Wystarczy kilka prawdziwków. Lepszej polędwiczki w sosie grzybowym jeszcze nie jadłam

Nie susz wszystkich borowików. Zapasy są bardzo ważne, jednak wystarczy dosłownie kilka grzybów, by przygotować przepyszny sos do polędwiczki. To jeden z najlepszych obiadów, jakie można zjeść w październiku.

Mięso w sosie grzybowym i kluski śląskie to świetny duet. Mięso w sosie grzybowym i kluski śląskie to świetny duet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Dorota Gepert

Prawdziwki to jedne z najlepszych grzybów, bo mają niesamowity aromat. To właśnie dzięki nim dania świąteczne smakują wybitnie. Są niezastąpione do zup, pierogów, pasztetów. Jednak wszystkie do suszenia? To przesada. Choć raz zrób obiad ze świeżymi borowikami i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Sos idealny do wieprzowiny

Prawdziwki to idealne grzyby do sosu. Są tak aromatyczne, że wcale nie potrzeba ich dużo, by był pyszny i esencjonalny. Taki sos świetnie komponuje się z wieprzowiną. Najlepiej użyć delikatnych polędwiczek. Mięso trzeba wcześniej obsmażyć, ale zachowuje dużo wilgoci, bo obtacza się je w boczku.

Bez przesady z przyprawami

Przygotowanie takiego sosu to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio przygotować prawdziwki. Przede wszystkim nie można ich długo moczyć, bo szybko wchłaniają wodę, przez co stają się mało chrupkie i tracą jędrność. Najlepiej je tylko delikatnie oczyścić, krótko wypłukać. Te grzyby, by ich smak był najwyraźniejszy, nie potrzebują dużo przypraw. Pasują do nich zioła, na przykład tymianek czy rozmaryn. Sos warto doprawić winem, by miał głębszy smak.

Zupa grzybowa Makłowicza powstaje z prawdziwków i... kieliszka porto
Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne © canva.com

Polędwiczki w sosie borowikowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 15 plastrów świeżego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5-6 szt. świeżych prawdziwków,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu lub suszony tymianek,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz, oczyść z białych błonek. Pokrój je na plastry. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż mięso do momentu, aż boczek będzie rumiany. Odłóż je na talerz.
  4. Teraz na patelni rozpuść masło, przesmaż drobno pokrojoną cebulkę, a potem dodaj plasterki grzybów i rozmaryn.
  5. Do podsmażonych grzybów dodaj wino, wymieszaj.
  6. Gdy alkohol odparuje, wlej śmietankę, dopraw całość sosem sojowym i pieprzem.
  7. Na patelni ułóż mięso, duś całość około 10 minut.
  8. Takie polędwiczki możesz podawać z kluskami śląskimi, kaszą lub z ziemniakami.

...

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"