Wszyscy chwalą mój zielony majonez. Jest kremowy, a robię go bez jajek

Choć jestem wielką fanką klasycznego majonezu, to daje szansę także innym sosom. Ostatnio zajadam się sosem w wersji wegańskiej, który przygotowuje tylko na bazie jednego warzywa. Jest pyszny, kremowy i idealnie sprawdza się do kanapek.

Taki sos będzie gotowy niemal natychmiastTaki sos będzie gotowy niemal natychmiast
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tradycyjny majonez jest niezwykle intensywny w smaku, a także gęsty i kremowy. Przygotowanie go w domu nie jest trudne, ale wiele osób stresuje dodawanie surowego żółtka. Ma ono wpływ na konsystencję. Jednak nie do każdego sosu jest ono niezbędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Jak przygotować sos z awokado

Trudno porównać smak majonezu i sosu na bazie awokado. Wiadomo, że są inne. Nie zawsze chodzi o to, żeby jeden zastępować drugim, a po prostu stosować wymiennie. Sos na bazie awokado jest wegański, bo do jego przygotowania nie trzeba używać żółtka. Mimo to ma gęstą, kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się do kanapek czy jajek na twardo. Jeśli tylko masz dojrzałe awokado, łatwo przygotujesz taki sos.

Sposób, by awokado szybko zmiękło:

  1. Owiń awokado w folię aluminiową.
  2. Umieść je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza na 15-20 minut – w przypadku twardszych owoców czas może być dłuższy.
  3. Ostrożnie wyjmij awokado i pozwól mu ostygnąć. Po chwili będzie już miękkie i gotowe do spożycia.

Jak doprawić sos z awokado?

Najbardziej znany sos na bazie awokado to guacamole, z którego słynie kuchnia meksykańska. Wystarczy, rozgnieć warzywo, a potem doprawić sokiem z limonki, kolendrą, cebulą, pomidorami. Można powiedzieć, że na tej bazie powstał ten sos, który porównujemy do majonezu. Na pewno różni go to, że w tym przypadku awokado ma zdecydowanie gładszą konsystencję. Jest blendowane, a nie rozgniatane widelcem. Stawiamy też na inne dodatki, ale są one niezbędne i muszą być dość wyraziste. Samo awokado ma bowiem dość mdły smak.

Zielony majonez z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 łyżka oleju z awokado lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój, wyjmij z niego pestkę. Miąższ wydrąż łyżką i przełóż do do miseczki.
  2. Dodajcie do niego wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładki sos.
  3. Najlepiej zjeść go tego samego dnia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej