PrzepisProste przepisyWszyscy chwalą mój zielony majonez. Jest kremowy, a robię go bez jajek

Wszyscy chwalą mój zielony majonez. Jest kremowy, a robię go bez jajek

Choć jestem wielką fanką klasycznego majonezu, to daje szansę także innym sosom. Ostatnio zajadam się sosem w wersji wegańskiej, który przygotowuje tylko na bazie jednego warzywa. Jest pyszny, kremowy i idealnie sprawdza się do kanapek.

Taki sos będzie gotowy niemal natychmiast
Taki sos będzie gotowy niemal natychmiast
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjny majonez jest niezwykle intensywny w smaku, a także gęsty i kremowy. Przygotowanie go w domu nie jest trudne, ale wiele osób stresuje dodawanie surowego żółtka. Ma ono wpływ na konsystencję. Jednak nie do każdego sosu jest ono niezbędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Jak przygotować sos z awokado

Trudno porównać smak majonezu i sosu na bazie awokado. Wiadomo, że są inne. Nie zawsze chodzi o to, żeby jeden zastępować drugim, a po prostu stosować wymiennie. Sos na bazie awokado jest wegański, bo do jego przygotowania nie trzeba używać żółtka. Mimo to ma gęstą, kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się do kanapek czy jajek na twardo. Jeśli tylko masz dojrzałe awokado, łatwo przygotujesz taki sos.

Sposób, by awokado szybko zmiękło:

  1. Owiń awokado w folię aluminiową.
  2. Umieść je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza na 15-20 minut – w przypadku twardszych owoców czas może być dłuższy.
  3. Ostrożnie wyjmij awokado i pozwól mu ostygnąć. Po chwili będzie już miękkie i gotowe do spożycia.

Jak doprawić sos z awokado?

Najbardziej znany sos na bazie awokado to guacamole, z którego słynie kuchnia meksykańska. Wystarczy, rozgnieć warzywo, a potem doprawić sokiem z limonki, kolendrą, cebulą, pomidorami. Można powiedzieć, że na tej bazie powstał ten sos, który porównujemy do majonezu. Na pewno różni go to, że w tym przypadku awokado ma zdecydowanie gładszą konsystencję. Jest blendowane, a nie rozgniatane widelcem. Stawiamy też na inne dodatki, ale są one niezbędne i muszą być dość wyraziste. Samo awokado ma bowiem dość mdły smak.

Zielony majonez z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 łyżka oleju z awokado lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój, wyjmij z niego pestkę. Miąższ wydrąż łyżką i przełóż do do miseczki.
  2. Dodajcie do niego wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładki sos.
  3. Najlepiej zjeść go tego samego dnia.
sosawokadomajonez

Wybrane dla Ciebie