Grzyby zalewam tylko taką śmietaną. Smakują jak u babci
W lasach wysyp grzybów, nie brakuje ich też na straganach. Może więc podczas weekendu uda ci się przygotować kurki, prawdziwki czy maślaki? Tradycyjny, ale wciąż bardzo lubiany sposób to duszenie grzybów w śmietanie. Która jednak będzie lepsza? 18 proc. czy jednak tłustsza kremówka?
01.10.2024 08:43
Aromatyczne grzyby i kremowa śmietana to doskonała para. Takie danie może być samodzielną przekąską, wystarczy podać ją z pieczywem. Z kolei gdy dołoży się do takiego sosu mięso, ziemniaki czy makaron, powstanie pyszny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Liczy się procent
Do duszenia w śmietanie nadaje się większość grzybów, na czele z kurkami, prawdziwkami, podgrzybkami czy maślakami. A jaki rodzaj nabiału będzie odpowiedni? Najczęściej do grzybów stosuje się śmietanę kwaśną o zawartości tłuszczu około 18 proc., jest lekka kwaskowata i dobrze podkreśla głęboki smak grzybów. Taki sos nie jest mdły, a wręcz lekko orzeźwiający.
Gdy ważna jest konsystencja
Kiedy lepiej wybrać słodką śmietanę? Ma ona zdecydowanie więcej tłuszczu, bo 30 lub 36 proc.. Sprawia, że dania mają bardziej aksamitną konsystencję i delikatniejszy smak. Sos z taką śmietaną jest idealnie kremowy, a grzyby w nim "łagodnieją". Wszystko więc zależy od tego, jakie mamy preferencje smakowe. Ważne jest wtedy, by grzybów długo nie dusić w śmietanie, zarówno tej słodkiej, jak i kwaśnej. Do takich dań świetnie pasuje koperek lub natka.
Kurki w śmietanie
Składniki:
- 400 g kurek,
- masło do smażenia,
- szklanka gęstej śmietany,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek do podania,
- pół łyżeczki mąki, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Oczyść kurki, tylko duże pokrój na połówki. Większość grzybów pozostaw w całości.
- Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
- Do tak przygotowanej cebuli dodaj grzyby. Dołóż masła, duś grzyby przez około 10 minut, by sok który się pojawia był zredukowany.
- Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika już tylko chwilę do podgrzania śmietany.
- Gdy chcesz, by kurki były bardzo gęste dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną wody.
- Kurki dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem.