Te grzyby kosztują tysiące złotych. Aż 3 gatunki znajdziemy w Polsce

Z zainteresowaniem i ekscytacją śledzimy ceny grzybów na targowiskach, zwłaszcza na początku sezonu. Potem, przed świętami Bożego Narodzenia, przecieramy oczy ze zdziwienia, po ile są suszone prawdziwki. Jednak te sumy to jeszcze nic. W czołówce najdroższych grzybów są niestety tylko dwa z naszych lasów.

MatsutakeMatsutake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grzyby są niezwykle cenione w domowej kuchni, a chętnie sięgają po nie także profesjonalni kucharze. Świeże najczęściej możemy znaleźć tylko przez kilka miesięcy w roku, na ich pojawienie się w lasach duży wpływ ma pogoda. Są zbierane ręcznie i niezwykle delikatne. Do tego często mają cenne dla zdrowia właściwości. To wszystko ma wpływ na ich cenę. W Polsce za najdroższe uchodzą prawdziwki, jednak nie do końca tak jest. Oto lista grzybów, za które trzeba zapłacić słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Lista najdroższych grzybów

  1. Yartsa Gunbu. Znany jest też jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński. Występuje głównie w regionie Himalajów w Tybecie, na wysokości pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Proces rozwoju tego grzyba jest bardzo ciekawy. Pasożytuje on na larwie ćmy, doprowadzając do jej śmierci i mumifikacji. A potem wyrasta przez głowę martwego owada i wytwarza owocnik. Grzyb ma właściwości wzmacniające zdrowie, a zwłaszcza libido, stąd też inna potoczna nazwa - "himalajska Viagra". Właśnie te zalety, a także to, że jest niezwykle rzadki mają wpływ na jego cenę. Najlepsze okazy kosztują nawet 2 tys. dolarów za uncję, czyli około 260 tys. zł za kilogram. Jeden grzyb yartsa gunbu waży średnio od 300 do 500 miligramów.
  2. Trufle. Tylko w Europie występuje wiele gatunków tych grzybów. Można je znaleźć również w Polsce, ale nie dotyczy to najdroższego z nich. Trufla biała najczęściej występuje we Włoszech, a dokładniej w regionie Piemont, stąd też częste określanie tej trufli piemoncką. Cena tego rzadkiego grzyba może osiągnąć nawet około 33 tys. zł za kilogram.
  3. Matsutake. To inaczej gąska sosnowa, najchętniej rośnie w sosnowych lasach. W Polsce grzyb ten został uznany za wymarły, ale nagle znaleziono go kilka lat temu w Beskidach. Jest rzadkością, ale można spotykać go w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz na Hawajach. Grzyb jest szczególnie ceniony przez Japończyków. Najdroższy jest po wysuszeniu, bo za kilogram trzeba zapłacić aż ponad 16 tys. zł. Świeże gąski sosnowe są zdecydowanie tańsze, ale nadal niezwykle trudne do zdobycia. Ten grzyb ma właściwości przeciwwirusowe i antyrakowe.
  4. Smardze. Są zdecydowanie znane w Polsce. Najczęściej występują w lasach liściastych i mieszanych oraz na łąkach, łęgach, miejscach pod jesionami. Zdarza się, że pojawiają się na porośniętych zielenią wysypiskach czy nawożonych glebach. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł. Mają właściwości przeciwzapalne, dobrze wpływają na wzrok i pamięć.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀