Najzdrowszy majonez. Wpływa pozytywnie na serce i nie tylko

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie, a w Polsce jest wręcz uwielbiany. Zwłaszcza przed świętami wielkanocnymi musi obowiązkowo znaleźć się w lodówce. Warto wybrać taki, który ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na świecieMajonez to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Majonez cenimy za kremową konsystencję i wyrazisty smak. To idealny dodatek do sałatek, a zwłaszcza popularnej jarzynowej, jajek czy kanapek. Jednak sosy dostępne w sklepach różnią się składem i nie zawsze mają dobry wpływ na zdrowie. Podpowiadamy, na co warto zwracać uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Jak wybierać majonez?

Majonez, chociaż tak przez nas lubiany, nie ma samych zalet. Dietetycy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność. W jednej łyżce mamy aż 170 kcal i 20 g tłuszczu, a to ma spory wpływ na zdrowie. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca czy udaru mózgu. Dlatego przy wyborze majonezu warto zwracać uwagę na:

  • W składzie powinien być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, bo zawierają korzystne tłuszcze jednonienasycone,
  • Brak konserwantów i sztucznych dodatków, jak zwykle im krótszy skład, tym lepiej,
  • Obecność soli wapniowo-disodowej EDTA (E 385), ten syntetyczny przeciwutleniacz, kiedy jest nadmiernie spożywany, może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia wchłaniania żelaza,
  • Ten typu light ma mniej tłuszczu, ale często zawiera więcej sztucznych zagęstników i cukru.

Jakie plusy ma majonez?

Przy majonezie słowem kluczowym jest umiar. Sam w sobie, zwłaszcza ten z dobrym składem, nie jest niezdrowy. Największym zagrożeniem jest nadmiar kalorii oraz wybór niskiej jakości produktów zawierających niekorzystne tłuszcze. Ekperci podkreślają, że mała ilość majonezu jest wręcz korzystna dla zdrowia. Wiele witamin, na przykład A, E, D czy K, rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego majonez może być pomocny w lepszym wchłanianiu składników odżywczych.

Majonez to tylko dodatek

Badania naukowe sugerują, że spożywanie majonezu może obniżać ryzyko udaru. Jednak musi mieć on dobry, naturalny skład, bo ważna jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Wtedy pozytywnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Jednak trzeba tu zachować zdrowy rozsądek i traktować go tylko jako dodatek. Nawet najlepszy majonez, ale jedzony w dużych ilościach, zaszkodzi. Wtedy może doprowadzić do otyłości, wysokiego cholesterolu, zatkania tętnic i miażdżycy. Dietetycy zalecają, by nie jeść go więcej niż 2 łyżki dziennie i 5-6 łyżek tygodniowo.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej