PrzepisProste przepisyWystarczy kilka prawdziwków. Lepszej polędwiczki w sosie grzybowym jeszcze nie jadłam

Wystarczy kilka prawdziwków. Lepszej polędwiczki w sosie grzybowym jeszcze nie jadłam

Mięso w sosie grzybowym i kluski śląskie to świetny duet
Mięso w sosie grzybowym i kluski śląskie to świetny duet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA

21.10.2024 17:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie susz wszystkich borowików. Zapasy są bardzo ważne, jednak wystarczy dosłownie kilka grzybów, by przygotować przepyszny sos do polędwiczki. To jeden z najlepszych obiadów, jakie można zjeść w październiku.

Prawdziwki to jedne z najlepszych grzybów, bo mają niesamowity aromat. To właśnie dzięki nim dania świąteczne smakują wybitnie. Są niezastąpione do zup, pierogów, pasztetów. Jednak wszystkie do suszenia? To przesada. Choć raz zrób obiad ze świeżymi borowikami i ciesz się ich wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos idealny do wieprzowiny

Prawdziwki to idealne grzyby do sosu. Są tak aromatyczne, że wcale nie potrzeba ich dużo, by był pyszny i esencjonalny. Taki sos świetnie komponuje się z wieprzowiną. Najlepiej użyć delikatnych polędwiczek. Mięso trzeba wcześniej obsmażyć, ale zachowuje dużo wilgoci, bo obtacza się je w boczku.

Bez przesady z przyprawami

Przygotowanie takiego sosu to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio przygotować prawdziwki. Przede wszystkim nie można ich długo moczyć, bo szybko wchłaniają wodę, przez co stają się mało chrupkie i tracą jędrność. Najlepiej je tylko delikatnie oczyścić, krótko wypłukać. Te grzyby, by ich smak był najwyraźniejszy, nie potrzebują dużo przypraw. Pasują do nich zioła, na przykład tymianek czy rozmaryn. Sos warto doprawić winem, by miał głębszy smak.

Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne
Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne© canva.com

Polędwiczki w sosie borowikowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 15 plastrów świeżego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5-6 szt. świeżych prawdziwków,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu lub suszony tymianek,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz, oczyść z białych błonek. Pokrój je na plastry. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż mięso do momentu, aż boczek będzie rumiany. Odłóż je na talerz.
  4. Teraz na patelni rozpuść masło, przesmaż drobno pokrojoną cebulkę, a potem dodaj plasterki grzybów i rozmaryn.
  5. Do podsmażonych grzybów dodaj wino, wymieszaj.
  6. Gdy alkohol odparuje, wlej śmietankę, dopraw całość sosem sojowym i pieprzem.
  7. Na patelni ułóż mięso, duś całość około 10 minut.
  8. Takie polędwiczki możesz podawać z kluskami śląskimi, kaszą lub z ziemniakami.

...