WAŻNE
TERAZ

Sabotaż na kolei: prokuratura wydała listy gończe

Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają

Proporcje to klucz do sukcesu w kuchni. To dzięki nim potrawy mają idealną konsystencję, smak i wygląd, a w przypadku kotletów mielonych bardzo ważna jest odpowiednia ilość jajek. Na szczęście wystarczy zapamiętać prostą zasadę, aby masa była idealna.

Kotlet mielony to duma polskiej kuchniKotlet mielony to duma polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, chętnie przygotowywany w wielu domach. Aby jednak cieszyć się ich idealną konsystencją, kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji składników, w tym jajek. Pełnią one rolę spoiwa, które łączy wszystkie składniki, dlatego ich obecność i odpowiednia ilość są tak ważne dla smacznego i dobrze wyglądającego obiadu.

Obiad jak u mamy. Marynowana karkówka upieczona na kiszonej kapuście

Jak dobrać ilość jajek do mięsa?

Dodatek jajka może wydawać się mało ważny, ale w rzeczywistości jest jednym z kluczowych elementów proporcji w kotletach mielonych. Zbyt mała ilość jajek sprawia, że masa jest luźna, a kotlety mogą się rozpadać oraz wychodzić suche i kruche, Brak odpowiedniego "kleju" powoduje, że mięso nie trzyma się w całości podczas smażenia. Z kolei nadmiar jajek sprawi, że kotlety będą zbyt wilgotne, miękkie i klejące, a po usmażeniu mogą twardnieć i tracić puszystość.

Dlatego przygotowując kotlety mielone, warto pamiętać o zasadzie 2:1 – na każdy kilogram mięsa przypadają dwa jajka. To idealna proporcja, dzięki której kotlety będą soczyste, zwarte i nie popękają podczas smażenia.

Pozostałe proporcje

Właściwa ilość jajek to nie jedyna tajemnica pysznych kotletów mielonych, ponieważ zmiana proporcji innych składników także wpływa na efekt końcowy. Jeśli masa wychodzi zbyt luźna, warto dodać trochę bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci i sprawi, że kotlety będą zwarte, natomiast gdy masa jest zbyt twarda lub zbita, można dodać odrobinę wody lub mleka, aby kotlety pozostały miękkie i soczyste po usmażeniu. Dzięki tym prostym zabiegom łatwiej uzyskać idealną konsystencję i smak.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 120 ml mleka,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Namocz kajzerkę w mleku i odstaw na kilka minut aby zmiękła.
  2. Odciśnij dokładnie bułkę z nadmiaru mleka.
  3. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  4. W dużej misce połącz mięso mielone z jajkami, odciśniętą bułką, posiekaną cebulą, solą i pieprzem.
  5. Wyrabiaj masę ręką przez kilka minut aż stanie się jednolita i elastyczna.
  6. Zwilż dłonie wodą i uformuj równomierne kotlety.
  7. Każdy kotlet delikatnie obtocz w bułce tartej.
  8. Rozgrzej olej lub smalec na patelni.
  9. Ułóż kotlety na gorącym tłuszczu i smaż na średnim ogniu około 6-7 minut z każdej strony aż będą złociste i chrupiące.
  10. Przełóż usmażone kotlety na talerz i podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥