Widziałeś go w lesie? To znaczy, że sezon na grzyby już się kończy

Wszystko, co dobre szybko się kończy. I tak sezon grzybowy 2024 już za chwilę będziemy tylko wspominać. To, że czasu na grzybobranie pozostało niewiele, zwiastuje pojawienie się tego grzyba. Już go można spotkać w lasach.

Gąski to grzyby o delikatnym smaku. Gąski to grzyby o delikatnym smaku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Gąska zielonka to popularny grzyb jadalny, który pojawia się późną jesienią. Jest uznawany za jeden z ostatnich grzybów sezonu. Podpowiadamy, gdzie najłatwiej spotkać gąski i na co zwrócić uwagę, zanim włoży się je do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Jak pachnie gąska zielona?

Gąska zielona, popularnie zwana zielonką, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych grzybów rosnących w naszych lasach. Ma charakterystyczny wygląd, jednak jest też kilka innych ważnych szczegółów. Istotna jest barwa tego grzyba, zazwyczaj zielonkawo-żółta. Z kolei kapelusz młodych owocników jest wypukły, z czasem staje się bardziej płaski, a nawet lekko wklęsły. Miąższ jest biały lub lekko żółtawy, nie zmienia koloru po przekrojeniu. Ma przyjemny zapach i łagodny smak. To właśnie odróżnia gąskę zieloną od trującej, intensywnie żółtej gąski siarkowej, która odstrasza nieprzyjemnym zapachem.

Gdzie szukać gąski zielonej?

Gąska zielona najczęściej rośnie w lasach sosnowych i iglastych, szczególnie na piaszczystych glebach, aż do pierwszych przymrozków. Gąski często ukryte są pod liśćmi i igłami. Zazwyczaj rosną grupami, więc warto dokładnie obejrzeć miejsce, w którym zobaczyliśmy pierwsza gąska.

Jak przygotować gąskę zieloną?

Te grzyby mają delikatny, lekko orzechowy smak. Idealnie sprawdzają się w prostych potrawach, na przykład wystarczy je usmażyć na maśle z cebulą i dodatkiem ulubionych ziół. Przepysznie smakują marynowane. Często można spotkać się z opinią, że są znacznie lepsze od borowików. Warto mieć w zapasie chociaż mały słoiczek marynowanych gąsek. Jeszcze w listopadzie można wybrać się na zbiory.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce