Grzyby zalewam tylko taką śmietaną. Smakują jak u babci

W lasach wysyp grzybów, nie brakuje ich też na straganach. Może więc podczas weekendu uda ci się przygotować kurki, prawdziwki czy maślaki? Tradycyjny, ale wciąż bardzo lubiany sposób to duszenie grzybów w śmietanie. Która jednak będzie lepsza? 18 proc. czy jednak tłustsza kremówka?

Sos grzybowyGrzyby w śmietanie smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Aromatyczne grzyby i kremowa śmietana to doskonała para. Takie danie może być samodzielną przekąską, wystarczy podać ją z pieczywem. Z kolei gdy dołoży się do takiego sosu mięso, ziemniaki czy makaron, powstanie pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Liczy się procent

Do duszenia w śmietanie nadaje się większość grzybów, na czele z kurkami, prawdziwkami, podgrzybkami czy maślakami. A jaki rodzaj nabiału będzie odpowiedni? Najczęściej do grzybów stosuje się śmietanę kwaśną o zawartości tłuszczu około 18 proc., jest lekka kwaskowata i dobrze podkreśla głęboki smak grzybów. Taki sos nie jest mdły, a wręcz lekko orzeźwiający.

Gdy ważna jest konsystencja

Kiedy lepiej wybrać słodką śmietanę? Ma ona zdecydowanie więcej tłuszczu, bo 30 lub 36 proc.. Sprawia, że dania mają bardziej aksamitną konsystencję i delikatniejszy smak. Sos z taką śmietaną jest idealnie kremowy, a grzyby w nim "łagodnieją". Wszystko więc zależy od tego, jakie mamy preferencje smakowe. Ważne jest wtedy, by grzybów długo nie dusić w śmietanie, zarówno tej słodkiej, jak i kwaśnej. Do takich dań świetnie pasuje koperek lub natka.

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • masło do smażenia,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do podania,
  • pół łyżeczki mąki, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kurki, tylko duże pokrój na połówki. Większość grzybów pozostaw w całości.
  2. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
  3. Do tak przygotowanej cebuli dodaj grzyby. Dołóż masła, duś grzyby przez około 10 minut, by sok który się pojawia był zredukowany.
  4. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika już tylko chwilę do podgrzania śmietany.
  5. Gdy chcesz, by kurki były bardzo gęste dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną wody.
  6. Kurki dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa