PoradyGrzyby zalewam tylko taką śmietaną. Smakują jak u babci

Grzyby zalewam tylko taką śmietaną. Smakują jak u babci

Grzyby w śmietanie smakują wybornie.
Grzyby w śmietanie smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.10.2024 08:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W lasach wysyp grzybów, nie brakuje ich też na straganach. Może więc podczas weekendu uda ci się przygotować kurki, prawdziwki czy maślaki? Tradycyjny, ale wciąż bardzo lubiany sposób to duszenie grzybów w śmietanie. Która jednak będzie lepsza? 18 proc. czy jednak tłustsza kremówka?

Aromatyczne grzyby i kremowa śmietana to doskonała para. Takie danie może być samodzielną przekąską, wystarczy podać ją z pieczywem. Z kolei gdy dołoży się do takiego sosu mięso, ziemniaki czy makaron, powstanie pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Liczy się procent

Do duszenia w śmietanie nadaje się większość grzybów, na czele z kurkami, prawdziwkami, podgrzybkami czy maślakami. A jaki rodzaj nabiału będzie odpowiedni? Najczęściej do grzybów stosuje się śmietanę kwaśną o zawartości tłuszczu około 18 proc., jest lekka kwaskowata i dobrze podkreśla głęboki smak grzybów. Taki sos nie jest mdły, a wręcz lekko orzeźwiający.

Gdy ważna jest konsystencja

Kiedy lepiej wybrać słodką śmietanę? Ma ona zdecydowanie więcej tłuszczu, bo 30 lub 36 proc.. Sprawia, że dania mają bardziej aksamitną konsystencję i delikatniejszy smak. Sos z taką śmietaną jest idealnie kremowy, a grzyby w nim "łagodnieją". Wszystko więc zależy od tego, jakie mamy preferencje smakowe. Ważne jest wtedy, by grzybów długo nie dusić w śmietanie, zarówno tej słodkiej, jak i kwaśnej. Do takich dań świetnie pasuje koperek lub natka.

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • masło do smażenia,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do podania,
  • pół łyżeczki mąki, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kurki, tylko duże pokrój na połówki. Większość grzybów pozostaw w całości.
  2. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
  3. Do tak przygotowanej cebuli dodaj grzyby. Dołóż masła, duś grzyby przez około 10 minut, by sok który się pojawia był zredukowany.
  4. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika już tylko chwilę do podgrzania śmietany.
  5. Gdy chcesz, by kurki były bardzo gęste dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną wody.
  6. Kurki dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem.

grzybyśmietanaprzepis