Te grzyby kosztują tysiące złotych. Aż 3 gatunki znajdziemy w Polsce

Z zainteresowaniem i ekscytacją śledzimy ceny grzybów na targowiskach, zwłaszcza na początku sezonu. Potem, przed świętami Bożego Narodzenia, przecieramy oczy ze zdziwienia, po ile są suszone prawdziwki. Jednak te sumy to jeszcze nic. W czołówce najdroższych grzybów są niestety tylko dwa z naszych lasów.

MatsutakeMatsutake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grzyby są niezwykle cenione w domowej kuchni, a chętnie sięgają po nie także profesjonalni kucharze. Świeże najczęściej możemy znaleźć tylko przez kilka miesięcy w roku, na ich pojawienie się w lasach duży wpływ ma pogoda. Są zbierane ręcznie i niezwykle delikatne. Do tego często mają cenne dla zdrowia właściwości. To wszystko ma wpływ na ich cenę. W Polsce za najdroższe uchodzą prawdziwki, jednak nie do końca tak jest. Oto lista grzybów, za które trzeba zapłacić słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Lista najdroższych grzybów

  1. Yartsa Gunbu. Znany jest też jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński. Występuje głównie w regionie Himalajów w Tybecie, na wysokości pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Proces rozwoju tego grzyba jest bardzo ciekawy. Pasożytuje on na larwie ćmy, doprowadzając do jej śmierci i mumifikacji. A potem wyrasta przez głowę martwego owada i wytwarza owocnik. Grzyb ma właściwości wzmacniające zdrowie, a zwłaszcza libido, stąd też inna potoczna nazwa - "himalajska Viagra". Właśnie te zalety, a także to, że jest niezwykle rzadki mają wpływ na jego cenę. Najlepsze okazy kosztują nawet 2 tys. dolarów za uncję, czyli około 260 tys. zł za kilogram. Jeden grzyb yartsa gunbu waży średnio od 300 do 500 miligramów.
  2. Trufle. Tylko w Europie występuje wiele gatunków tych grzybów. Można je znaleźć również w Polsce, ale nie dotyczy to najdroższego z nich. Trufla biała najczęściej występuje we Włoszech, a dokładniej w regionie Piemont, stąd też częste określanie tej trufli piemoncką. Cena tego rzadkiego grzyba może osiągnąć nawet około 33 tys. zł za kilogram.
  3. Matsutake. To inaczej gąska sosnowa, najchętniej rośnie w sosnowych lasach. W Polsce grzyb ten został uznany za wymarły, ale nagle znaleziono go kilka lat temu w Beskidach. Jest rzadkością, ale można spotykać go w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz na Hawajach. Grzyb jest szczególnie ceniony przez Japończyków. Najdroższy jest po wysuszeniu, bo za kilogram trzeba zapłacić aż ponad 16 tys. zł. Świeże gąski sosnowe są zdecydowanie tańsze, ale nadal niezwykle trudne do zdobycia. Ten grzyb ma właściwości przeciwwirusowe i antyrakowe.
  4. Smardze. Są zdecydowanie znane w Polsce. Najczęściej występują w lasach liściastych i mieszanych oraz na łąkach, łęgach, miejscach pod jesionami. Zdarza się, że pojawiają się na porośniętych zielenią wysypiskach czy nawożonych glebach. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł. Mają właściwości przeciwzapalne, dobrze wpływają na wzrok i pamięć.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku