Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Niektórzy w wariacjach na temat sałatki jarzynowej odpływają bardzo daleko od oryginału. A tak przyjemnie jest wrócić do smaku, który pamiętamy z dzieciństwa. Ciekawe, czy ktoś jeszcze dzisiaj robi taką sałatkę?
Można się pokłócić na temat tego, jaki jest oryginalny przepis na tradycyjną sałatkę. Tym bardziej że korzenie tej potrawy sięgają daleko poza granice naszego kraju. A jednak nasza dzisiejsza tradycja ukształtowała się w PRL-u i smak takiej sałatki, jaką przygotowywały nasze mamy i babcie, teraz będzie tym prawdziwym i oryginalnym.
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Sałatkę zjedz najpóźniej na drugi dzień
Tradycyjna sałatka ma w składnikach cebulę i dużą ilość majonezu, które nie sprzyjają długiemu przechowywaniu w lodówce. Oczywiście na korzyść będzie działać schłodzenie jej na 1-2 godziny przed podaniem na stół, ale nie ma mowy o stawianiu jednej miski z jarzynową przez całe święta. Jeśli przygotujesz więcej sałatki, nadwyżkę zanieś sąsiadce, do której nikt nie przyjeżdża na święta.
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Od razu wymieszaj sałatkę z majonezem i nie odchudzaj go żadnym jogurtem – babcia z pewnością wyczułaby różnicę.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 4 marchewki,
- 8 jajek,
- 1 cebula,
- 6 średnich ogórków kiszonych,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 200 g majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki zalej wodą i ugotuj w mundurkach na półmiękko – powinno wystarczyć 25 minut. Po ostudzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupinek. Również pokrój w kostkę i dodaj do miski z warzywami.
- Cebulę drobno posiekaj, przełóż na drobne sitko i sparz wrzątkiem. Gdy wystygnie, dodaj do sałatki.
- Wrzuć także pokrojone w kostkę ogórki kiszone i zielony groszek, odsączony z zalewy.
- Sałatkę wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.