Polacy robią tak z pomidorami, a dietetyk załamuje ręce. Tracą najważniejsze wartości
Pomidory często goszczą w naszych kuchniach, a podczas zakupów są jednym z najchętniej wybieranych warzyw. Nawet najpyszniejsze, wygrzane w słońcu pomidory stracą na jakości, gdy będziesz je nieodpowiednio przechowywać.
Trafiają na kanapki, są składnikiem sałatek i sosów, a wiele osób zajada je jak jabłko. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na sezon, ale nawet w sklepach dorwać można pomidory malinowe. Bez względu na to, czy raczysz się pomidorami z domowej hodowli, czy tymi ze straganu, dużą rolę odgrywa to, jak je przechowujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Cenny składnik pomidorów
Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Znaleźć w nich można również sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Pomidory zawierają również witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Błonnik zawarty w pomidorach poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga odchudzanie.
Jednym z najcenniejszych składników w pomidorach jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Likopen ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni serce i naczynia krwionośne, a także wspomaga zdrowie prostaty.
- Pomidory przez wiele osób są uważane za tzw. superfoods. I słusznie. To głównie za sprawą likopenu, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego jedzenie pomidorów może mieć bardzo dobry wpływ na twoje zdrowie – tłumaczy doktor dietetyki Michał Wrzosek.
Przechowywanie pomidorów
Przez niewłaściwe przechowywanie pomidorów możemy stracić cenny likopen. Przestrzega przed tym Michał Wrzosek, znany w sieci dietetyk. Podkreśla, że jest to substancja wrażliwa na niskie temperatury. Pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak i wartości odżywcze, w tym likopen. Zamiast przechowywać je w lodówce, lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie.
Jak wykorzystać w pełni likopen z pomidorów?
Likopen jest lepiej przyswajany przez organizm w obecności tłuszczu. Dodawaj oliwę z oliwek do sałatek z pomidorami lub gotuj pomidory z dodatkiem oleju.
Gotowanie pomidorów, a także ich przetwarzanie (np. na sosy, koncentraty czy przeciery) zwiększa biodostępność likopenu. Oznacza to, że organizm może go wchłonąć i wykorzystać znacznie więcej, niż z surowych pomidorów. Dzieje się tak, ponieważ wysoka temperatura rozrywa ściany komórkowe roślin, uwalniając likopen.