zachowają lepszą konsystencję. Warto je sprawdzić, zwłaszcza gdy potem chcemy z nich przygotować na przykład sałatkę.

Czy warto gotować ziemniaki z dodatkami? Czy warto gotować ziemniaki z dodatkami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jak ugotować ziemniaki? Większość z nas gotuje ziemniaki zalewając je zimną wodą i dodając soli. Można też wrzucić je od razu do wrzątku, wtedy będą szybciej gotowe. Nie ma też potrzeby dodawania soli. To jednak silne przyzwyczajenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Co dodać do gotujących się ziemniaków?

Sól nie jest jednak jedynym dodatkiem, który można dodać do ziemniaków. Warto wziąć pod uwagę też sok z cytryny, zwłaszcza gdy chcemy wykorzystać warzywa nie tylko do obiadu. Ten dodatek sprawi, że nie rozpadną się ani nie ściemnieją. Zamiast soku z cytryny można także użyć octu. Sprawi on również, że smak ziemniaków będzie intensywniejszy, bardziej ostry. Wystarczy jedna łyżka.

Dużo bardziej znanym sposobem jest gotowanie ziemniaków z dodatkiem masła. Sprawia ono, że warzywa mają o wiele lepszy smak.

Dlaczego ziemniaki ciemnieją i rozpadają się w gotowaniu?

Ziemniaki, choć wydają się prostym warzywem w obróbce, mogą po ugotowaniu nie wyglądać tak, jak założyliśmy. Często zdarza się, że ciemnieją lub rozpadają się na kawałki. Dlaczego tak się dzieje? To wszystko za sprawą naturalnych procesów zachodzących w ziemniakach. Enzymy obecne w tych bulwach reagują z tlenem, powodując zmianę koloru. Z kolei zbyt długie gotowanie lub zbyt duża ilość wody może sprawić, że ziemniaki staną się miękkie i rozpadną się.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania