WAŻNE
TERAZ

Sabotaż na kolei: prokuratura wydała listy gończe

Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł

Na imprezowym stole zawsze pojawia się cała masa najróżniejszych przekąsek, które powinny spełniać dwa proste kryteria – być łatwe w przygotowaniu i smaczne. Dokładnie takie są te chrupiące kuleczki, które idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, również podczas nadchodzących andrzejek.

Świetna przekąska na andrzejkiŚwietna przekąska na andrzejki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nelea Reazanteva

Z ziemniaków można przygotować znacznie więcej niż zwykłe frytki. Bez problemu zrobisz z nich te chrupiące kuleczki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na jeden lub dwa gryzy, szczególnie gdy obok nich znajdują się miseczki z ulubionymi sosami. To idealna propozycja na każdą imprezę, również na andrzejki.

Jadalne miseczki z salami staną się hitem na każdej imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz je zrobić

Jak przygotować kuleczki ziemniaczane?

Kulki ziemniaczane można przygotować na dwa sposoby – usmażyć je jak frytki na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Dziś skupimy się na pieczeniu, które jest znacznie lżejsze i mniej kaloryczne, ponieważ używa się dużo mniej oleju lub wcale. Mimo to kulki pozostają idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Jakie ziemniaki wybrać?

Do tego przepisu najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, czyli o wysokiej zawartości skrobi i niskiej zawartości wody. Łatwo je rozgnieść na jednolitą, kleistą masę, która dobrze trzyma kształt kulek, a po upieczeniu pozostają miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Mączyste ziemniaki są też łatwe do przeciskania przez praskę, co przyspiesza przygotowanie i daje gładką strukturę. Należy unikać ziemniaków woskowatych typu A, które mają mniej skrobi i więcej wody – po upieczeniu kulki mogą się rozpadać lub mieć gumowatą konsystencję.

Przepis na kulki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej typ 500,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta przyprawy do ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie zostaw do ostygnięcia.
  2. Zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach i przełóż na talerz.
  3. Przeciśnij ugotowane i ostudzone ziemniaki przez praskę do dużej miski.
  4. Wbij jajka, dodaj starty ser, wsyp mąkę pszenną i dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do ziemniaków.
  5. Zagnieć wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
  6. Zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki o równej wielkości.
  7. Każdą kulkę obtocz w bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz kulki około 10-15 minut aż będą złociste i lekko chrupiące.
  9. Po upieczeniu przełóż kulki na talerz i podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇