WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Polacy robią tak z pomidorami, a dietetyk załamuje ręce. Tracą najważniejsze wartości

Pomidory często goszczą w naszych kuchniach, a podczas zakupów są jednym z najchętniej wybieranych warzyw. Nawet najpyszniejsze, wygrzane w słońcu pomidory stracą na jakości, gdy będziesz je nieodpowiednio przechowywać.

Pomidory to składnik wielu dańPomidory to składnik wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Trafiają na kanapki, są składnikiem sałatek i sosów, a wiele osób zajada je jak jabłko. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na sezon, ale nawet w sklepach dorwać można pomidory malinowe. Bez względu na to, czy raczysz się pomidorami z domowej hodowli, czy tymi ze straganu, dużą rolę odgrywa to, jak je przechowujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Cenny składnik pomidorów

Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Znaleźć w nich można również sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Pomidory zawierają również witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Błonnik zawarty w pomidorach poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga odchudzanie.

Kanapki z pomidorem będą smakowały lepiej
Kanapki z pomidorem będą smakowały lepiej © Adobe Stock | CHRISTIAN GERNERT

Jednym z najcenniejszych składników w pomidorach jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Likopen ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni serce i naczynia krwionośne, a także wspomaga zdrowie prostaty.

- Pomidory przez wiele osób są uważane za tzw. superfoods. I słusznie. To głównie za sprawą likopenu, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego jedzenie pomidorów może mieć bardzo dobry wpływ na twoje zdrowie – tłumaczy doktor dietetyki Michał Wrzosek.

Przechowywanie pomidorów

Przez niewłaściwe przechowywanie pomidorów możemy stracić cenny likopen. Przestrzega przed tym Michał Wrzosek, znany w sieci dietetyk. Podkreśla, że jest to substancja wrażliwa na niskie temperatury. Pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak i wartości odżywcze, w tym likopen. Zamiast przechowywać je w lodówce, lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie.

Jak wykorzystać w pełni likopen z pomidorów?

Likopen jest lepiej przyswajany przez organizm w obecności tłuszczu. Dodawaj oliwę z oliwek do sałatek z pomidorami lub gotuj pomidory z dodatkiem oleju.

Gotowanie pomidorów, a także ich przetwarzanie (np. na sosy, koncentraty czy przeciery) zwiększa biodostępność likopenu. Oznacza to, że organizm może go wchłonąć i wykorzystać znacznie więcej, niż z surowych pomidorów. Dzieje się tak, ponieważ wysoka temperatura rozrywa ściany komórkowe roślin, uwalniając likopen.

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇