Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Tradycyjna sałatka jarzynowa często pada pod ostrzałem krytyki. Niektórzy twierdzą, że nie zawiera żadnych wartości odżywczych, inni zwracają uwagę za ilość majonezu. Dr Karolina Kowalczyk rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Technolożka żywienia, autorka profilu na Instagramie @zywnosc_pod_lupa, rozkłada na czynniki pierwsze tradycyjną sałatkę jarzynową. Zaskakujące jest to, że ekspertka nie powiela mitów na temat szkodliwości majonezu czy cholesterolu w jajkach. Wiele mówi o zaletach sałatki, chociaż zwraca również uwagę na ograniczenia dla niektórych osób.
Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie
Na zdrowie, ale w ograniczonych ilościach
Ekspertka mówi o wartościach odżywczych sałatki jarzynowej, które wynikają nie tylko z obecność warzyw, ale także jajek i majonezu. Jej zdaniem taka kompozycja jest zdrowa.
– Okazuje się, że w niewielkich ilościach jak najbardziej, ponieważ ma mnóstwo witamin i mikroelementów, wynikających z gotowanych warzyw w mundurkach. Dodatkowo ma bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ mamy majonez. Oprócz tego mamy jajka, czyli wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – wyjaśnia dr Karolina Kowalczyk.
Jajka są niebywałym źródłem witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych, czyli takich, które trzeba dostarczyć wraz z pożywieniem. To jedno z najlepszych źródeł choliny, która jest ważna dla pracy mózgu, wątroby i układu nerwowego. Niektórzy dietetycy twierdzą, że zdrowe osoby mogą spożywać jajka praktycznie bez ograniczeń. Co innego osoby z chorobami układu krążenia, na co zwraca uwagę dr Karolina Kowalczyk. W takich sytuacjach sałatkę lepiej "odchudzić".
Jak "odchudzić" sałatkę jarzynową?
Na wielu przyjęciach i spotkaniach rodzinnych warzywa, które znajdują się w sałatce, pływają w majonezie. W większej ilości jest on ciężkostrawny i może przyczynić się do podwyższenia poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi. Żeby zachować tradycyjny charakter sałatki, a jednocześnie zredukować ilość tłuszczu, wystarczy sięgnąć po prosty zamiennik:
– Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym albo pomieszać łyżkę majonezu z większą ilością jogurtu naturalnego – proponuje ekspertka.
Świetnym pomysłem jest przygotowanie do sałatki sosu chrzanowo–koperkowego, który również zrobisz na bazie gęstego jogurtu. Wyrazisty dodatek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim ciotkom i wujkom, a jednocześnie zadba o ich zdrowie.
Nie rób sałatki jarzynowej na zapas
Przygotowanie sałatki wymaga pracy, dlatego wiele osób woli od razu zrobić większą ilość, aby starczyło na dłużej. Ekspertka podaje argumenty przeciwko masowej produkcji, zwłaszcza gdy sałatka jest z dodatkiem jabłek, cebuli, jajek i majonezu, które szybko się psują. Mówi, że w jej domu sałatkę przechowywano w dwóch miskach – w jednej znajdowały się pokrojone w kostkę warzywa i jajka, a w drugiej sos majonezowy. Przed podaniem sałatki na stół wystarczyło je tylko wymieszać. Gotową sałatkę z majonezem należy spożyć maksymalnie w ciągu trzech dni.