Polacy robią tak z pomidorami, a dietetyk załamuje ręce. Tracą najważniejsze wartości

Pomidory często goszczą w naszych kuchniach, a podczas zakupów są jednym z najchętniej wybieranych warzyw. Nawet najpyszniejsze, wygrzane w słońcu pomidory stracą na jakości, gdy będziesz je nieodpowiednio przechowywać.

Pomidory to składnik wielu dańPomidory to składnik wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Trafiają na kanapki, są składnikiem sałatek i sosów, a wiele osób zajada je jak jabłko. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na sezon, ale nawet w sklepach dorwać można pomidory malinowe. Bez względu na to, czy raczysz się pomidorami z domowej hodowli, czy tymi ze straganu, dużą rolę odgrywa to, jak je przechowujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Cenny składnik pomidorów

Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Znaleźć w nich można również sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Pomidory zawierają również witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Błonnik zawarty w pomidorach poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga odchudzanie.

Kanapki z pomidorem będą smakowały lepiej
Kanapki z pomidorem będą smakowały lepiej © Adobe Stock | CHRISTIAN GERNERT

Jednym z najcenniejszych składników w pomidorach jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Likopen ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni serce i naczynia krwionośne, a także wspomaga zdrowie prostaty.

- Pomidory przez wiele osób są uważane za tzw. superfoods. I słusznie. To głównie za sprawą likopenu, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego jedzenie pomidorów może mieć bardzo dobry wpływ na twoje zdrowie – tłumaczy doktor dietetyki Michał Wrzosek.

Przechowywanie pomidorów

Przez niewłaściwe przechowywanie pomidorów możemy stracić cenny likopen. Przestrzega przed tym Michał Wrzosek, znany w sieci dietetyk. Podkreśla, że jest to substancja wrażliwa na niskie temperatury. Pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak i wartości odżywcze, w tym likopen. Zamiast przechowywać je w lodówce, lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie.

Jak wykorzystać w pełni likopen z pomidorów?

Likopen jest lepiej przyswajany przez organizm w obecności tłuszczu. Dodawaj oliwę z oliwek do sałatek z pomidorami lub gotuj pomidory z dodatkiem oleju.

Gotowanie pomidorów, a także ich przetwarzanie (np. na sosy, koncentraty czy przeciery) zwiększa biodostępność likopenu. Oznacza to, że organizm może go wchłonąć i wykorzystać znacznie więcej, niż z surowych pomidorów. Dzieje się tak, ponieważ wysoka temperatura rozrywa ściany komórkowe roślin, uwalniając likopen.

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek