To najbardziej sycąca jajecznica, jaką znam. Znajdziesz w niej więcej niż kiełbasę czy grzyby

Obiad wprost z patelni? Czasami można sobie na to pozwolić. Jest sycący, da się go przygotować z tego, co jest w lodówce i jest gotowy bardzo szybko. To na pewno lepsze rozwiązanie niż dania typu instant pełne konserwantów.

Jajecznica z ziemniakami i innymi dodatkamiJajecznica z ziemniakami i innymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Augusto
Dorota Gepert

Jajecznica uchodzi za jedno z najlepszych dań śniadaniowych. Jednak wystarczy wzbogacić ją o kilka dodatków, by powstało danie nadające się także na obiad. Oczywiście najlepiej traktować je awaryjnie.

Jajecznica na szybki obiad

Szybkie i sycące danie, które sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym? Można je przygotować na bazie dobrze znanej i lubianej jajecznicy. Dodatków do tego dania znamy mnóstwo. Pomidory, szpinak czy grzyby mają wpływ przede wszystkim na jej smak. Ale postawmy również na coś, co sprawi, że ta potrawa będzie bardziej sycąca. W tej roli sprawdzą się ziemniaki, wędlina, żółty ser. Można też dorzucić kilka pieczarek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Wykorzystaj, nie wyrzucaj

Można wykorzystać świeżo ugotowane ziemniaki, ale nadadzą się także te, które zostały z wczorajszego obiadu. Ich użycie znacznie przyspieszy przygotowanie posiłku. Do jajecznicy najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które nie rozpadają się podczas gotowania i smażenia, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe, typu A lub ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, czyli typ B. Do jajecznicy wystarczą dosłownie dwa ziemniaki. Jeśli chodzi o wędlinę, to sprawdzi się ta, która dobrze się podgrzewa, czyli szynka czy cienkie kiełbaski typu frankfuterki. Ser żółty? Najlepiej twardy, który dobrze się roztapia.

Jajecznica z ziemniakami

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g kiełbasy,
  • 4 pieczarki,
  • 50 g żółtego sera,
  • 3 łyżki masła, można użyć klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki i kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj lub pokrój w cienkie piórka.
  4. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem.
  6. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę.
  7. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje i grzyby się przyrumienią. Następnie zdejmij cebulę z pieczarkami z patelni i przełóż do miski.
  8. Włóż na patelnię kiełbasę i smaż, aż tłuszcz się wytopi i kiełbasa lekko się przyrumieni. Potem przełóż kiełbasę do miski z cebulą i pieczarkami.
  9. Na pozostałym maśle podsmaż ziemniaki, aż lekko się przyrumienią, a następnie dodaj cebulę, pieczarki oraz kiełbasę i smaż jeszcze przez minutę.
  10. Wlej na patelnię masę jajeczną i wymieszaj. Smaż, aż jajka się zetną.
  11. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  12. Posyp jajecznicę z ziemniakami połową startego sera i wymieszaj.
  13. Resztą sera posyp wierzch potrawy i przykryj pokrywką, żeby ser się rozpuścił.
  14. Podawaj jajecznicę z ziemniakami posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem