Specjalistka od grzybów zdradza, jak szybko zapełnić koszyki. Nie wystarczy patrzeć pod nogi

Wrócić z lasu z koszem pełnym borowików to marzenie każdego grzybiarza. I wcale nie jest ono nierealne. Te grzyby nie rosną pojedynczo, a można trafić nawet na ich prawdziwy wysyp w jednym miejscu. Jak zwiększyć na to szansę?

Kosz pełen grzybówKosz pełen grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jaroslav Machacek
Dorota Gepert

Nic dziwnego, że grzybiarze marzą o borowikach. To grzyby piękne, pyszne i zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B, mają potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, a także substancje antyoksydacyjne. Mają właściwości antybakteryjne i — co się coraz częściej podkreśla — antynowotworowe. Wśród najcenniejszych grzybów wymienia się właśnie borowiki. A właściwie ich kapelusze, bo nóżka jest znacznie mniej wartościowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Borowikowe szaleństwo

Jednak nie ma co ukrywać, grzybiarzom chodzi przede wszystkim o smak. Prawdziwki są idealne do suszenia, marynowania, a są tacy, którzy jedzą je na surowo. Wystarczy je bardzo cienko pokroić i skropić oliwą. To dzięki nim wigilijny barszcz i pierogi smakują wybitnie. A grzybowa to już mistrzostwo świata. Dlatego zdjęcia borowików w internecie budzą emocje i mnóstwo komentarzy. Wszyscy chcą wiedzieć, gdzie i jak ich szukać, a przede wszystkim, jak trafić na ich wysyp.

Porada ekspertki

— To nie są do końca wysypy samych grzybów — podkreśla dr hab. Marta Wrzosek, rzeczniczka prasowa Polskiego Towarzystwa Mykologicznego w rozmowie z "Faktem".

Jak wyjaśnia, to wysypy grzybów dookoła konkretnej grupy drzew, a może nawet pojedynczego drzewa.

— Borowiki są grzybami mikoryzowymi, czyli budują pod ziemią interakcje z określonymi gatunkami roślin. Jest to korzystne dla obydwu stron — wyjaśnia ekspertka. — Grzyb składa się z grzybni, która w większej części jest dla nas niewidoczna i z owocników, czyli z owoców grzybni. Grzybnia oplata korzenie drzewa, ale sięga też daleko poza nie. Borowiki mają gamę swoich drzew, z którymi współpracują. Chodzi o dąb, sosnę, buk, świerk — podpowiada dr hab. Wrzosek.

Wymienia również inne drzewa klimatu śródziemnomorskiego, na przykład kasztana jadalnego. I ten ostatni może zaskoczyć, jednak dąb na pierwszym miejscu nie dziwi nikogo. Nawet początkujący grzybiarze wiedzą, że borowików szuka się w dębinie.

Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟