Te grzyby kosztują tysiące złotych. Aż 3 gatunki znajdziemy w Polsce

Z zainteresowaniem i ekscytacją śledzimy ceny grzybów na targowiskach, zwłaszcza na początku sezonu. Potem, przed świętami Bożego Narodzenia, przecieramy oczy ze zdziwienia, po ile są suszone prawdziwki. Jednak te sumy to jeszcze nic. W czołówce najdroższych grzybów są niestety tylko dwa z naszych lasów.

MatsutakeMatsutake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grzyby są niezwykle cenione w domowej kuchni, a chętnie sięgają po nie także profesjonalni kucharze. Świeże najczęściej możemy znaleźć tylko przez kilka miesięcy w roku, na ich pojawienie się w lasach duży wpływ ma pogoda. Są zbierane ręcznie i niezwykle delikatne. Do tego często mają cenne dla zdrowia właściwości. To wszystko ma wpływ na ich cenę. W Polsce za najdroższe uchodzą prawdziwki, jednak nie do końca tak jest. Oto lista grzybów, za które trzeba zapłacić słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Lista najdroższych grzybów

  1. Yartsa Gunbu. Znany jest też jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński. Występuje głównie w regionie Himalajów w Tybecie, na wysokości pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Proces rozwoju tego grzyba jest bardzo ciekawy. Pasożytuje on na larwie ćmy, doprowadzając do jej śmierci i mumifikacji. A potem wyrasta przez głowę martwego owada i wytwarza owocnik. Grzyb ma właściwości wzmacniające zdrowie, a zwłaszcza libido, stąd też inna potoczna nazwa - "himalajska Viagra". Właśnie te zalety, a także to, że jest niezwykle rzadki mają wpływ na jego cenę. Najlepsze okazy kosztują nawet 2 tys. dolarów za uncję, czyli około 260 tys. zł za kilogram. Jeden grzyb yartsa gunbu waży średnio od 300 do 500 miligramów.
  2. Trufle. Tylko w Europie występuje wiele gatunków tych grzybów. Można je znaleźć również w Polsce, ale nie dotyczy to najdroższego z nich. Trufla biała najczęściej występuje we Włoszech, a dokładniej w regionie Piemont, stąd też częste określanie tej trufli piemoncką. Cena tego rzadkiego grzyba może osiągnąć nawet około 33 tys. zł za kilogram.
  3. Matsutake. To inaczej gąska sosnowa, najchętniej rośnie w sosnowych lasach. W Polsce grzyb ten został uznany za wymarły, ale nagle znaleziono go kilka lat temu w Beskidach. Jest rzadkością, ale można spotykać go w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz na Hawajach. Grzyb jest szczególnie ceniony przez Japończyków. Najdroższy jest po wysuszeniu, bo za kilogram trzeba zapłacić aż ponad 16 tys. zł. Świeże gąski sosnowe są zdecydowanie tańsze, ale nadal niezwykle trudne do zdobycia. Ten grzyb ma właściwości przeciwwirusowe i antyrakowe.
  4. Smardze. Są zdecydowanie znane w Polsce. Najczęściej występują w lasach liściastych i mieszanych oraz na łąkach, łęgach, miejscach pod jesionami. Zdarza się, że pojawiają się na porośniętych zielenią wysypiskach czy nawożonych glebach. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł. Mają właściwości przeciwzapalne, dobrze wpływają na wzrok i pamięć.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie